ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΡΥΖΙ

2016-04-22 17:20

Μ.ΠΕΜΠΤΗ:

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΡΥΖΙ

Μία συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη!

300 γρ. ρύζι γαι πιλάφι

1 χταπόδι βάρους 350 γρ.

3 νεροπότηρα ζωμό ψαριού 

200 γρ. ψίχα ντομάτας

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1 ματσάκι μαιντανός

1 φλ.. λάδι

40 γρ. βούτυρο

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω το χταπόδι, το πλένω , το βαζω σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να σκεπαστεί και το σιγοβράζω 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζω απ τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει στο ζουμί του. Ύστερα το στραγγίζω , αφαιρώ το δέρμα του και το ψιλοκόβω. 

2.Σ ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρω το μισό κρεμμύδι με το σκόρδο λιωμένο και προσθέτω λίγο  μαιντανό και το χταπόδι συνεχίζοντας για δυο τρία λεπτά ακόμα το σοτάρισμα. Προσθέτω τη ντομάτα, αλατοπίπερο και σιγομαγειρέυω για 25 λεπτά . Στο τέλος πασπαλίζω με τον υπόλοιπο μαιντανό

3.Σε μια κατσαρόλα βάζω το ζωμό να πάρει βράση. Σε ένα τηγάνι βαθύ (που να μπαίνει στο φούρνο) σοτάρω το υπόλοιπο κρεμμύδι στο μισό βούτυρο. Προσθέτω το ρύζι και σοτάρω δυο λλεπτά ακόμα. Ύστερα ρίχνω όλο το ζωμό , αλατοπίπερο και σκεπάζω το τηγάνι και το βάζω στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 18 λεπτά περίπου . Μόλις το βγάλω απ τον φούρνο , ρίχνω και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύω. 

4.Σερβίρω το ρύζι σε μια πιατέλα και από πάνω το χταπόδι. Μπορείτε να κάνετε το ρύζι στο τηγάνι ρίχνοντας το ζωμό σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνέχεια.