ΜΟΥΣΑΚΑΣ

2016-01-16 11:20

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΜΟΥΣΑΚΑΣ:

Το εθνικό μας πιάτο στην πιο νόστιμη εκδοχή του!

Για ένα πυρέξ σαν αυτό της φωτογραφίας περίπου:

1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο

2 μελιτζάνες κομμένες φέτες

2-3 κολοκυθάκια κομμένα φέτες

3 πατάτες κομμένες φέτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. σάλτσα ντομάτας

1 λίτρο γάλα

1 πλάκα βούτυρο

1 αυγό

1 φλ. γραβιέρα τριμμένη

1 φλ . αλεύρι

λίγο ελαιόλαδο

λάδι για τηγάνισμα

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Συνηθως απ την προηγούμενη μέρα κόβω και βάζω τις μελιτζάνες σ ένα σουρωτήρι αφού τις αλατίσω καλά. Τις αφήνω έτσι μια ώρα να στραγγίσουν και να ξεπικρίσουν. Εν το μεταξύ τηγανίζω τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Ξεπλένω τις μελιτζάνες , τις σκουπίζω καλά και τις τηγανίζω. Αφήνω τα λαχανικά μου σε χαρτί κουζίνας όλη νύχτα για να μη βγάλουν πού λάδι στο φαγητό

2.Την επόμενη μέρα ετοιμάζω το κιμά. Σ ένα κατσαρολάκι βάζω λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι και τον κιμά. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας , αλατοπίπερο και μισό ποτήρι νεράκι και αφήνω να βράσει ώσπου να μη μείνει καθόλου νερό . 

3.Ανάβω το φούρνο και στρώνω τα υλικά μου σε βουτυρωμένο πυρέξ με την εξής σειρα: πατάτες - κολοκυθάκια - κιμάς - μελιτζάνες. Ενδιάμεσα απ τα λαχανικά πασπαλίζω με την τριμμένη γραβιέρα

4.Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα κρύο , το βούτυρο, το αλεύρι και αλατοπίπερο και το ανακατευω . Το βάζω στο μάτι και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει καλά η μπεσαμέλ μου. Μ αυτό το τρόπο είναι αδύνατον να σβολιάσει! Τραβάω απ τη φωτιά και ρίχνω το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα. Περιχύνω το φαγητό μου με τη μπεσαμέλ και το βάζω στο φούρνο

5.Ψήνω μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