Πρόγραμμα εβδομάδας 15-21/2/2016

2016-02-12 22:32

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΚΙΟΦΤΕ ΜΠΑΛΙΚ

Μια συντγή που προέρχεται απ την Μικρά Ασία  που τα παράλιά της ήταν γεμάτα ψάρια γι αυτό και αξιοποίησε όλα τα είδη και φτιάχτηκαν οι κεφτέδες ψαριού!

750 γρ. φιλέτο από άσπρο ψάρι

6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

3 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γ. άνιθο ψιλοκομμένο

1,5 φλ. τρίμματα ψωμιού

1 αυγό

1 κ.γ. αλάτι

πιπέρι

αλέυρι ( τια το αλεύρωμα)

λάδι για τηγάνισμα

φετούλες λεμόνι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

1. Αφαιρώ τη πέτσα και τα κόκαλα απ το ψάρι. Τα ψιλοκόβω και τα βάζω σε ένα μπωλ με τα κρεμμυδάκια , το μαιντανό και τον άνιθο. Ανακατεύω και τα περνάω απ το μπλέντερ για πολύ λίγο , να γίνουν χοντροκομμένο μείγμα

2.Αδειάζω πάλι στο μπωλ και προσθέτω τόσο ψωμί ώσπου να σφίξουν, το αυγό και το αλατοπίπερο. 

3.Με βρεγμένα χέρια πλάθω κεφτέδες σε μέγεθος καρυδιού. Αραδιάζω σε πιατέλα και τα βάζω στο ψυγείο μισή ώρα να σφίξουν

4.Τα περνάω από αλεύρι να καλυφτούν καλά. 

5.Μόλις κάψει το λάδι μου στο τηγάνι τους τηγανίζω να ροδίσουν

6. Τους βγάζω σε απορροφητικό χαρτί. Ύστερα σερβίρω με φετούλες λεμόνι

 

ΤΡΙΤΗ:

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ

Παραδοσιακή συνταγή που έχει τις ρίζες της στην Τούρκικη -Ελληνική κουζίνα . Αρχικά γινόταν με μικρά λουκάνικα αλλά μετά έμεινε μόνο ο κιμάς ο οποίος συνοδεύτηκε με μια παχιά σάλτσα , τη σμυρνέικη! Έτσι  έχουμε αυτό το πεντανόστιμο φαγάκι!!

1 κ. κιμά ανάμεικτο

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα

2 σκ. σκόρδο

1 ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη

3 αυγά

2 κ.σ. μαιντανό

1/2 κ.σ. βούτυρο

2 κρεμμύδια τριμμένα

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. κύμινο

αλάτι , πιπέρι

Για τη σάλτσα:

1 κ. ντομάτες

3 κ.σ. αλεύρι

1 ποτήρι μαυροδάφνη

 1 δάφνη

2 κ.γ. κανέλα

λίγο λαδι

αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βάζω το κιμά σε μια λεκάνη και μουλιάζω το ψωμί στη μαυροδάφνη.

2.Στίβω το ψωμί και το βάζω στο κιμά. Προσθέτω και το μαιντανό

3.Σε ένα τηγάνι βάζω το βούτυρο και μια κουταλιά λάδι για να μη καεί και βάζω το κύμινο. Το αφήνω λίγο να βγάλει τα αρώματά του και στο γουδί λιώνω το σκόρδο με λίγο αλάτι και το ρίχνω στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι. Μόλις το κρεμμύδι πάρει γυαλάδα ρίχνω μια πρέζα ζάχαρη και δυο κουταλιές απ τη μαυροδάφνη που μούλιασα το ψωμί. Αφήνω 3 λεπτά να εξατμηστεί το αλκοόλ

4.Ριχνω το μέιγμα του κρεμμυδιού στο κιμά , Προσθέτω τα αυγά, το ξύδι , αλάτι (λίγο) και πιπέρι

5.Ζυμώνω καλά δέκα λεπτά . Πρέπει ο κιμάς να βγάλει σκοινιά. Τον κλείνω με μεβράνη και τον βάζω 40 λεπτά στο ψυγείο

