Πρόγραμμα εβδομάδας 23-29/11/2015

2015-11-13 21:38

ΔΕΥΤΕΡΑ: 

Στραπατσάδα

4 ντομάτες ώριμες  τριμμένες

6 αυγά

λάδι

αλάτι-πιπέρι

τυρί φέτα (προεραιτικά)

Εκτέλεση:

1. Σ ένα τηγάνι βάζω λίγο λάδι και σοτάρω τη ντοματούλα . Αλατοπιπερώνω. 

2.Μόλις η ντομάτα πάρει μια βράση και φύγουν τα πολλά ζουμιά , προσθέτω τα αυγά και ανακατεύω . 

3.Αν θέλω ρίχνω από πάνω και φέτα που τρίβω με τα χέρια μου. Σερβίρεται ζεστό και με μπόλικο ψωμί!

 

ΤΡΙΤΗ: 

Μπιφτέκια με πατάτες φούρνου

1/2 κιλό κιμά μισό μοσχάρι ,μισό χοιρινό

1 χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί

1 αυγό

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 σκ. σκόρδο τριμμένη

λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο

αλάτι - πιπέρι-ρίγανη

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

λίγο ξύδι

πατάτες

λάδι

Εκτέλεση:

1.Βάζω όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ζυμώνω τον κιμά. Τον βάζω μια ώρα στο ψυγείο

2.Κόβω τις πατάτες μου κυδωνάτες και τις τοποθετώ στο ταψί μου. Αλατίζω, πιπερώνω , βάζω και ρίγανη και ανακατεύω καλά. Βάζω κι ένα ποτήρι νερό και λίγο λάδι και ψήνω μια ώρα στους 180 βαθμούς

3.Βγάζω το ταψί και τοποθετω πάνω στις πατάτες τα μπιφτέκια μου και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν κι απ τις δύο πλευρές. Αν θέλουμε βάζουμε ένα κομματάκι βούτυρο πάνω στο κάθε μπιφτέκι για να γίνουν πιο αφράτα

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

Φασολάδα

1 πακέτο φασόλια

1 μεγάλο κρεμμύδι

3 καρότα

σέλινο

1 πράσο

1 ντοματάκι

λάδι

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Έχω μουλιάσει απ τη προηγούμενη νύχτα τα φασόλια μου.

2.Βάζω τα φασόλια να βράσου δέκα λεπτά και μετά τα σταγγίζω και πετάω το νερό.

3.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω στο λάδι  το κρεμμύδι ,το πράσο,  τα καρότα και το σέλινο. Προσθέτω τα φασόλια, το ντοματάκι και τα μπαχαρικά. Προσθέτω βραστό νερό να σκεπάσω τα φασόλια.

4.Βράζω περίπου 45 λεπτά ανάλογα πόσο βραστερά είναι τα φασόκια

 

 

ΠΕΜΠΤΗ: 

Κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια

1 κοτόπουλο

1 πακέτο μακαρόνια 

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 ποτηράκι μικρό κόκκινο κρασί

1 ντοματάκι

2 κουταλιές πελτέ

αλάτι -πιπέρι

κανέλα ξύλο

κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση:

1.Πλένω και κόβω σε μερίδες το κοτόπουλο. Το σοτάρω σε λάδι να ροδίσει απ όλες τις μεριές. Σοτάρω και το κρεμμύδι και σβήνω με το κρασί.

2.Μόλις εξατμηστεί το αλκοόλ ρίχνω τα μπαχαρικά , το ντοματάκι και το πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσει ώσπου να μαλακώσει καλά.

3. Εν το μεταξύ βράζω τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό αλ τέντε. Τα στραγγίζω , τα κρυώνω καλά και τα καίω σε φυτήνη .

4.Σερβίρω με τριμμένο κεφαλοτύρι

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Τάρτα με πράσα

1 φύλλο σφολιάτας

1 κιλό πράσα

200 γρ. ροκφόρ

1 κουτί μανιτάρια

1 κρέμα γάλακτος (200ml)

5 φέτες μπέικον

3 κ.σ. βούτυρο

λίγο λάδι

αλάτι - πιπέρι

μισό ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

1.Κόβω σε ροδέλες τα πράσα,τα βάζω σε σουρωτήρι και τα πλένω.

