ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

2016-03-11 00:41

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Πολύ αγαπημένο πιάτο που τρώγεται και σα μεζές και σα κύριο πιάτο! Αν μπορείτε να βρείτε φρέσκα αμπελόφυλλα το φαγητό σας θα γίνει πολύ πιο  νόστιμο!

300 γρ. αμπελόφυλλα

1 κούπα ρύζι καρολίνα

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνιθο

λίγο δυόσμο

2 φλ. τσαγιού λάδι ( ένα για τη γέμιση, ένα για από πάνω )

αλάτι , πιπέρι

χυμό από 2-3 λεμόνια

Εκτέλεση:

1.Ζεματίζω τα αμπελόφυλλα σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά και ύστερα τα βγάζω σ΄ ένα ταψάκι.

2.Σ ένα μπολ ανακατεύω το ρύζι με τα κρεμμύδια , τον άνιθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα, το μισό λάδι , αλάτι ,πιπέρι και χυμό από ένα λεμόνι.

3.Κάθομαι αναπαυτικά και πάιρνω μπροστά μου το ταψάκι με τα φύλλα , το μπολ με το μείγμα , τη κατσαρόλα που θα τα μαγειρέψω και ένα πιάτο . Στο πάτο της κατσαρόλας στρώνω μια στρώση φύλλα και πάνω σ αυτά θα βάλω τα ντολμαδάκια μου . Παίρνω ένα ένα φύλλο , το ανοίγω στο πιάτο μου με τη γιαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βάζω μια μικρή κουταλιά απ το μείγμα και διπλώνω τα πλαινά απ το φύλλο μου και ύστερα το τυλίγω σα τσιγάρο. Το τοποθετώ στην κατσαρόλα. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και τα υπόλοιπα και τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο να μην μπορούν να κουνηθούν κατά το μαγείρεμα.

4.Σκεπάζω τα ντολμαδάκια μου με νερό , προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. 

5.Τέλος βάζω από πάνω ένα πιάτο να πατήσει τα ντολμαδάκια και σκεπάζω τη κατσαρόλα. Αφήνω να βράσουν σε χαμηλή φωτιά περίπου 1 ώρα. 

6.Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τα ντολμαδάκια σε ταψί τα οποία θα τα καλύψετε από πάνω με μια βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Χρειάζονται περίπου μια ώρα και ένα τέταρτο στο φούρνο.