Πρόγραμμα της εβδομάδας 14-20/12/2015

2015-12-04 10:42

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

'Οπως έχω πει κι άλλες φορές η Δευτέρα  είναι λίγο δύσκολη μέρα κι επειδή χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να κάνουμε τα ψώνια της βδομάδας , πάντα κάνω ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό. Αυτή τη βδομάδα λοιπόν θα ξεκινήσω με τη κλασική μακαρονάδα μπολονέζ , έτσι όμως όπως την κάνουν και στη γειτονική μας Ιταλία και γίνεται νοστιμότατη! Το μυστικό είναι απλά το μπατούτο! Δηλαδή το μείγμα των ψιλοκομμένων λαχανικών που σοτάρουμε αρχικά. Έχουμε συνηθίσει να σοτάρουμε μόνο κρεμμυδάκι και μετά τον κιμά.  Οι Ιταλοί όμως σοτάρουν ψιλοκκομένο σέλινο , κρεμμύδι και καρότο. Ας δούμε λοιπόν πως γίνεται!

1 πακέτο  μακαρόνια της αρεσκείας σας

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 καρότο

2 κλωνάρια σέλινο

1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί

1 ντοματάκι + 2 κ.σ. πελτέ ή 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες

2 κύβους ζωμό βοδινού

λάδι

μαιντανό

πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:

1.Βράζω τα μακαρόνια μου σε μπόλικο αλατισμένο νερό.  Τα σουρώνω  και τα κρυώνω. Αν τα σερβίρω σύντωμα τα καίω με ελαιόλαδο στη κατσαρόλα αλλά αν θέλω να διατηρήσω για αργότερα μπορώ όταν τα κρυώσω να ρίξω λίγο λάδι και να τα ανακατέψω και να τα βάλω στο ψυγείο. Απλά θα τα ζεστάνω πριν τα σερβίρω

2.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τα ψιλοκομμένα μου λαχανικά (τα οποία μπορώ να τα περάσω απ το μούλτι), το κρεμμύδι , το καρότο και το σέλινο δηλαδή σε χαμηλή φωτιά. Θα πάρει περίπου δέκα λεπτά το σοτάρισμα.

3.Δυναμώνω το μάτι και ρίχνω το κιμά. Τον ανακατεύω καλά να ασπρίσει . Όταν πιεί όλα τα ζουμιά σβήνω με το κρασί. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τη ντομάτα , το μαιντανό, τους κύβους, τη πάπρικα και ένα ποτήρι ζεστό νερό

4.Αφήνω να βράσει πάλι σε χαμηλή φωτιά  περίπου μισή ώρα να πήξει η σάλτσα

5.Σερβίρω με τριμμένη παρμεζάνα

 

ΤΡΙΤΗ:

ΑΥΓΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Η συνταγή είναι του αγαπημένου μου μάγειρα Δημήτρη Παπαζυμούρη ο οποίος προτείνει τα αυγά να είναι χήνας! ΄Οπως λέει η γεύση δεν διαφέρει καθόλου σχεδόν απ το χωριάτικο αυγό, γι αυτό αν έχετε την τύχη να έχετε κοτούλες , δε χρειάζεται να μπείτε στη διαδικασία να βρείτε αυγά χήνας. Τα υλικά είναι για ένα άτομο. 

1 αυγό χήνας ή 2 φρέσκα αυγά κότας

4-5 πράσινα σπαράγγια απ τα οποία κόβουμε τις κάτω άκρες

30 ml ελαιόλαδο 

αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σε ένα τηγάνι βάζω το λάδι και αφήνω να κάψει. Ρίχνω μέσα τα σπαράγγια και τα αφήνω να μαγειρευτούν δυο λεπτά απ τη μια μεριά να πάρουν χρώμα.

2.Γυρνάω τα σπαράγγια απ την άλλη μεριά και ρίχνω τα αυγά. Γυρνάω το τηγάνι να πάει το λάδι πάνω στο αυγό για να τηγανιστεί σωστά. Εγώ βάζω ένα καπάκι στο τηγάνι και τηγανίζονται ομοιόμορφα. Αλλιώς  με ένα κουτάλι ρίχνω το λάδι πάνω στο αυγό να τηγανιστεί περίπου 4 λεπτά

3.Σερβίρω και αλατοπιπερώνω

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ

Αγαπημένο μαμαδίστικο φαγάκι που συνοδεύεται τέλεια με φέτα και φρέσκο ψωμάκι!

