Πρόγραμμα εβδομάδας 28/3-3/4/2016

2016-03-26 14:22

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Καλή βδομάδα φίλες και φίλοι μου! Πιστή στο πρόγραμμά μας, κάθε Δευτέρα τρώμε ψάρι ή θαλασσινό! Αφού θα κάνουμε σήμερα τα ψώνια για όλη τη βδομάδα , καλά είναι να καταναλώνουμε το ψάρι την ίδια μέρα! Έτσι δε θα χριεαστεί να ξανατρέχουμε μεσοβδόμαδα για ψώνια! Ξεκινάμε λοιπόν με σουπιές με σπανάκι τις οποίες εγώ τις κάνω στη γάστρα αλλά μπορείτε να τις κάνετε και στη κατσαρόλα. 

1 κ. σουπιές καθαρισμένες και κομμένες μεγάλες κύβους

1 1/2 κ σπανάκι καθαρισμένο και καλά πλυμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα ροδέλες

μισή κούπα άνιθο ψιλοκομμένο

μισή κούπα λάδι 

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτηράκι μικρό λευκό κρασί

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σε ένα τηγάνι βάζω το λάδι και σοτάρω τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τις σουπιές. Σβήνω με το κρασί και αλατοπιπερώνω

2.Προσθέτω το σπανάκι , τον άνιθο και ένα ποτήρι νερό . Μόλις μαραθεί τα βάζω μέσα στη γάστρα , κλεινω το καπάκι και ψήνω το φαγητό μου σε προθερμασμένο φούρνο  περίπου μισή ώρα. Αν το κάνετε στη κατσαρόλα ,προσθέστε  δυο ποτήρια νερό .

 

ΤΡΙΤΗ:

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΙΜΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Αν νηστεύετε μόνο από κρέας αυτή η συνταγή είναι ιδανική για σας!!!Δε χρειάζεται να σας πω ότι είναι και πάρα πολύ νόστιμη... εννοείται!!

2 μεγάλες μελιτζάνες 

2 μεγάλα κολοκυθάκια

3-4 πατάτες

1/2 κ. μανιτάρια φρέσκα

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό

λίγο  ελαιόλαδο

λάδι για το τηγάνισμα

1 λίτρο γάλα

1 κούυπα αλεύρι γεμάτη

1 πλάκα βούτυρο

αυγο

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Κόβω τις πατάτες , τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Βάζω τις μελιτζάνες με αλάτι σε ένα σουρωτήρι και τηγανίζω τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Όταν τα βγάζω απ το τηγάνι τα τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί . Στη συνέχεια ξεπλένω τις μελιτζάνες απ το αλάτι και τις σκουπίζω καλά. Μετά τις τηγανίζω και αυτές και τις τοποθετώ στο απορροφητικό χαρτί. Καλά είναι αν μπορείτε αυτή τη διαδικασία να την κάνετε απ την προηγούμενη μέρα για να μη βγάλει πολύ λάδι το φαγητό στο ψήσιμο.

2.Ψιλοκόβω τα μανιτάρια . Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτω και τα μανιτάρια. Αλατίζω και μόλις στεγνώσουν τα υγρά , σβήνω με το κρασάκι. Αφήνω λίγο να εξατμηστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη τριμμένη ντομάτα, πιπεράκι και λίγο νερό. Βράζω για 10-15 λεπτά  να δέσει η σάλτσα.

3.Σε ένα ταψάκι στρώνω τις πατάτες , αλατίζω , στρώνω τις μελιτζάνες , αλατίζω και τέλος στρώνω και τα κολοκυθάκια και αλατίζω. Βάζω από πάνω τη σάλτσα με τα μανιτάρια . 

4.Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα όπως είναι κρύο, το βούτυρο που το έχω κόψει κομμάτια, το αλεύρι και αλατοπίπερο. Τα βάζω πάνω στο μάτι και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μου. Τραβάω τη κατσαρόλα απ τη φωτιά και ρίχνω ένα αυγό και ανακατεύω καλά.

5.Ρίχνω τη μπεσαμέλ  πάνω στο φαγητό μου και τη στρώνω με μια σπάτουλα.  Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για μία ώρα ,μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα ροδοκόκκινο χρώμα. 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΛΕΥΚΗ:

Τη λευκή φασολάδα τη συνηθίζουν στο εξωτερικό. Με λίγα υλικά και εύκολα!!

1 πακέτο φασόλια ψηλά

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 σκ. σκόρδο λιωμένη

2 καρότα κομμένα ροδέλες

1 ρίζα σέλινο 

1 κούπα λάδι

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βάζω τα φασόλια με νερό να βράσουν για 20 λεπτά. Τα βγάζω απ τη φωτιά και με τα χέρια μου τα τρίβω να βγουν οι φλούδες τους. Με τη κατσαρόλα κάτω απ τη βρύση τα τρίβω και τα φλούδια ανεβαίνουν στην επιφάνεια . Καθαρίζω όσα περισσότερα μπορώ και τα ξαναβάζω με καθαρό νεράκι στη κατσαρόλα προσθέτοντας τα λαχανικά , το λάδι και το αλατοπίπερο

2.Σιγοβάζω  μέχρι να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν τα φασόλια

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ:

Προσωπικά δεν γνωρίζω ούτε έναν άνθρωπο που να μην τρώει τηγανιτές μπριζόλε Εύκολες , γρήγορες και ζουμερές!!

