Πρόγραμμα εβδομάδας 4-10/1/2016

2015-12-28 10:16

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ

Κατ αρχάς καλή και τυχερή χρονιά για όλους!! Εύχομαι υγεία και ευημερία και όλα του Θεού τα καλά στα σπίτια σας!! Και πάμε να μαγειρέψουμε κάτι απλό αλλά όπως πάντα νόστιμο , χωρίς κρέας γιατί πολύ κρεατάκι φάγαμε όλοι τις γιορτές και μια μικρή αποτοξίνωση τη χρειαζόμαστε! Απ το να βλέπω αυτό το κριθαρότο στη διαφήμιση πια, είπα να το δοκιμάσω. Δεν έβαλα απάκι όμως, αλλά  έκανα το κριθαρότο όπως θα έκανα και το ριζότο και έγινε απίστευτο!!!! 

1 μικρό πακέτο κριθαράκι (εγώ χρησιμοποίησα το χοντρό αλλά εσείς βάλτε όποιο σας αρέσει πιο πολύ)

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

10 μανιτάρια φρέσκα

1 ποτηράκι κρασί

2 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. λάδι

1 κύβο κότας

λίγη παρμεζάνα

μαιντανό ψιλοκομμένο 

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σ ένα τηγάνι βάζω το λάδι με 1 κ.σ. βούτυρο και το κρεμμύδι να ξανθύνει

2.Προσθέτω τα μανιτάρια και αλάτι για να μαραθούν πιο γρήγορα. Προσθέτω και το κριθαράκι και σοτάρω για λίγο. Σβήνω με το κρασί

3.Προσθέτω λίγο νερό στο οποίο έχω λιώσει το κύβο κότας και ανακατεύω συνεχώς. Μόλις σόνεται το νερό προσθέτω πάλι λίγο και συνεχίζω το ανακάτεμα. Αυτό το κάνω ώσπου να βράσει το κριθαράκι όσο θέλω.

4.Μόλις το κριθαράκι μου έχει βράσει ρίχνω τη τριμμένη παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύω απαλά. Πρέπει να μην έχει ζουμί το φαγητό μου. 

5.Σερβίρω με το φρεσκοκομμένο μαιντανό και λίγο πιπεράκι

 

ΤΡΙΤΗ:

 

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Πολύ τ αγαπώ αυτό το φαγητό και ειδικά αν κάνω το αυγολέμονο όπως η μαμά μου! 

5 στρογγυλά κολοκυθάκια

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1/2 κούπα ρύζι

1 κρεμμύδι ξερό

λίγο μαιντανό

λίγο άνιθο

λίγο δυόσμο

αλάτι - πιπέρι

3 μεγάλες πατάτες 

2 καρότα

2 λεμόνια

2 αυγά

μισή κούπα λάδι

Εκτέλεση:

1.Πλένω τα κολοκυθάκια, κόβω ένα μικρό καπάκι από το πάνω μέρος και τα αδειάζω με ένα ειδικό εργαλείο

2.Σε μια λεκανίτσα ανακατεύω καλά το κιμά με το ρύζι, το μαιντανό, τον άνιθο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. λάδι. Γεμίζω μ αυτό το μείγμα τα κολοκυθάκια μου

3. Κόβω τις πατάτες και τα καρότα μου. Τα βάζω στη κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι, αλάτι , πιπέρι και νεράκι , ίσα να σκεπάσω το φαγητό.

4.Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το φαγητό μου να βράσει περίπου μια ώρα ώσπου να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά , να βράσει το ρύζι και να μείνει το μισό νερό

5.Χωρίζω τα ασπράδια απ τους κρόκους και τα χτυπάω να γινουν μαρέγκα. Προσθέτω ένα ένα τον κρόκο συνεχίζοντας το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτω σιγά σιγά το χυμό λεμόνι και τέλος το ζουμί απ τη κατσαρόλα. Πριν ρίξω το αυγολέμονο στη κατσαρόλα προσθέτω ένα φλιτζανάκι κρύο νερό για να μη μου κόψει το αυγό. Μόλις πάρει μια βράση σβήνω τη φωτιά και σερβίρω

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΠΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΦ

Μη μου υποτιμάτε τη πίτσα και τη σαλατούλα... Μόλις θα τα βάλετε στο τραπέζι θα δείτε πόσο χαρούμενοι θα είναι όλοι!!

