Πρόγραμμα εβδομάδας 11-17/1/2016

2016-01-08 21:41

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ:

Καλή βδομάδα φίλες και φίλοι μου!! Αυτή τη βδομάδα είπα να ξεκινήσω το μενού μας με ψαράκι γιατί σκέφτηκα πως αν πηγαίνουμε κάθε Δευτέρα για ψώνια, δε θα μπορούμε να κρατάμε το ψάρι στο ψυγείο πολλές μέρες, αλλά είναι καλύτερα να το καταναλώνουμε την ίδια μέρα. Η συνταγή που θα σας δώσω προέρχεται απ την Ιταλία και είναι μια πραγματική απόλαυση!!

Για 4 άτομα περίπου

700 γρ. σολωμό

500 γρ. ντομάτες 

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

μισό ματσάκι άνιθο

μισό ματσάκι μαιντανό

λίγο βασιλικό

αλάτι , πιπέρι

χυμό από 1 λεμόνι

6 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλένω και στεγνώνω το ψάρι και το κόβω σε 8 φέτες . Πλένω τις ντομάτες και τις κόβω φέτες

2.Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια , το μαιντανό , το άνιθο και το βασιλικό

3.Σ  ένα πυρέξ βάζω εναλλάξ μια φέτα ψάρι και ντομάτες. Από πάνω ρίχνω τα μυρωδικά, αλατοπίπερο , το χυμό λεμονιού και το λάδι

4.Ψήνω 15 με 20 λεπτά. Συνοδεύεται πολύ ωραία με ρυζάκι

 

ΤΡΙΤΗ:

ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΜΑΛΑΚΗ:

Σίγουρα έχετε δοκιμάσει πολλές συνταγές με κεφτεδάκια όπως κι εγώ.  Αυτή όμως η συνταγή είναι το κάτι άλλο! Οταν τα έκανα πρώτη φορά σχεδόν δε πρόλαβα να τα σερβίρω γιατί όλοι πέρναγαν απ τη κουζίνα και έκλεβαν ένα απ το τηγάνι...

Για 4-5 άτομα

1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο

50 γρ. τριμμένο κρεμμύδι

1/2 φλ. γαλέτα

1 φλιτζανάκι λάδι

1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα

1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

αλατοπίπερο 

Για τη σάλτσα:

1 ποτήρι ψιλοκομμένη ντομάτα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

λίγο βασιλικό

αλάτι , πιπέρι

1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση:

1.Ζυμώνω τα κεφτεδάκια με τα παραπάνω υλικά και τα αφήνω 1 ώρα στο ψυγείο. Στη συνέχεια τα πλάθω μπαλάκια και τα βάζω σ ένα ταψί

2.Διαλύω το πελτέ σ ένα ποτήρι νερό και περιχύνω τους κεφτέδες. Προσθέτω  τη ντομάτα , το λάδι και αλατοπίπερο. Πασπαλίζω με βασιλικό και από πάνω την τριμμένη γραβιέρα

3.Ψήνω 1 ώρα περίπου. Σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές ή πουρέ  ή κάποιο ζυμαρικό

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΡΕΒΥΘΟΣΟΥΠΑ:

Καιρό έχουμε να φάμε όσπριο ή ακόμα είμαι μπουχτισμένη απ τις γιορτές; Όπως και νά χει τα ρεβύθια με κόκκινη σάλτσα είναι πολύυυ νόστιμα!

Για 6 άτομα τουλάχιστον

1/2 κ. ρεβύθια

1 κουτί σάλτσα ντομάτα

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

αλάτι , πιπέρι

λίγο κίμυνο

μισή κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Έχω μουλιάσει τα ρεβύθια απ το προηγούμενο βράδυ. Σε μια κατσαρόλα σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι να ξανθύνει

2.Ρίχνω τα ρεβύθια και τη σάλτσα. Προσθέτω και τα μπαχαρικά και νερό να σκεπάσω τα ρεβύθια . Χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω περίπου μια ώρα. Αν σωθεί το νερό και τα ρεβύθια μου δεν έχουν μαλακώσει αρκετά , προσθέτω λίγο ακόμα νεράκι και αφήνω να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν 

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΤΟΥ ΣΕΦ:

Αν σας αρέσει η κρέμα γάλακτος αυτή η συνταγή θα σας απογειώσει! Πως λένε στις εκπομπές.., θα γίνει έκρηξη στον ουρανίσκο σας!

