Πρόγραμμα εβδομάδας 18-24/1/2016

2016-01-15 17:39

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Καλή βδομάδα φίλες και φίλοι μου! Κι αυτή τη βδομάδα όπως και τη προηγούμενη ξεκινάω με θαλασσινό αν και τα μύδια που θα χρησιμοποιήσω τα παίρνω απ το σούπερ μάρκετ απ την κατάψυξη κι όχι απ το ψαράδικο. Να κάνω και λίγη οικονομία! Συνήθως μαζί με το σαγανάκι κάνω και λίγες τηγανιτές πατάτες . 

1 σακούλα μύδια χωρίς κέλυφος

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο τριμμένη

1 πράσινη και 1 κόκκινη  πιπεριά κομμένη λωρίδες 

1 ποτηράκι ούζο

1 κουτί ντοματάκι 

αλάτι , πιπέρι

λίγο λάδι

άνιθο

200 γρ. τυρί φέτα

Εκτέλεση:

1.Αδειάζω τα μύδια απ τη σακούλα σ΄ ένα σουρωτήρι να στραγκίσουν τα νερά

2. Σ ένα τηγάνι με λάδι σοτάρω το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Σβήνω με το ούζο

3. Μόλις το αλκοόλ εξατμηστεί πρσθέτω τη ντομάτα, αλάτι , πιπέρι και άνιθο. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει πέντε λεπτά και προσθέτω τα μύδια. Επειδή τα μύδια θα βγάλουν νερό δε προσθέτω καθόλου νερό στο τηγάνι. 

4.Αφήνω να βράσει άλλα πέντε λεπτά και πριν σβήσω τη φωτιά τρίβω με τα χέρια τη φέτα πάνω στο φαγητό

 

ΤΡΙΤΗ:

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ

Μια απίστευτη συνταγή της Ντίνας Νικολάου που δοκίμασα τη προηγούμενη βδομάδα και ευχαρίστως θα έτρωγα ξανά και ξανά και ξανά!!Το μπουγιουρντί γενικά είναι ένας μεζές με τυριά ψημένα που είναι πολύ διαδεδομένος στη βόρεια Ελλάδα. 

Για 4 άτομα:

2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου ( Η συνταγή της Νικολάου είναι με μπούτι που αν το προτιμάτε θα χρειαστείτε 4 μπούτια)

1 πράσινη πιπεριά κομένη χοντρές λωρίδες

2 κόκκινες πιπεριές κομμένες χοντρές λωρίδες

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο φέτες

4 κ.σ. μπαλσάμικο σος 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

λάδι

1 ντοματάκι κονσέρβα

αλάτι ,πιπέρι

ρίγανη

400 γρ. φέτα

200 γρ. γραβιέρα 

μια καυτερή πιπερίτσα προεραιτικά για να τσιμπάει λίγο

Εκτέλεση:

1. Σ' ένα κατσαρολάκι σοτάρω στο λάδι το κοτόπουλο κομμένο μπουκίτσες. Μόλις ροδίσει ελαφρά απ όλες τις πλευρές, ρίχνω και τα λαχανικά και αφήνω 3-4 λεπτά αλατίζοντας για να βγουν τα νερά τους. 

2.Σβήνω με τη σος μπαλσάμικο  και έπειτα με το κρασί. 

3.Ρίχνω πιπέρι και ρίγανη και τη καυτερή πιπερίτσα . Τέλος ρίχνω το ντοματάκι και αφήνω δέκα λεπτά σε χαμηλή φωτιά να δέσει η σάλτσα.

4.Μοιράζω το κοτόπουλο σε 4 ατομικά πήλινα. Από πάνω βάζω τυρί φέτα από 100 γρ στη μερίδα και από τέσσερα κομματάκια γραβιέρα γύρω γύρω απ τη φέτα. Ρίχνω ελάχιστηο λάδι πάνω στη φέτα και λίγη ρίγανη όπως κάνουμε και στο μπουγιουρντί και τα βάζω στο φούρνο να λιώσουν τα τυριά.

Σημείωση: Αν θέλετε να κάνετε μόνοι σας τη σος μπαλσάμικο βάλτε στο μπλέντερ : 1 κούπα ηλιέλαιο-1 κούπα μπαλσάμικο ξύδι- 1/2 κούπα ελαιόλαδο-2 κ.σ. μουστάρδα -3 κ.σ. μέλι- λίγο αλάτι και χτυπήστε το καλά . Θα έχετε μια βελούδινη και πεντανόστιμη σος!