Για την πίτσα δείτε εδώ: dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/pitsa/

Για τη σαλάτα 

1 άισμπερκ (ή  ένα μαρούλι σγουρό)

3 φέτες ζαμπόν

3 φέτες γκούντα

1 ντομάτα κομμένη σε φέτες

μισό αγγούρι κομμένο ροδέλες

1 αυγό βρασμένο σφηχτό

3 φλιτζάνια μαγιονέζα

2 φλιτζάνια κέτσαπ

1 φλιτζάνι μουστάρδα

Εκτέλεση:

1.Πλένω και κόβω χοντρά κομμάτια το μαρούλι. Αν πάρω άισμπερκ πρώτα το κόβω σ ένα σουρωτήρι και μετά το πλένω. Το τοποθετώ σε μια σαλατιέρα

2.Κόβω τετραγωνάκια το ζαμπόν και το γκούντα και τα ριχνω πάνω στο μαρούλι

3.Τις ροδέλες της ντομάτας και το αγγούρι τα βάζω γύρω-γύρω στη σαλατιέρα 

4.Ανακατεύω τη μαγιονέζα με τη κέτσαπ και τη μουστάρδα και βάζω τη σος με ένα κουτάλι από πάνω

5.Τέλος κόβω το αυγό στα 4 και τοποθετώ πάνω στη σος

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΟΤΕ

Χρόνια πολλά στους Γιάννιδες και στις Ιωάννες! Κι επειδή σχεδόν κάθε σπίτι έχει κι ένα Γιάννη και σίγουρα το βράδυ αν δεν έχετε τραπέζι κάπου θα σας καλέσουν να φάτε σκέφτηκα να κάνω κάτι ελαφρύ για το μεσημέρι! Εγγυημένη συνταγή!

1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια

2 πατάτες κομμένες κύβους και τηγανισμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι  κομμένο φέτες

σκόνη σκόρδου ή μια σκ. σκόρδο

λίγο λευκό μπαλσάμικο ή 1 ποτηράκι κρασί

2 μεγάλες κουταλιές βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

παρμεζάνα τριμμένη

μαιντανό

Εκτέλεση:

1.Κόβω τα μανιτάρια στα 4. Σε ένα τηγάνι σοτάρω στο μισό βούτυρο τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Ρίχνω αλάτι , πιπέρι και σκορδόσκονη και σβήνω με το μπαλσάμικο (περίπου 3 κ.σ.) ή 1 ποτηράκι κρασί. 

2.Μόλις εξατμηστεί το αλκοόλ προσθέτω τις πατάτες που τις έχω τηγανίσει. Θέλω να είναι το ίδιο μέγεθος κομμένες με τα μανιτάρια για να είναι πιο ομοιόμορφο το πιάτο μου

3.Προσθέτω το υπόλοιπο βούτυρο και τον μαιντανό.

4.Βάζω τα μανιτάρια μου σ΄ενα πιάτο και πασπαλίζω με τη παρμεζάνα

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ

Η βασική ιδέα του σουφλέ είναι να κάνουμε μια μπεσαμέλ και να την ανακατέψουμε με κάποιο υλικό, το οποίο μπορεί να είναι τυριά ή κοτόπουλο ή σπανάκι ή ότι άλλο θέλουμε. Έτσι, ξέροντας τη βάση μπορούμε να κάνουμε σουφλέ με ότι έχουμμε στο ψυγείο μας! Θα σας πω πως κάνω το σουφλέ με τυριά

