Πρόγραμμα εβδομάδας 1-7/2/2016

2016-01-29 17:52

ΔΕΥΤΕΡΑ:

 

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε καλύτερα τη βδομάδα μας! 

1 κιλό κατεψυγμένο χταπόδι

1 ολόκληρο κρεμμύδι

1/2 κούπα ξύδι για το βράσιμο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουτί ντοματάκι

λίγο μαιντανό

λίγο λάδι

αλάτι-πιπέρι

3 κούπες μακαρονάκι κοφτό

Εκτέλεση:

1.Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζω το ξύδι και το ολόκληρο κρεμμύδι καθαρισμένο μαζί με το χταπόδι να βράσουν. Το ξύδι το βοηθάει να μαλακώσει και το κρεμμύδι του δίνει έξτρα γέυση. Όταν βράσει το στραγγίζω και το κόβω κομμάτια. Καθαρίζω το εσωτερικό του κεφαλιού και το κόβω κι αυτό.

2.Σε καθαρή κατσαρόλα βάζω λίγο λάδι και σοτάρω το ψιλοκκομένο κρεμμύδι και το χταπόδι. 

3.Προσθέτω το ντοματάκι και τα μπαχαρικά.

4.Τέλος προσθέτω το μακαρονάκι και νερό να σκεπάσει το φαγητό. Μόλις πάρει βράση κλείνω το μάτι και το καπάκι της κατσαρόλας αλλά αφήνω τη κατσρόλα στο μάτι να φουσκώσει το μακαρονάκι μόνο του. Έτσι δεν θα λασπώσει και θα μείνει ζουμερό μέχρι να το φάμε

 

ΤΡΙΤΗ:

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ KORDON BLUE

Ζουμερά σνιτσελάκια κοτόπουλου γεμιστά με ζαμπόν και κασέρι!!! Θα τους ξετρελάνετε όλους μ αυτό το απλούστατο πιάτο!!

4 σνίτσελ κοτόπουλου ( από στήθος )

4 φέτες ζαμπόν

4 φέτες κασέρι τύπου γκούντα

φρυγανιά τριμμένη

αλεύρι

2 αυγά

λίγο γάλα

λάδι για τηγάνισμα

2 κ.σ. βούτυρο

αλάτι, ρίγανη

Εκτέλεση:

1.Ζητήστε απ το χασάπη να σας ανοίξει το στήθος του κοτόπουλου για κόρντον μπλου. Απ το κάθε στήθος γόνονται δύο σνίτσελ

2.Αλατίζω και πασπαλίζω με λίγη ρίγανη το κοτόπουλο. Βάζω από μια φέτα ζαμπόν και κασέρι και το διπλώνω να κλείσει

3.Σε τρία βαθιά πιάτα βάζω αλεύρι, τα αυγά χτυπημένα με λίγο γάλα και τη φρυγανιά. Περνάω το κοτόπουλο πρώτα απ το αλεύρι, μετά απ τα αυγά και τέλος απ τη φρυγανιά

4.Σ ένα τηγάνι βάζω λάδι και το βούτυρο για να γίνουν πιο αφράτα τα κόρντον μπλου. Τα τηγανίζω να ροδίσουν καλά και τα σερβίρω με σαλάτα ή ρύζι ή τηγανιτές πατάτες

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ:

Μετά απ το χτεσινό στεγνό φαγητό , μια σουπίτσα είναι ότι πρέπει! Το καλό με τις χορτόσουπες είναι ότι δεν έχουν όρια! μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε. Έχω δοκιμάσει χορτόσουπα που είχε μέχρι και κουνουπίδι! Εγώ θα σας δώσω την απλή ελληνική της εκδοχή.

1 κούπα λάδι

3 πατάτες κομμένες κύβους

2 καρότα κομμένα ροδέλες

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 πράσο κομμένο ροδέλες

2 κλαράκια σέλινο

1 ντομάτα κομμένη κύβους

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σε μια κατσαρόλα βάζω περίπου δύο λίτρα νερό και το λάδι. Αφού κόψω τα λαχανικά τα ρίχνω όλα μαζί στην κατσαρόλα. 

2.Βράζω σε δυνατή φωτιά για λίγο να πάρει βράση το φαγητό μου και αλατοπιπερώνω

3.Χαμηλώνω τη φωτιά μου και αφήνω τη σούπα μου να σιγοβράσει. 

4.Αν σας αρέσουν οι βελουτέ σούπες μπορείτε στο τέλος να προσθέσετε μια κούπα κρέμα γάλακτος και να περάσετε τη σούπα απ το μπλέντερ

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΚΕΡΙ ΒΟΥΡΣΤ

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν περιμένατε να σας το βάλω στο πρόγραμμα της βδομάδας. Για όσες φίλες  δε το γνωρίζετε είναι τα άσπρα λουκάνικα που ίσως έχετε δει στο σούπερ μάρκετ. Όσες το γνωρίζετε όμως ξέρετε πως πρόκειται για ένα σπέσιαλ πιάτο! Συνοδεύεται αποκλειστικά με πατάτες τηγανιτές και μπόλικο ψωμί!

Εκτέλεση:

Για 4 άτομα:

8 άσπρα γερμανικά  λουκάνικα 

κέτσαπ

κάρι

Εκτέλεση:

1.Αν έχετε τηγάνι με ρίγες χρησιμοποιήστε το γι αυτή τη συνταγή . Αλλιώς κάντε τα στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι.

2.Σε μέτρια φωτιά βάζω τα λουκάνικα να ψηθούν χωρίς να τα σκίσω με μαχαίρι. Τα γυρίζω συχνά ώσπου να πάρουν χρώμα .