2.Αφού στραγγίσουν , βάζω λάδι στη κατσαρόλα, ρίχνω τα πράσα και τ΄αφήνω να μαλακώσουν.Κατά διαστήματα ρίχνω νεράκι να μη κολλήσουν και αλατοπιπερώνω

3.Μόλις μαραθούν ρίχνω τα μανιτάρια και το μπέικον. Σβήνω τη φωτιά και ρίχνω τη κρέμα γάλακτος και το ροκφόρ κομματάκια και ανακατεύω

4.Βάζω τη σφολιάτα σε λαδωμένη ταρτιέρα. Προσθέτω το μίγμα που ετοίμασα και από πάνω βάζω 2-3 κομματάκια βούτυρο

5.Ψήνω στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά

 

ΣΑΒΒΑΤΟ: 

Γαριδομακαρονάδα (η σάλτσα είναι που κάνει αυτή τη γαριδομακαρονάδα εξαιρετικά νόσιμη)

1 κιλό γαρίδες

1 κρεμμύδι

1 πιπεριά πράσινη

1 σκ.σκόρδο

1 ντοματάκι

2 κ.σ. πελτέ

2 κ.σ. μουστάρδα

αλάτι-πιπέρι

ρίγανη

ζάχαρη

1 κ.σ. πέστο  βασιλικού (από βάζο)

1 ποτηράκι ούζο

λάδι

μαιντανό

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω τις γαρίδες αφήνοντας μόνο το κεφάλι. Τις βάζω στην άκρη. Βάζω σ ένα κατσαρολάκι το κέλυφος απ τις γαρίδες. Βράζω δέκα λεπτά και στραγγγίζω το ζουμί. Το κρατάω κι αυτό στην άκρη

2.Ετοιμάζω τη σάλτσα ως εξής: Σε μια κατσαρόλα σοτάρω ψιλοκκομένα το κρεμμύδι ,τη πιπεριά και το σκόρδο. Σβήνω με το μισό ούζο. Προσθέτω το ντομαάκι και το πελτέ , μπαχαρικά, μουστάρδα  το πέστο βασιλικού και ζάχαρη. Ένα ποτήρι νερό και αφήνω να βράσει και να δέσει η σάλτσα.

3.Εν το μεταξύ έχω βράσει τα μακαρόνια αλ τέντε

4.Σ ένα τηγάνι βάζω λίγο λάδι και τηγανίζω ελαφρά τις γαρίδες, ίσα να ασπρίσουν.  Σβήνω με το υπόλοιπο ούζο. Προσθέτω δυο -τρεις κουτάλες απ τη σάλτσα που εφτιαξα και λίγο απ το νερό που έχω βράσει τα κελύφη απ τις γαρίδες. Αλάτι , πιπέρι και μακαρόνια

5.Ανακατεύω ελαφρά και αφήνω να πάρουν μια βράση. Να μην έχουν πολλά υγρά. 

6.Βάζω τη μακαρονάδα μου σ ένα πιάτο και πασπαλίζω με μαιντανό

 

ΚΥΡΙΑΚΗ: 

Κλέφτικο

(Δεν είναι τυχαίο το όνομα αυτού του πιάτου.  Στα χρόνια της τουρκοκρατίας , το έτρωγαν οι κλέφτες στα βουνά γιατί ήταν ένα πιάτο πολύ θρεπτικό που τα είχε  όλα, κρέας και λαχανικά. Είχαν έτσι τη δύναμη να συνεχιζουν τη μάχη τους!)

1 κιλό κατσικάκι κομμένο κομμάτια

3 πατάτες

2 μελιτζάνες

2 κρεμμύδια

2 πιπεριές

2 σκ. σκόρδο

200γρ. κεφαλοτύρι κομμένα κυβάκια

λίγη μουστάρδα

αλάτι -πιπέρι

ργίανη

λάδι

1 ποτηράκι κρασί

λαδόκολλες

Εκτέλεση:

1.Βάζω όλα τα λικά κομμένα κυβάκια  μαζί σ΄ενα μπωλ και τα ανακατεύω. Τα αφήνω μια νύχτα στο ψυγείο πριν τα μαγειρέψω

2.Ανοίγω τις λαδόκολλες και βάζω μια μερίδα απ το μείγμα . Κλείνω με ένα σπάγκο και τοποθετώ τα πουγκιά μου σ΄ενα ταψί

3.Ψήνω στους 180 βαθμούς 1 ώρα και 15 λεπτά 

 

 

Τη λίστα με τα ψώνια που χρειάζεστε γι αυτό το μενού , θα τη βρείτε εδώ: dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-tis-evdomadas-23-29-11-2015/