1 κιλό πατάτες

2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

μαιντανό

1 κούπα σάλτσα ντομάτας ή 1 ώριμη ντομάτα τριμμένη + 2 κ.σ. πελτέ

2 δαφνόφυλλα

λίγη ζάχαρη

αλάτι , πιπέρι

λάδι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω και κόβω μεγάλα κομμάτια τις πατάτες.

2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω στο λάδι τα κρεμμύδια , το σκόρδο φετάκια και τις πατάτες

3.Προσθέτω τη σάλτσα, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι , μαιντανό και ζεστό νερό να σκεπάσω τις πατάτες

4.Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το φαγητό μου να βράσει περίπου 45 λεπτά μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να χυλώσει λίγο η σάλτσα

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

Το κοτόπουλο με τις μπάμιες μου αρέσει να το κάνω στο φούρνο για να κρατάνε οι μπάμιες λίγο πιο τραγανές και όχι τόσο λιωμένες όπως γίνονται στη κατσαρόλα. Επίσης και το κοτόπουλο γίνεται πιο τραγανό αφού ψήνεται και κάνει μια κρούστα. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα έτσι , κάντε το τώρα!

1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες

1 κιλό μπάμιες

6 ώριμες ντομάτες (τις 3 τριμμένες και τις 3 κομμένες ροδέλες)

1 κρεμμύδι τριμμένο

μαιντανό

λάδι

αλάτι-πιπέρι

πάπρικα γλυκιά

λίγο ξύδι

Εκτέλεση:

1.Αν οι μπάμιες είναι φρέσκιες τις καθαρίζω (κόβω λίγο περιμετρικά το κοτσανάκι ) και τις  βάζω σε μια λεκανίτσα με νερό και ξύδι . 

2.Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρω το κρεμμύδι να ξανθύνει και προσθέτω και το κοτόπουλο να ροδίσει καλά. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, μπαχαρικά και το μαιντανό καθώς και ένα ποτηράκι νερό 

3.Στραγγίζω τις μπάμιες και τις βάζω σ΄ενα ταψί. Ανοίγω σημεία σημεία στο ταψί και βάζω το κοτόπουλο. Από πάνω περιχύνω τη σάλτσα

4.Τοποθετώ πάνω απ το φαγητό μου τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζω με λίγο αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Ρίχνω και ελάχιστο  λαδάκι πάνω στις ντομάτες και βάζω το φαγητό μου στο φούρνο στους 180  για 1 ώρα περίπου να ψηθούν και οι ντομάτες από πάνω και να σωθούν τα πολλά υγρά.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

Τα καλά μου τα παιδάκια που λέτε, κάθε φορά που έλεγα να κάνω πρασόρυζο ξύνιζαν τη μουρίτσα τους. Δοκίμασα λοιπόν αυτή τη συνταγή και ναι!!! τα πιάτα άδειασαν! Όταν τη δοκιμάσετε κι εσείς θα καταάβετε γιατί.

1 δεματάκι πράσα (5-6 περίπου)

1 1/2 κούπα ρύζι μακρύκοκο

1 κούπα λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

χυμο από δύο λεμόνια

μισό ματσάκι άνιθο

3 κ.σ. δυόσμο φρέσκο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω  και κόβω φετούλες τα πράσα. 

2.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμύδι. Προσθέτω τα πράσα και αφήνω να σοταριστούν και αυτά καλά.

3.Προσθέτω ζεστό νεράκι να σκεπάσω τα πράσα , το χυμό λεμονιού και αλατοπόπερο

4.Όταν τα πράσα μαλακώσουν αρκετά ρίχνω το ρύζι και αφήνω να   σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει και να χυλώσει 

5.Σερβίρω με λίγο έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΓΛΏΣΣΑ ΣΟΤΕ