3.Τα βάζω σ ένα πιάτο και τα κόβω μπουκίτσες. Βάζω από πάνω μπόλικη κέτσαπ να τα σκεπάσω και τέλος μπόλικο κάρι.

4.Αν τα θέλετε πιο πικάντικα , μπορείτε να βάλετε από πάνω και μαγιονέζα, κρεμμύδι κομμένο λεπτές φετούλες και πίκλες , ξυνό αγγουράκι κομμένο λεπτά φετάκια! Γίνονται απίθανα!!!

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Οι πατάτες που αρέσοουν τόσο σε όλους σε μια πολύ νόστιμη εκδοχή τους!! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια κονσέρβα ή φρέσκα

10 μέτριες πατάτες

100 γρ. μανιτάρια

1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα λεπτές ροδέλες

2 κ.σ. βούτυρο

1 αυγό

2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

1 κούπα κίτρινα τυριά 

αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω και βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά

2.Εν το μεταξύ σ ένα τηγανάκι με το μισό βούτυρο σοτάρω τα μανιτάρια κομμένα λεπτές φετούλες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτω τη κρέμα γάλακτος και το μισό τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερπώνω και αποσύρω απ τη φωτιά

3.Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς . Με ένα κουταλάκι αδειάζω τις πατάτες στο κέντρο. Την ψύχα απ τις πατάτες την πατάω με ένα πιρούνι και την ανακατεύω με το αυγό. Προσθέτω στο μείγμα του πουρέ το μείγμα με τα μανιτάρια και ανακατευω.

4.Γεμίζω μ αυτό το μείγμα τις πατάτες και από πάνω πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και το βούτυρο σε κομματάκια.

5.Ψήνω περίπου 20 λεπτά

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ

Σας έχω ξαναμιλήσει για τη φίλη μου τη Πίνα απ τη Σικελία! Έμαθα πολλά  απ  αυτή τη κοπέλα για την Ιταλική κουζίνα.  Σε μια γιορτή που είχαμε μαζευτεί πολύς κόσμος , μας πρόσφεραν για πρώτο πιάτο δυο μακαρονάδες. Η μία ήταν Ναπολιτάνα που φάγαμε τη προηγούμενη βδομάδα και η άλλη ήταν με σκόδρο και μαιντανό που θα κάνουμε σήμερα! Δεν θα δοκίμαζα ποτέ να πω την αλήθεια... μακαρόνια με σκόρδο;;;; ευτυχώς που μου το φεραν στο πιάτο και είχα την ευκαιρία αυτή! Από τότε τα κάνω πολύ συχνά γιατί ακόμα και τα παιδιά την έχουν αγαπήσει!

1 πακέτο μακαρόνια

3 κ.σ. βούτυρο

2 σκ. σκόρδο λιωμένες

μισό ματσάκι μαιντανό

αλάτι 

παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:

1.Βράζω τα μακαρόνια ως συνήθως σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζω. Σε μια κατσαρόλα σοτάρω ελαφρά στο βούτυρο το σκόρδο και το μαιντανό. 

2.Ρίχνω τα μακαρόνια μέσα στη κατσαρόλα , αλατίζω και ανακατεύω

3.Σερβίρω με τριμμένη παρμεζάνα

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΚΟΚ Ο ΒΕΝ 

Απ τα καλύτερα πιάτα της γαλλικής κουζίνας!  Για να πετύχουμε όμως την αυθεντική γέυση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αρωματικά (μπουκέ γκαρνί, δηλαδή θυμάρι , μαιντανό και δυόσμο δεμένα σε ένα φύλλο από πράσο) και καλό κρασί.

4 μπούτια κοτόπουλου

3 κ.σ. αλεύρι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου

250 γρ. μανιτάρια

100 γρ. μπέικον σε λωρίδες ψιλοκκομένο

3 κ.σ. μπράντι

600 γρ. κόκκινο κρασί

2 σκ. σκόρδο λιωμένο

1 κ.σ. βούτυρο

μαιντανό ψιλοκομμένο

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Αφαιρώ τη πέτσα απ το κοτόπουλο . Ανακατεύω 2 κ.σ. αλεύρι με αλάτι και πιπέρι. 

2.Ζεσταίνω 2 κ.σ. λάδι και τηγανίζω το κοτόπουλο να ροδίσει απ όλες τις πλευρές. Το βγάζω στην άκρη.

3. Τηγανίζω τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια 4-5 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά. Βγάζω και τα κρατάω στην άκρη.

4.Τηγανίζω το μπέικον σε μια κατσαρόλα και βάζω πάλι μέσα το κοτόπουλο. Προσθέτω το μπράντι και βράζω να εξατμιστεί το αλκοόλ

5.Ρίχνω το κρασί , το σκόρδο και το μπουκέ γκαρνί (ολόκληρο). Σιγοβράζω μια ώρα περίπου να μαλακώσει το κοτόπουλο.

6.Ρίχνω στη κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και βράζω ένα τέταρτο ακόμα.

7.Ανακατεύω το αλεύριμε το υπόλοιπο βούτυρο. 

8. Βγάζω το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ρίχνω λίγη λίγη απ τη πάστα του βούτυρου με το αλεύρι ώσπου να πήξει η σάλτσα. 

9.Περιχύνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα, πασπαλίζω με το φρέσκο μαιντανό και σερβίρω

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού της βδομάδας αυτής θα τη βρείτε εδώ: dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas1-7-2-2016/