Πρόγραμμα εβδομάδας 21-27/3/2016
ΔΕΥΤΕΡΑ:
ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΚΑΡΥ:
Καλή βδομάδα σε όλους σας!! Ξεκινάμε μ ένα πιάτο πραγματικά νόστιμο που οι ρίζες του βρίσκονται στην Ταιλάνδη ! Έχει ένα ιδιαίτερο συστατικό που μπορείτε να το βρείτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ , στα κινέζικα προιόντα και θα κάνει τη διαφορά στη γεύση. Πρόκειται για τη σάλτσα στρειδιών, την οποία αν δεν τη βρείτε μπορείτε να βάλετε σος σόγιας.
500 γρ. γαρίδες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
1 κ.σ. κάρυ
λίγο βασιλικό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες μεγάλα κομμάτια
3 σκ. σκόρδο λιωμένο
2 κ.σ. σάλτσα στρειδιών
λίγη καστανή ζάχαρη
αλατοπίπερο
2 κ.σ. λάδι
Εκτέλεση:
1.Καθαρίζω τις γαρίδες απ το κέλυφος και το έντεράκι.
2.Σ ένα βαθύ τηγάνι (αν έχετε γουόκ ακόμα καλύτερα) βάζω το λάδι να κάψει και σοτάρω το κρεμμύδι ,το σκόρδο και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά.
3.Προσθέτω τις γαρίδες και τις τηγανίζω ίσα-ίσα να ασπρίσουν . Σβήνω με τη σάλτσα στρειδιών .
4.Προσθέτω τη ζάχαρη, αλατοπόπερο , κάρυ και λίγο νεράκι. Τέλος πασπαλίζω με τον βασιλικό και σερβίρω.
ΤΡΙΤΗ:
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ:
Άλλο ένα υπέροχο πιάτο της λατρεμένης μου φίλης και καταπληκτικής μαγείρισσας Ρίας Λαμπροπούλου!!! Δεν θα σχολιάσω τίποτα... η εικόνα μιλάει από μόνη της!! Ρία μου σ ευχαριστώ!
4 μελιτζάνες μεγάλες
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι.
3 σκελίδες σκόρδο.
Λίγο μαϊντανό,
αλάτι ,πιπέρι.
1 φιντάνι τσαγιού λάδι.
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
2 φλιτζάνι του τσαγιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας ή δική μας.
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε ροδέλες περίπου 2 εκατοστά η κάθε μια τις αλείφουμε με ένα πινελάκι με λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου να μαλακώσουν στους 200 βαθμούς.
2.Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι τα σκόρδα το μαϊντανό και τα λιώνουμε.
3.Ανακατεύουμε τον κιμά με την φρυγανιά και το μίγμα από το μπλέντερ και το μισό λάδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
4. Φτιάχνουμε μικρά μπιφτέκια και τα βάζουμε στο ταψί με σειρά μια φέτα μελιτζάνα ένα μπιφτέκι ώσπου να τελειώσουν όλα.
5.Τέλος ρίχνουμε την σάλτσα και το υπόλοιπο λάδι αλατίζουμε ελαφρά και βάζουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα στους 200 βαθμούς. Είναι υπέροχο με φέτα μπορείτε να την τρίψετε από πάνω 10 λεπτά πριν το βγάλετε από το φούρνο. Καλή επιτυχία...!!!
ΤΕΤΑΡΤΗ:
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ:
Αυτή τη συνταγή την είχα δει σ ένα περιοδικό και είναι της Μαρίας Εκμετσίογλου!!! Ότι πρέπει για σας που νηστεύετε!
1 αφράτο λάχανο κατάλληλο για λαχανοντολμάδες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κουκουνάρι
400 γρ. μανητάρια από κονσέρβα φετούλες
8 κ.σ. ρύζι καρολινα
αλάτι , πιπέρι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Εκτέλεση:
1.Καθαρίζω το λάχανο απ τα εξωτερικά του φύλλα και κόβω με μαχαίρι το χοντό κοτσάκι .Το βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει γαι 5-10 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν τα φύλλα του .
2.Αφαιρώ το λάχανο απ τη κατσαρόλα κι όταν κρυώσει ξεχωρίζω τα φύλλα του. Σιγά σιγά αφαιρώ ότι χοντρό κοτσάνι έχουν και τα κόβω στο μέγεθος που θέλω να τυλίξω τα ντολμαδάκια.
3.Σ ένα μπωλ βάζω όλα τα υλικά εκτός απ το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύω καλά.
4.Απλώνω ένα φύλλο , τοποθετώ ένα κουτάλι απ τη γέμιση και τυλίγω.
5.Τοποθετώ τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα προσθέτω νερό ίσα να σκεπαστεί το φαγητό μου και βράζω σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.
Σερβίρω με μπόλικο χυμό λεμονιού.