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ

Τετάρτη σήμερα και θα σας δώσω μια ωραία συνταγή που να πω την αλήθεια κι αυτή την έμαθα όταν ήρθα στη βόριεα Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι τοπική ή αν απλώς η μαμά μου δεν την ήξερε και δεν την έκανε αλλά είναι σίγουρα πολύ νόστιμη και θρεπτική!

Για 4 άτομα:

1/2 λάχανο χοντροκομμένο

1 καρότο κομμένο κυβάκια

1 πράσινη πιπεριά κομμένη κυβάκια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κούπα σάλτσα ντομάτας

χυμό από 1 λεμόνι

1 κούπα ρύζι

λάδι 

αλάτι , πιπέρι

λίγο άνιθο

Εκτέλεση:

1.Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι και τα ψιλοκομμένα λαχανικά ,(κρεμμύδι-καρότο -πιπεριά). Μόλις μαραθούν λίγο προσθέτω το λάχανο , το ρύζι και αλατοπίπερο. Ανακατεύω λίγο

2.Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας , το χυμό λεμονιού και 1 ποτήρι νερό και αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσει το ρύζι

3.Σερβίρω με φρεσκοκομμένο άνιθο

 

ΠΕΜΠΤΗ:
ΒΡΑΣΤΟ

Τι χειμώνας βαρύς.. έλα απόψε μπορείς..έλα να φάμε ένα βραστό να ζεσταθούμε!  Λέτε να αφήσω τη μαγειρική και να πιάσω το τραγούδι; Προς το παρόν πάμε να κάνουμε αυτό το αγαπημένο χειμωνιάτικο πιάτο.

Για 4 άτομα:

1 κ. μοσχάρι κατσαρόλας

3 καρότα κομμένα φετούλες

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

3 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4 

1 σέλινο με τη ρίζα του

χυμός από 2 λεμόνια

λίγο λάδι

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βάζω το κρέας να βράσει μόνο του στην αρχή και το ξαφρίζω. 

2.Εντομεταξύ έχω πλύνει και έχω κόψει τα λαχανικά και μόλις αρχίσει να μαλακώνει το κρέας τα ρίχνω στη κατσαρόλα  προσθέτοντας λάδι και αλατοπόπερο

3.Δέκα λεπτά πριν κλείσω τη φωτιά προσθέτω το χυμό λεμόνι και το ρύζι

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Αχ αυτή η μυρωδιά του δυόσμου, του άνιθου..Πολύ αγαπημένο και μαμαδίστικο φαγητό! Εγώ χρησιμοποιώ τρίχρωμες πιπεριές που είναι τρεις σ΄ενα πακέτο και πάντα μου περισσεύει η μία αφού εμαστε τέσσερα άτομα. Εσείς πάρτε χύμα αν θέλετε ή πάρτε μόνο πράσινες αν τις προτιμάτε.

Για περίπου 4 άτομα:

9 πολύχρωμες πιπεριές

2 κούπες ρύζι 

1 κούπα σάλτσα ντομάτας

1 κρεμμύσδι ψιλοκομμένο 

λάδι

αλάτι,πιπέρι

ρίγανη

άνιθο,μαιντανό, δυόσμο

Εκτέλεση:

1.Ανοίγω το καπάκι απ τις πιπεριές και αφαιρώ το σπόρο τους. Τις τοποθετώ σ ένα ταψί και αλατίζω το εσωτερικό τους.

2. Σε ένα τηγάνι βάζω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι και  το ρύζι . Προσθέτω τη μισή ντομάτα , αλατοπίπερο ,τα αρωματικά και δυο ποτήρια νερό και αφήνω να βράσει 

3.Ανάβω το φούρνο και  γεμίζω τις πιπεριές με το ρύζι. ρίχνω από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, λίγο ακόμα λάδι, αλατοπίπερο και ένα ποτήρι νερό και τα βάζω στο φούρνο

4.Ψήνω περίπου μια ώρα ώσπου να μαλακώσει τελείως το ρύζι και να ροδοκοκκινίσουν οι πιπεριές

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ

Ένα θέμα το είχα με τα κεφτεδάκια , που άλλες φορές γινόντουσαν αφράτα και άλλες φορές σα πέτρες. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι κάνω λάθος. Τελικά με πολλά πειράματα κατέληξα ότι για να γίνουν αφράτα τα κεφτεδάκια μου πρώτον πρέπει ο κιμάς να έχει μέσα και λίγο λίπος, άρα να είναι μισός μοσχαρίσιος και μισός χοιρινός. Δεύτερον δε χρειάζεται πολύ ελαιόλαδο γιατί το λάδι σφήγκει τη ζύμη . Τρίτον ΜΟΝΟ μπαγιάτικο ψωμί και όχι φρυγανιά. Τέταρτον σωστό ζύμωμα μέχρι να βγάλει η ζύμη σχοινιά. Πέμπτον , τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο και τέλος πριν πλάσω τα κεφτεδάκια μου τα ξαναζυμώνω με λίγο γάλα. Ολόκληρη επιστήμη ρε παιδί μου....!