Η γλώσσα σοτέ ή αλλιώς η γλώσσα της μυλονούς είναι ένα πιάτο απλό  και εύκολο αλλά πεντανόστιμο ομολογώ ακόμα κι αν οι γλώσσες είναι κατεψυγμένες , μιας και οι φρέσκες κοστίζουν αρκετά. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα είναι να κάνουμε το βούτυρο μας Μπερ Κλαριφιέ,  δηλαδή να το χωρίσουμε απ τα στερεά κατάλοιπα και το νερό που περιέχει για να μη καεί στη διάρκεια του μαγειρέματος. Μην επειχηρήσετε να μαγειρέψετε τη γλώσσα με λάδι γιατί θα την αδικήσετες πολύ όμως! Για να κάνουμε το βούτυρό μας Μπερ Κλαριφιέ αρκεί να το βάλουμε για λίγο σε χαμηλή φωριά ώσπου να σταματήσει να αφρίζει. Το αφήνουμε να κάτσει λίγο και θα δούμε ότι στην επιφάνεια έχουν ανέβει τα κατάλοιπα. Με ένα κουτάλι τα παίρνουμε προσεχτικά και τα πετάμε.  Προσεχτικά επίσης αδειάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολάκι γιατί μπορεί να έχει κατάλοιπα και στον πάτο  απ το κατσαρολάκι. Είμαστε έτομοι!

4 φιλέτα κατεψυγμένης γλώσσας

100 γρ. Μπερ Κλαριφιέ

χυμό από 1 λεμόνι

5 κ.σ. αλεύρι 

λίγο μαιντανό

αλάτι -πιπέρι 

1 κ.σ. κάπαρη ξεβγαλμένη αν θέλετε

Εκτέλεση:

1.Έχω βγάλει απ το προηγούμενο βράδυ τις γλώσσες απ την κατάψυξη και τις έχω στο ψυγείο σε σουρωτήρι. 

2.Τις σκουπίζω καλά με χαρτί να έιναι στεγνές. Τις αλατοπιπερώνω και τις αλευρώνω. Τις τινάζω να φύγει το περιττό αλεύρι

3.Σε ένα τηγάνι βάζω το μισό βούτυρο να ζεσταθέι και ρίχνω τις γλώσσες. Μόλις ροδίσουν τις γυνάω

4.Όταν είναι έτοιμες τις βγάζω σε μια πιατέλα και προσθέτω στο τηγάνι και το υπόλοιπο βούτυρο. Ρίχνω το χυμό λεμονιού , αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω να πήξει λίγο

5.Ψιλοκόβω το μαιντανό και το ρίχνω πάνω στις γλώσσες. Ρίχνω και τη σάλτσα που ετοίμασα και σερβίρω με φέτες λεμόνι στο πλάι 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΖΟΥΜΕΡΟ ΨΗΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΜΕ ΧΟΝΤΡΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Ένα πιάτο κόλαση! Το μυστικό για νόστιμο  και ζουμερό συκώτι είναι να το βάλουμε μισή ώρα πριν το μαγειρέψουμε σε γάλα. Σε συνδιασμό με τις πατάτες που θα δείτε παρακάτω θα έχετε ένα αποτέλσεμα που  θα σας κάνει να  νιώσετε πραγματικοί σεφ!

4 κομμάτια μοσχαρίσιο συκώτι

1/2 λίτρο γάλα

ελαιόλαδο

αλάτι -πιπέρι

Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες χοντροκομμένες (όπως οι πατάτες φούρνου)

αλάτι- ρίγανη- γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση:

1.Βάζω το συκώτι στο γάλα μισή ώρα

2.Εντομεταξύ βάζω τις πατάτες να βράσουν αλλά όχι τελείως.  Τις βγάζω και τις αφήνω σε χαρτί να στεγνώσουν πριν τις τηγανήσω. Όταν τηγανιστούν καλά τις βγάζω σε ένα μπωλ. Έχω ανακατέψει αλάτι , ρίγανη και πάπρικα μαζι και πασπαλίζω μ αυτά τις πατάτες και τις ανακατεύω στο τάπερ να πάνε τα μπαχαρικά παντού

3.Σ ένα τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και τηγανίζω το σηκώτι το οποίο το έχω στεγνώσει καλά με απορροφητικό χαρτί. Το γυρνάω συχνά μέσα στο τηγάνι ώσπου να ετοιμαστεί

4.Βγάζω το συκώτι σε ένα ξύλο κοπής και το αφήνω λίγο να σταθέι. Το κόβω φέτες και το βάζω  σ ένα πιάτο , το αλατοπιπερώνω, ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο και συνοδεύω με τις πατατούλες 

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ: dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-14-20-12-2015/