ΠΕΜΠΤΗ:
ΑΥΓΑ ΜΕ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ:
Το σουτζόυκι παρασκευάζεται από βοδινό κρέας. Μπορεί να είναι από μέτριο έως πολύ καυτερό. Ρωτήστε τον προμηθευτή σας ή δοκιμάστε το πριν το σερβίρετε σε παιδιά ή σε άτομα που δε θέλουν τις καυτερές γεύσεις. Μια γρήγορη και πολύ εύγεστη λύση για τη πολυάσχολη νοικοκυρά!
1 κ.σ. ελαιόλαδο
10 φέτες σουτζούκι
3 αυγά
αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνω το ελαιόλαδο και αμέσως τοποθετώ τις φέτες των σουτζουκιών. Τις ψήνω για ένα λεπτό από κάθε πλευρά και σπάω τ αυγά.
2. Αλατοπιπερώνω και ψήνω ακόμα 5 λεπτά ανάλογα πόσο σφιχτά θέλουμε τ αυγά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΑΝ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Γι αυτούς τους νόστιμους κεφτέδες σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε λευκό ταραμά που είναι ανώτερης ποιότητας, γιατί στον κόκκινο προσθέτουν χρωστικές. Αν σας αρέσει το κόκκινο χρώμα όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 100 γρ. λευκό και 50 γρ. κόκκινο.
150 γρ. ταραμά
2 φλ. νερό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
2 σκ. σκόρδο λιωμένες
πιπέρι
1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1.Από βραδίς ξαρμυρίζω τον ταραμά . Τον τυλίγω σ ένα τούλι ή τουλπάνι και τον βάζουμε σένα μπωλ με κρύο νερό.
2.Την επόμενη μέρα πετάω το νερό και το τουλπάνι. Βάζω σ ένα μπωλ 2 φλ. νερό και προσθέτω τον ταραμά και ανακατεύω με πηρούνι για να λιώσει.Προσθέτω το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνιθο, το δυόσμο και το σκόρδο. Ρίχνω πιπέρι και σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι ώστε να έχω ένα παχύρευστο μείγμα.
3.Βάζω ελαιόλαδο στο τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνω κουταλιές απ το μείγμα και τις τηγανίζω 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. 4.Τοποθετώ τους κεφτέδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι. Τρώγονται ζεστοί με με λεμόνι.
ΣΑΒΒΑΤΟ:
ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Τα λαχανικά δίνουν σ αυτό το πιάτο όλη τους τη νοστιμιά! Δοκιμάστε το και θα το λατρέψετε!
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
5 κ.σ. μαργαρίνη
1 ντομάτα κομμένη κύβους
1/2 φλ. πράσινες ελιές κομμένες φετούλες χωρίς κουκούτσι
1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 καρότο βρασμένο και κομμένο κυβάκια
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κ.γ. μέλι
αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση:
1.Βράζω τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό , τα στραγκίζω και τα αδειάζω σε ένα πυρέξ.
2.Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς
3.Λιώνω τη μαργαρίνη και τη περιχύνω πάνω απ το μακαρονάκι. Προσθέτω και τα λαχανικά που τα έχω κόψει μικρά κυβάκια.
4.Ανακατεύω το ξύδι με το μέλι και το ρίχνω κι αυτό πάνω στα μακαρονάκια. Ανακατεύω καλά και ψήνω 15 λεπτά . Σερβίρω το φαγητό ζεστό
ΚΥΡΙΑΚΗ:
ΜΠΡΙΖΟΛΑΚΙΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΥΝΗΓΟΥ
Το λατρεύω αυτό το φαγητό!!!! Να έχετε και μπόλικο ψωμάκι στο τραπέζι για να βουτάτε στη σαλτσούλα!!!
4 μπριζολες χοιρινές χωρίς κόκκαλο (χωρίς λίπος, μόνο το ψαχνό)
300 γρ. διάφορα μανιτάρια
2 κρέμες γάλακτος (των 250 ml)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
λίγο κάρυ
αλατοπίπερο
3 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
1.Αλατοπιπερώνω τα μπριζολάκια μου και τα βάζω σ ένα τηγάνι με το βούτυρο να τηγανιστούν.
2.Μόλις πάρουν χρώμα κι απ τις δύο πλευρές προσθέτω το κρεμμύδι, το μπέικον και τα μανιτάρια και τ αφήνω να μαραθούν.
3. Ίσως χρειαστεί ακόμα λίγο αλάτι. Προσθέτω το κάρυ και τη κρέμα γάλακτος και αφήνω να βράσει μέχρι να πήξει και να δέσει η σάλτσα.
4.Αν έχετε μικρά τηγανάκια στο σπίτι μπορείτε να τα σερβίρετε κατευθείαν εκεί!
Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-21-27-3-2016/