Για 4 άτομα

2 φιλέτα χοιρινά 

1 πακέτο λιγκουίνι

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο φετάκια

1 πράσινη πιπεριά και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες φετάκια

2 ποτηράκια μικρά κονιάκ

500 γρ. κρέμα γάλακτος

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βράζω τα λιγκουίνι , αλλά όχι πολύ καλά γιατί αργότερα θα πάρουν πάλι βράση με τη κρέμα γάλακτος και δε θέλω να λασπώσουν. Τα κρυώνω καλά , τα στραγγίζω και τα βάζω σ ένα μπολ με λίγο ηλιέλαιο να μη κολλάνε. Μπορούν να μείνουν έτσι στο ψυγείο ως την ώρα που θα ετοιμάσω το φαγητό

2.Επειδή το φαγητό αυτό είναι της ώρας, δηλαδή το ετοιμάζω πριν κάτσουμε στο τραπέζι , είναι καλύτερα να γίνεται σε δύο δόσεις στο τηγάνι . Πρώτα δηλαδή τις δύο μερίδες και μετά τις άλλες δύο.  Σ ένα τηγάνι λοιπόν σοτάρω σε λίγο λάδι το  μισό κρεμμύδι και τις μισές  πιπεριές. Προσθέτω το ένα φιλέτο κομμένο μικρά κομμάτια και σοτάρω πολύ καλά.

3.Μόλις το κρέας μαλακώσει σβήνω με το κονιάκ. αλατοπιπερώνω και προσθέτω και τη μισή κρέμα γάλακτος. 

4.Όταν η κρέμα αρχίσει να βράζει ρίχνω δυο μερίδες μακαρόνια στο τηγάνι και ανακατεύω . Μόλις σωθούν τα πολλά ζουμιά σερβίρω σε δυο πιάτα 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ:

Μετά απ το λιγκουίνι του σεφ λογικά είναι το χάος , αλλά εμείς δε πτωούμαστε και πάμε να θυμιθούμε τα παιδικά μας χρόνια. Και το λέω αυτό γιατί τραχανά με τυρί μου έκανε πάντα η μαμά μου το χειμώνα όταν ήμουν παιδί  και συνεχίζω κι εγώ στα δικά μου παιδιά!

Για 4 άτομα

2 κούπες τραχανά σταρένιο ή από γιαούρτι

2 κούπες γάλα

200 γρ. τυρί φέτα

αλάτι , πιπέρι

2 κ.σ. λάδι

Εκτέλεση:

1.Σε μια κατσαρόλα βάζω 2 κούπες νερό , αλάτι , πιπέρι και λάδι. 

2.Μόλις το νερό βράσει ρίχνω τον τραχανά και τον αφήνω να βράσει μέχρι να μαλακώσει , ανάλογα αν ο τραχανάς είναι σταρένιος θέλει περισσότερη ώρα βράσιμο

3.Δέκα λεπτά πριν γίνει το φαγητό μου ρίχνω το γάλα και το τυρί που το τρίβω με τα χέρια

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:

Θα μου πείτε Σαββατιάτικα πάλι λαχανικό; Αύριο είναι Κυριακή όμως και θα σας αποζημιώσω ! Άλλωστε οι κρέπες ότι γέμιση και να έχουν, είναι νόστιμες!!