6.Εν το μεταξύ ετοιμάζω τη σάλτσα.Τρίβω τις ντομάτες στο τρίφτη και τις κρατάω στην άκρη

7.Καθαρίζω το τηγάνι που έκανα το κρεμμύδι με ένα χαρτί και βάζω μέσα το αλεύρι να το σοτάρω λίγο να καβουρδιστεί. Προσθέτω τη μαυροδάφνη και το ανακατεύω. Προσθέτω και τη ντομάτα, αλάτι ,πιπέρι και λίγο νερό . Αφήνω 10 λεπτά να σιγοβράσει

8.Σε ένα ταψί που αργότερα θα βάλω τα σουτζουκάκια μου , ρίχνω τη σάλτσα, κανέλα , αλατοπίπερο και λάδι. Βάζω το ταψί στο φούρνο στους 150 βαθμούς να σιγοδέσει η σάλτσα

9.Εν το μεταξύ πλάθω τα σουτζουκάκια μου μακρόστενα βουτόντας τα χέρια μου στο κρασί που μούλιασα το ψωμί .Τα αλευρώνω και τα τηγανίζω σε λάδι με λίγο βούρυτο ελαφρά. Τα βάζω σ΄ενα πιάτο και καθαρίζω με τη τρυπητή το βούτυρο που έμεινε στο τηγάνι.

10. Βγάζω το ταψί με τη σάλτσα και τη περιχύνω με λίγο απ το  βούτυρο. Ανακτεύω και προσθέτω τα σουτζουκάκια τα οποία τα ελέγχω συχνά και τα περιχύνω με τη σάλτσα τους για να γίνουν πιο αφράτα και ζουμερά και τα ψήνω 30 λεπτά

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Ανακάλυψα  μια μικρή ομάδα γυναικών που με τα χεράκια τους κάνουν θαύματα!! Τραχανάδες, χυλοπίτες , κουσκούζια και άλλα ζυμαρικά! Είπα να δοκιμάσω το τραχανά λαχανικών γιατί άκουσα πολλάααα καλά σχόλια! Ένα θα σας πω...α-π-ό-λ-α-υ-σ-η!!!! Θα σας δώσω τη συνταγή που έκανα και τη σελίδα των κοριτσιών αν θέλετε να δείτε κι άλλα παραδοσιακά προιόντα! www.facebook.com/profile.php?id=100009332724908&fref=ts

Για κάθε πιάτο υπολογίζω 2 κ.σ. και ένα ποτήρι νερό

1 σκ. σκόρδο στα δύο κομμένη

λίγο δυόσμο

λίγο λάδι

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σε μια κατσαρολίτσα με λάδι βάζω το σκόρδο και το γυρνάω λίγο να βγάλει το άρωμά του και μετά το πετάω

2.Ρίχνω το τραχανά και τον ανακατεύω για λίγο στο λάδι. Σβήνω με το νερό και προσθέτω αλάτι και πιπέρι

3.Σιγοβράζω για δέκα λεπτά 

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Αρωματικό κοτόπουλο αυγολέμονο για σήμερα! Ελληνικότατη συνταγή που θα λατρέψετε!

1 1/2 κ. κοτόπουλο σε μερίδες

150 γρ. λάδι

3 κρεμμύδια σε ροδέλες

2 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο

500 γρ. κολοκυθάκια σε μεγάλες ροδέλες

1 κύβο κότας

500 γρ. μανιτάρια σε χοντρές φέτες

χυμό από 1 λεμόνι

2 αυγά

2 κ.σ. κορν φλάουρ

ακόμα 1 λεμόνι για το αυγολέμονο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

1.Ζεσταίνω το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρω το κοτόπουλο απ όλες τις πλευρές. Προσθέτω τα κρεμμύδια , το μαιντανό και τα μανιτάρια και τηγανίζωα ακόμα 4 -5 λεπτά να μαλακώσουν

2.Διαλύω το κύβο κότας σε μισό λίτρο ζεστό νερό και το ρίχνω στη κατσαρόλα μαζί με το λεμόνι

3.Αλατοπιπερώνω, σκεπάζω και σιγοβράζω μισή ώρα. Ρίχνω μέσα τα κολοκυθάκια και βράζω ακόμα 15 λεπτά

4.Χτυπαω το αυγό με το λεμόνι και το κορν φλάουρ . Προσθέτω σιγά σιγά ζουμί απ τη κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια. Βγάζω απ τη φωτια και περιχύνω με το αυγολέμονο. Βάζω πάλι στη φωτιά και αφήνω 2 λεπτά

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ

Αυτή η νόστιμη Ηπειρώτικη συνταγή είναι της κυρίας Ευαγγελίας Καρδάρη!! 