4 χοιρινές μπριζόλες  (με κόκκαλο ή απ το λαιμό, ανάλογα την προτίμηση)

1 ποτήρι ελαιόλαδο

100 γρ, βούτυρο

αλάτι , ρίγανη

2 λεμόνια 

Εκτέλεση:

1.Τις μπριζόλες μη τις πλένετε. Σκουπίστε τις καλα με χαρτί κουζίνας για να γίνουν πιο μαλακές. 

2.Αλατοριγανώνω τις μπριζόλες και βάζω το λάδι με το βούτυρο να ζεσταθούν. Δεν βάζω πολύ δυνατά το μάτι , αν το τέρμα είναι το 12 , το βάζω στο 10.

3.Τηγανίζω καλά κι απ τις δύο πλευρές και στο τέλος αφού έχω όλες τις μπριζόλες στο τηγάνι ρίχνω το χυμό απ τα λεμόνια 

4.Βάζω τις μπριζόλες σε μια πιατέλα και προσθέτω και λίγο απ το λάδι που έχοω στο τηγάνι.

5.Σερβίρω με πατάτες τηγανιτές, πιλάφι , ψητά λαχανικά  και σαλάτα.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

Να μη πείτε σε κανέναν στο σπίτι με τι φτιάξατε τα κεφτεδάκια σας και θα δείτε που μπορεί και να μη το καταλάβει κανείς!!!!! Ότι ακριβώς κάνετε στο κιμά, κάνετε και με τις φακές γι αυτό δε χρειάζεται να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή. 

1 σακουλάκι φακές ψηλές

λίγο μαιντανό

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 φλιτζανάκι λάδι

2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο και στημμένο

αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. ξύδι

ρίγανη

βασιλικό

1 αυγό ( προεραιτικά)

αλεύρι για το αλεύρωμα

λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

1.Βράζω τις φακές και τις στραγκίζω καλά να φύγουν όλα τα υγρά τους.

2.Βάζω σ ένα μπωλ τις φακές μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμωνω όπως θα έκανα με τον κιμά .

3.Πλάθω μπαλάκια που τα αλευρώνω και τα τηγανίζω  σε μπόλικο λάδι.

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΤΑΛΑΤΙΕΛΕΣ ΤΟΥ ΤΖΙΜ ΟΛΙΒΕΡ

Θα μπορούσες να την πεις και σκορδοντοματομακαρονάδα! Είναι όμως τόσο απλή και νόστιμη που σίγουρα αν τη φτιάξετε μια φορά θα τη ξαναφτιάξετε σύντωμα!

1 κ.σ. λάδι 

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

120 γρ. φρέσκο σκόρδο ( το άσπρο μέρος )

1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο  

1 κ.σ. μπαλσάμικο ( για να ισορροπήσει το σκορδάκι μας)

αλάτι , πιπέρι

1 πακέτο ταλιατέλες 

παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:

1.Βάζω νερό στη κατσαρόλα με 10 γρ. αλάτι για να βράσουν τις ταλιατέλες.

2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι δυο λεπτά . Προσθέτω το σκόρδο και ανακτεύω μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια ρίχνω τη ντομάτα και το μπαλσάμικο . 

3.Αλατοπιπερώνω  και χαμηλώνω τη φωτιά. Αφήνω δέκα λεπτά να δέσει η σάλτσα. 

4.Στραγκίζω τις ταλιατέλες και τις βάζω στο τηγάνι με τη σάλτσα και τις ανακατεύω.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ

Δεν είναι τυχαίο πως είναι το νο 1 finger food σ ολόκληρη την Αμερική!  Απλά τέλεια!

15 τεμ. φτερούγες

3 κ.σ. μέλι

5 κ.σ. κέτσαπ

3 κ.σ. λάιμ (χυμό)

4 κ.σ. σόγια σος

ελάχιστο ταμπάσκο

λίγο λάδι (για το γκριλ)

Εκτέλεση:

1.Σ ένα μπωλ ανακατεύω το μέλι , το χυμό λάιμ, τη σόγια σος, το ταμπάσκο και αλατοπίπερο. Πλένω και σκουπίζω τις φτερούγες και τις βουτάω μέσα στη μαρινάδα. Κάνω μασάζ στις φτερούγες να πάει παντού . Τις βάζω στο ψυγείο και τις αφήνω εκεί όλη νύχτα.

2.Την άλλη μέρα τις ψήνω έιτε στο γκρίλ βρέχοντάς τις συχνά με ένα πινέλο με τη μαρινάδα, είτε στο φούρνο πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να γίνουν τραγανές.

 

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-28-3-3-4-2016/