ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ

2016-01-16 11:19

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ

Ένα θέμα το είχα με τα κεφτεδάκια , που άλλες φορές γινόντουσαν αφράτα και άλλες φορές σα πέτρες. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι κάνω λάθος. Τελικά με πολλά πειράματα κατέληξα ότι για να γίνουν αφράτα τα κεφτεδάκια μου πρώτον πρέπει ο κιμάς να έχει μέσα και λίγο λίπος, άρα να είναι μισός μοσχαρίσιος και μισός χοιρινός. Δεύτερον δε χρειάζεται πολύ ελαιόλαδο γιατί το λάδι σφήγκει τη ζύμη . Τρίτον ΜΟΝΟ μπαγιάτικο ψωμί και όχι φρυγανιά. Τέταρτον σωστό ζύμωμα μέχρι να βγάλει η ζύμη σχοινιά. Πέμπτον , τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο και τέλος πριν πλάσω τα κεφτεδάκια μου τα ξαναζυμώνω με λίγο γάλα. Ολόκληρη επιστήμη ρε παιδί μου....!

Για 4 άτομα:

Για τα κεφτεδάκια:

1/2 κ. κιμά μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό

1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό , μόνο τη ψύχα

1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη

1 μικρό φλιτζανάκι λάδι

1 φλιτζανάκι ξύδι

1 αυγό

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,

λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι νερό

1 φλυτζανάκι γάλα

λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

λάδι για το τηγάνισμα

Για τον πουρέ:

8 μέτριες πατάτες

3 κ.σ. βούτυρο

1/2 κούπα γάλα

1 κύβο βοδινού

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βάζω σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά του κιμά εκτός απ το γάλα ,(το ψωμί το στίβουμε στα χέρια μας να φύγουν τα νερά) και ζυμώνω με το δεξί χέρι ενώ με το αριστερό γυρνάω τη λεκάνη. Ζυμώνω αρκετή ώρα ώσπου να κάνει σκοινιά η ζύμη. Βάζω το κιμά στο ψυγείο για μια ώρα

2.Καθαρίζω και κόβω τις πατάτες στα 4 για να βράσουν πιο γρήγορα. Όταν μαλακώσουν πολύ αδειάζω το νερό απ τη κατσαρόλα αλλά όχι όλο. Όπως είναι καυτές οι πατάτες , ρίχνω το βούτυρο , το κύβο, το γάλα, το αλατοπίπερο και χτυπάω με μίξερ χειρός κατευθείαν μέσα στη κατσαρόλα. . Αν ο πουρές είναι πολύ σφυχτός προσθέτω ακόμα λίγο γάλα. Αν είναι νερουλός τον βάζ λίγο πάνω στο μάτι και ανακατεύω μέχρι να σφύξει.

3.Βγάζω το κιμά και τον ξαναζυμώνω μαζί με το γάλα.

4.Πλάθω κεφτεδάκια , τα περνάω απ το αλεύρι και τα τηγανίζω