2 φλ. ρύζι

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες

1/2 φλ. λάδι

3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σοτάρω σε κατσαρόλα το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες και τα βραζω για μισή ώρα

2.Ρίχνω στη κατσαρόλα με τη σάλτσα 5 φλ. νερό . Μόλις πάρει βράση προσθέτω το ρύζι , λίγο αλάτι , ανακατεύω και σκεπάζω τη κατσαρόλα. Βράζω για 15 περίπου λεπτά

3.Αποσύρω το ρύζι απ τη φωτιά και το αφήνω να απορροφήσει τα υγρά

4.Σερβίρω με πιπέρι και τη κεφαλογραβιέρα τριμμένη

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΜΑΚΑΡΟΥΝΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Μακαρούνες είναι τα χοντρά μακαρόνια και αυτό είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Καρπάθου!! 

1 κ. ώριμες ντομάτες

1 φλ. φυλλαράκια βασιλικού

5 κ.σ. ελαιόλαδο

150 γρ. φέτα θρυμματισμένη

1 σκ. σκόρδο λιωμένη

αλατι , πιπέρι

ένα πακέτο μακαρόνια νο 5

Εκτέλεση:

1.Ψιλοκόβω τις ντομάτες αφού έχω αφαιρέσει όσους σπόρους μπορώ. Βάζω όλα τα υλικά εκτός απ τα μακαρόνια σ ένα μπωλ και ανακατεύω.

2.Βάζω μια μεμβράνη στο μπωλ  και το αφήνω 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να βγουν τα αρώματά τους.

3.Εν το μεταξύ βράζω τα μακαρόνια 10-12 λεπτά και τα σουρώνω. Τα μοιράζω σε πιάτα και τα περιχύνω με τη σάλτσα

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

 ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΡΜΠΟΝΑΝΤ ΑΛΑ ΦΛΑΜΑΝΤ

Η λέξη καρμπονάντ κανονικά σημαίνει φουσκάλα στα Ιταλικά , αλλά αυτό το πιάτο είναι Γαλλικό και σημαίνει κρέας μαγειρεμένο με κρεμμύδια και μπύρα!

3 κ.σ. λάδι

1 κιλό μοσχάρι από νουά

4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. ντοματοπελτές

1 λίτρο μπύρα

1 ματσάκι μπουκέ γκαρνί ( δεμένα μυρωδικά σε φύλλο πράσου που το βάζουμε μόνο για τη μυρωδιά και στο τέλος το αφαιρούμε)

1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

1250 γρ. ζωμό κρέατος

Εκτέλεση:

1.Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς

2.Ζεσταίνω το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρω το μοσχάρι απ όλες τις μεριές. Το βγάζω και το κρατάω στην άκρη

3.Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρω το κρεμμύδι σε χαμλή φωτιά . Προσθέτω δυο κ.σ. αλεύρι και ανακατεύω. Προσθέτω το πελτέ και ανακατεύω ξανα. Συνεχίζω με τη μπύρα , το μπουκέ γκαρνί και τη ζάχαρη. Μόλις πάρουν βράση προσθέτω και το ζωμό και το κρέας και αφήνω 5 λεπτά .

4,Γυρνάω το φαγητό σε γάστρα , αλατοπιπερώνω και ψήνω με κλειστό καπάκι περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. 

5.Βάζω το κρέας σε μια πιατέλα και βράζω λίγο τη σάλτσα να πήξει και περιχύνω το κρέας και σερβίρω

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-15-21-2-2016/