ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ:
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ:
Ένα φαγητό που λατρεύω και μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια αφού η μαμά μου το έφτιαχνε τουλάχιστον δυο φορές το μήνα. Δυστυχώς στη Δράμα όπου ζω δεν τις τρώνε πολύ και δεν τις βρίσκω ούτε στη λαική . Όταν βρω όμως παίρνω αμέσως και κάνω!
Για 4 άτομα περίπου:
12 αγκινάρες
2 καρότα κομμένα ροδέλες
10 πατάτες κομμένες μεγάλους κύβους
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμύδάκια ροδέλες
1/2 ματσάκι άνιθο
αλάτι- πιπέρι
1 αυγό
χυμό από 3 λεμόνια
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζω τις αγκινάρες ως εξής: Κόβω το κοτσάνι αφήνοντας ένα δάχτυλο περίπου . Βγάζω τα εξωτερικά φύλλα και όταν φτάσω στα αφράτα φύλλα στο κέντρο , αφαιρώ με το μαχαιράκι το χνόυδι. Τις βάζω κατευθείαν σε μια λεκάνη με νερό και το χυμό απ τα δύο λεμόνια για να μη μαυρίσουν μέχρι να τις μαγειρέψω.
2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω στο λαδι τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτω τις πατάτες και συνεχίζω το σοτάρισμα για δυο λεπτά ακόμα.
3.Προσθέτω τα καρότα, τις αγκινάρες και τον άνιθο. Αλατοπιπερώνω και βάζω νεράκι να σκεπάσει το φαγητό.
4.Βράζω περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
5.Τέλος χτυπάω το αυγό σ΄ ένα βαθύ πιάτο , προσθέτω το χυμό απ το λεμόνι και λίγο απ το ζουμί του φαγητού. Ρίχνω το αυγολέμονο στη κατσαρόλα και την ανακινώ να παέι παντού