Για 4 άτομα:

Για τα κεφτεδάκια:

1/2 κ. κιμά μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό

1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό , μόνο τη ψύχα

1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη

1 μικρό φλιτζανάκι λάδι

1 φλιτζανάκι ξύδι

1 αυγό

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,

λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι νερό

1 φλυτζανάκι γάλα

λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

λάδι για το τηγάνισμα

Για τον πουρέ:

8 μέτριες πατάτες

3 κ.σ. βούτυρο

1/2 κούπα γάλα

1 κύβο βοδινού

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βάζω σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά του κιμά εκτός απ το γάλα ,(το ψωμί το στίβουμε στα χέρια μας να φύγουν τα νερά) και ζυμώνω με το δεξί χέρι ενώ με το αριστερό γυρνάω τη λεκάνη. Ζυμώνω αρκετή ώρα ώσπου να κάνει σκοινιά η ζύμη. Βάζω το κιμά στο ψυγείο για μια ώρα

2.Καθαρίζω και κόβω τις πατάτες στα 4 για να βράσουν πιο γρήγορα. Όταν μαλακώσουν πολύ αδειάζω το νερό απ τη κατσαρόλα αλλά όχι όλο. Όπως είναι καυτές οι πατάτες , ρίχνω το βούτυρο , το κύβο, το γάλα, το αλατοπίπερο και χτυπάω με μίξερ χειρός κατευθείαν μέσα στη κατσαρόλα. . Αν ο πουρές είναι πολύ σφυχτός προσθέτω ακόμα λίγο γάλα. Αν είναι νερουλός τον βάζ λίγο πάνω στο μάτι και ανακατεύω μέχρι να σφύξει.

3.Βγάζω το κιμά και τον ξαναζυμώνω μαζί με το γάλα.

4.Πλάθω κεφτεδάκια , τα περνάω απ το αλεύρι και τα τηγανίζω

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΜΟΥΣΑΚΑΣ:

Το εθνικό μας πιάτο στην πιο νόστιμη εκδοχή του!

Για ένα πυρέξ σαν αυτό της φωτογραφίας περίπου:

1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο

2 μελιτζάνες κομμένες φέτες

2-3 κολοκυθάκια κομμένα φέτες

3 πατάτες κομμένες φέτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. σάλτσα ντομάτας

1 λίτρο γάλα

1 πλάκα βούτυρο

1 αυγό

1 φλ. γραβιέρα τριμμένη

1 φλ . αλεύρι

λίγο ελαιόλαδο

λάδι για τηγάνισμα

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Συνηθως απ την προηγούμενη μέρα κόβω και βάζω τις μελιτζάνες σ ένα σουρωτήρι αφού τις αλατίσω καλά. Τις αφήνω έτσι μια ώρα να στραγγίσουν και να ξεπικρίσουν. Εν το μεταξύ τηγανίζω τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Ξεπλένω τις μελιτζάνες , τις σκουπίζω καλά και τις τηγανίζω. Αφήνω τα λαχανικά μου σε χαρτί κουζίνας όλη νύχτα για να μη βγάλουν πού λάδι στο φαγητό

2.Την επόμενη μέρα ετοιμάζω το κιμά. Σ ένα κατσαρολάκι βάζω λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι και τον κιμά. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας , αλατοπίπερο και μισό ποτήρι νεράκι και αφήνω να βράσει ώσπου να μη μείνει καθόλου νερό . 

3.Ανάβω το φούρνο και στρώνω τα υλικά μου σε βουτυρωμένο πυρέξ με την εξής σειρα: πατάτες - κολοκυθάκια - κιμάς - μελιτζάνες. Ενδιάμεσα απ τα λαχανικά πασπαλίζω με την τριμμένη γραβιέρα

4.Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα κρύο , το βούτυρο, το αλεύρι και αλατοπίπερο και το ανακατευω . Το βάζω στο μάτι και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει καλά η μπεσαμέλ μου. Μ αυτό το τρόπο είναι αδύνατον να σβολιάσει! Τραβάω απ τη φωτιά και ρίχνω το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα. Περιχύνω το φαγητό μου με τη μπεσαμέλ και το βάζω στο φούρνο

5.Ψήνω μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-18-24-1-2016/