1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα

1/2 κούπα τριμμένο έμενταλ

2 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν

1/2 κούπα βούτυρο

1/2 κούπα αλεύρι

2 κούπες γάλα

3 αυγά

λίγο μοσχοκάρυδο

λίγο άνιθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

1.Χτυπάω τα αυγά προσθέτοντας το γάλα και το μοσχοκάρυδο

2.Ξανθαίνω το αλέυρι σε καυτό βούτυρο και προσθέτω τα παραπάνω υλικά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ

3.Αναμειγνύω τα τυριά με το ζαμπόν και το άνιθο. Τα ρίχνω στη μπεσαμέλ και ανακατεύω καλά

4.Γυρίζω το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ και ψήνω σε μέτριο φούρνο ώσπου να φουσκώσει και να ροδίσει. Δεν ανοίγω το φούρνο εντομεταξύ γιατί θα ξεφουσκώσει το σουφλέ. Σερβίρεται αμέσως μόλις βγει απ το φούρνο

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΣΥΒΡΑΣΗ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Το φαγητό αυτό το έκαναν τα παλιά χρόνια , τότε που τα ψάρια ήταν το φαγητό των φτωχών και συνόδευαν τις γαρίδες με πολλά κρεμμυδάκια για να γεμίσει η κατσαρόλα και να χορτάσει όλη η οικογένεια! 

1 1/2 κ. γαρίδες

10 ματσάκια ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι άνιθο

λίγο μάραθο

λίγο λάδι

1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω τις γαρίδες. Κόβω τα μουστάκια και αφαιρώ απ την κορυφή το εντενράκι με οδοντογλυφίδα

2.Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τα κρεμμυδάκια με το μάραθο και το λάδι να σοταριστούν

3.Χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω μια κοφτή κουταλιά αλάτι και τον άνιθο

4.Σιγοβράζουν περίπου 30 λεπτά να σωθούν τα ζουμιά και προσθέτω τις γαρίδες, λίγο λάδι ακόμα και κομμάτια λεμόνι χωρίς τη φλούδα και αφήνω 5 λεπτά 

5.Ρίχνω λίγο ζεστό νερό ίσα να σκεπαστούν οι γαρίδες και αφήνω ακόμα 10 λεπτά με κλειστό καπάκι

 

ΚΥΡΙΑΚΗ: 

Ένα υπέροχο Γερμανικό πιάτο με μοσχαράκι που μου το έμαθε μια φίλη μου η Ντόροθι. Κατάλληλο για τον βαρύ χειμώνα! Τρόγεται και σκέτο αλλά εγώ το συνοδεύω και με κους κους

1 κ. μοσχάρι χωρίς λίπος και κόκκαλα

1 κ. κρεμμύδια κομμένα μικρά καρέ

1 μεγάλη ντομάτα ώριμη κομμένη κύβους

3 κ.σ. κέτσαπ

1 κ.σ. μουστάρδα

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 κύβο βοδινού

αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Κόβω το κρέας μκρά κομματάκια και το βράζω περίπου  μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Κρατάω το ζουμί για να το προσθέσω πάλι αργότερα

2.Σοτάρω σε λίγο λάδι το κρέας καλά και προσθέτω και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να σοταριστούν κι αυτά καλά

3.Προσθέτω λίγο απ το νερό που έχω κρατήσει , την κέτσαπ και τη μουστάρδα και χαμηλώνω πολύ το μάτι μου. ( στη δική μου κουζινα απ το 12  το βάζω στο 4) .Βράζω μια ώρα και προσθέτω νερό όταν χρειάζεται

4.Μετά από μμια ώρα προσθέτω τις πιπεριές , αλάτι , πιπέρι και τον κύβο. Λίγο πριν το σβήσω προσθέτω τη ντομάτα κομμένη κύβους. Πρέπει το φαγητό μου να έχει ζουμάκι

 

Τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τα βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-4-10-1-2016/