Για τη κρέπα:

1 λίτρο γάλα

5 κούπες αλεύρι

5 αυγά

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

1 πιπεριά φλωρίνης

1 πράσινη πιπεριά

1 πακέτο μανητάρια

1 κρεμμυδι

200 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κούπα γραβιέρα 

Εκτέλεση:

1.Στο μίξερ χτυπάω όλα τα υλικά μαζί για τη κρέπα περίπου δεκα λεπτά. Η αλήθεια είναι πως δε ξέρω πόσες κρέπες ακριβώς βγαίνουν μ αυτή τη δόση αφού δε τις μέτρησα ποτέ αλλά αν περισέψουν μπορείτε να τις κάνετε την άλλη μέρα το πρωί με μερέντα! θα το εκτιμήσουν όλοι! Προς το παρόν σκεπάζω τη ζύμη μου και τη βάζω στο ψυγείο

2. Πλένω και ψιλοκόβω τα λαχανικά μου. Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρω πρώτα το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μανητάρια και στο τέλος ρίχνω τη κρέμα γάλακτος , τη τριμμένη γραβιέρα και αλατοπίπερο

3. Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω μια σταγόνα λάδι και τη σκουπίζω ελαφρά μ ένα χαρτί κουζίνας. Αφήνω το τηγάνι να κάψει καλά (όπως το σίδερο πριν σιδερώσουμε) και με μια κουτάλα της σούπας ρίζνω μια δόση κρέπας . Σηκώνω το τηγνι και το κουνάω έτσο , ώστε η κρέπα να πιάσει όλο το πάτο του τηγανιού.  Θα αρχίσει να κάνει φουσκάλες που σηναίνει πως ψήθηκε η κάτω μεριά. Με μια μεταλλική σπάτουλα τη ξεκολλάω γύρω γύρω και τη γυρνάω. 

4. Όπως είναι τώρα, βάζω γέμιση στη μισή κρέπα και την κλείνω να γίνει μισοφέγγαρο. Αν δεν έχει ψηθεί καλά η πλευρά που ήρθε τώρα από πάνω την ξαναγυρνάω μια φορά. Με τον ίδιο τρόπο κάνω και τις υπόλοιπες μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Δε χρειάζεται να τις βάλω στο φούρνο αφού τις γεμίζω κατευθείαν μέσα στο τηγάνι

 

KYRIAKH:

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΡΟΛΑΚΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ:

Για δεύτερη βδομάδα σας δίνω γερμανική συνταγή αλλά είναι απ τα πιάτα που λατρεύω και δεν μπορούσα να μη τη μοιραστώ μαζί σας! Αυτό το πιάτο το κάνω πάντα όταν έχω επίσημο τραπέζι και στις γιορτές. 

Για 6 άτομα

6 μοσχαρίσια σνίτσελ

12 φέτες μπέικον καπνιστό

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα κυβάκια

2 καρότα κομμένα κυβάκια

1 βαζάκι ξυνά αγγουράκια κομμένα φετούλες

1 ποτήρι μουστάρδα

 1/2 ποτήρι βούτυρο

αλάτι ,ποπέρι

300 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

1.Πλένω και στεγνώνω καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας. Το αλατοπιπερώνω

2.Ανακατεύω τη μουστάρδα με το βούτυρο να γίνουν ένα μείγμα. Μ αυτό το μείγμα αλοίφω την επιφάνεια απ τα σνίτσελ

3.Βάζω από δύο φέτες μπέικον και μια κουταλιά απ τα κομμένα λαχανικά (κρεμμύδια-καρότα-αγγουράκια)

4.Κλείνω τα ρολάκια με οδοντογλυφίδες και τα βάζω σε μια κατσαρόλα σκέτα να σοταριστούν καλά απ όλες  τις πλευρές

5.Προσθέτω λίγο νεράκι και άν έχουν περισέψει λαχανικά τα ρίχνω κι αυτά στη κατσαρόλα. Αφήνω περίπου 1 1/2  ώρα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά .

6.Βγάζω τα ρολάκια σ΄ενα πιάτο , βγάζω τις οδοντογλλυφίδες  και περνάω στο μπλέντερ τα λαχανικά που είναι στη κατσαρόλα. Όταν τα αλέσω τα ξαναρίχνω στη κατσαρόλα πρσθέτοντας και τη κρέμα γάλακτος και αφήνω δυό λεπτά να δέσει η σάλτσα. Μπορώ να συνοδέψω με βραστές πατάτες και κόκκινο λάχανο σοταρισμένο με βούτυρο

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-11-17-1-2016/