Πρόγραμμα εβδομάδας 14-20/3/2016

2016-03-10 15:33

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ:

Καλή Καθαρά Δευτέρα εύχομαι σε όλους και όλες σας!!! Καλή Σαρακοστή!!! 

Σήμερα δεν έχω κάτι στο πρόγραμμα για να σας δώσω.. έχω όμως πολλές ιδέες για το τραπέζι σας!

Η μέρα σηκώνει πικ-νικ , χαρταετό και το καλαθάκι με τα μεζεδάκια μας αν φυσικά μας το επιτρέψει ο καιρός! Εύχομαι να είστε απ αυτούς που σήμερα θα βγείτε να φάτε έξω! Στην αντίθετη περίπτωση μην στεναχωριέστε, θα σας δώσω τόσες ιδέες που σίγουρα θα κάνετε ένα πλούσιο , γιορτινό τραπέζι!

ΟΡΕΚΤΙΚΑ:

Χαλβάς  Μακεδονικός

Τουρσί πιπερίτσες, κουνουπίδι, καρότο

Ελιές

Χταπόδι ψητό ( ή βραστό σαλάτα)

Κολοκυθάκια τηγανιτά

Μελιτζάνες τηγανιτές

Πιπεριές κέρατο τηγανιτές με ξύδι μπαλσάμικο

Γίγαντες με σάλτσα

Ταραμοσαλάτα (προτιμήστε την χύμα έτοιμη και προσθέστε αν θέλετε λίγη ψύχα ψωμιού στο μούλτι )

Μελιτζανοσαλάτα με σκόρδο, μαιντανό και ξύδι

Ντολμαδάκια γιαλατζί

Ρεβυθοκεφτέδες

ΣΑΛΑΤΕΣ:

Αγγουροντομάτα

Πατζάρι

Πατατοσαλάτα

Ρόκα -μαρούλι

Λάχανο -καρότο

Ζοχοί ή  άλλα χόρτα

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

Κουνουπίδι -Μπρόκολο

ΠΙΤΕΣ:

Σπανακόπιτα

Χορτόπιτα

Πισίατ με πατάτα

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ:

Μύδια γιαχνί

Γαρίδες ψητές 

Γαριδομακαρονάδα

Σουπιές με σπανάκι

Μυδοπίλαφο

Καλαμαράκια τηγανιτά

Καβούρια ψητά..... και φυσικά λαγάνες!

 

Ότι κι αν κάνετε σήμερα να περάσετε καλά!

 

ΤΡΙΤΗ:

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Παρ όλο που η Σαρακοστή ξεκίνησε ξέρω πως πολλοί από σας δε νηστεύετε ακόμα.  ( Όσοι όμως νηστεύετε , μπορείτε να παίρνετε ιδέες απ τη λίστα με τα νηστίσιμα και απ τα προγράμματα προηγούμενων εβδομάδων)

Το νόστιμο λοιπόν αυτό πιάτο απ τη Μεγάλη Βρετανία, φτιαγμένο με τρυφερό μοσχαράκι και λαχανικά , σας δίνει την ευκαιρία να μαγειρέψετε  ένα πρωτότυπο αγγλικό πιάτο χρησιμοποιώντας μόνο ένα σκεύος!

1 κ. μοσχάρι (σπάλα, ελιά, ποντίκι) σε κύβους

25 γρ. αλεύρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

8 λωρίδες μπέικον

4 κλωνιά σέλερι σε φέτες

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

100 γρ. μανιτάρια σε φέτες

400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες (κοσνέρβα)

200 γρ. ζωμό κρέατος

αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Αλατοπιπερώνω το αλεύρι και αλευρώνω με αυτό τους κύβους του κρέατος.

2.Ζεσταίνω το λάδι σε κατσαρόλα και τηγανίζω σε δυνατή φωτιά τους κύβους ώσπου να ροδίσουν καλά απ όλες τις πλευρές.

3.Προσθέτω το μπέικον , το σέλερι, τα κρεμμύδια, και τα μανιτάρια τηγανίζοντας για 5 λεπτά , ώσπου να αρχίσει να γίνεται τραγανό το μπέικον και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

4.Προσθέτω τις ντοματούλες και το ζωμό. Σκεπάζω , χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 25-30 λεπτά , να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα Σερβίρω αμέσως με φρέσκο ψωμάκι.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΦΑΛΑΦΕΛ

Όσοι μένετε στην Αθήνα σίγουρα θα έχετε φάει απ  αυτό το μικρό μαγαζάκι στην Αιόλου τα ξακουστά φαλάφελ! Στα μέρη μου δε τόλμησε δυστυχώς κανείς ακόμα να ανοίξει τέτοιο μαγαζί.. όμως δεν αγχονόμαστε γιατί σήμερα θα τα κάνουμε μόνοι μας!!! Η συνταγή  είναι η βασική συνταγή φαλάφελ τα οποία μπορείτε να τα συνδιάσετε με αραβική πίτα , σος γιαουρτιού , μαρουλάκι ψιλοκομμένο , ντομάτα και ότι άλλο σας αρέσει!

1/2 κιλό ρεβύθια

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 φλ. τσαγιού μαιντανό ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο λιωμένη

1 κ.γ. κόλιανδρο

1 κ.γ. κίμυνο

2 κ.σ. αλεύρι

αλάτι, πιπέρι

λίγο κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βάζω από βραδίς τα ρεβύθια να μουσκέψουν. Το πρωί τα στραγγίζω και τα περνάω απ το μούλτι να γίνουν σαν κιμάς.

2.Ανακατεύω τα ρεβύθια με τα άλλα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνω καλά . 

3.Πλάθω  το μείγμα σε μικρές μπαλίτσες  και τις τηγανίζω σε καυτό λάδι για δυο τρία λεπτά μέχρι να ροδίσουν απ όλες τις μεριές.

 

ΠΕΜΠΤΗ :

ΓΛΥΚΟΞΥΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΟΥΣΚΟΥΣ

Ακόμα κι αν δεν τρελαίνεστε για γλυκόξυνες γεύσεις , αυτή η συνταγή θα σας αλλάξει γνώμη! Φυσικά χρησιμοποιώ χειροποίητο κουσκους απ την Ηλιοδώρα που είναι σα το σπιτικό ! ( www.facebook.com/profile.php?id=100009332724908&fref=ts )

1/2 κ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλο

2 κ.σ. λάδι

2 κρεμμύδια κομμένα φετούλες

4 πιπεριές κέρατο

4 πιπεριές φλωρίνης

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. σόγια σος

4 κ.σ. κέτσαπ

αλάτι , πάπρικα

1/2 κ. κουσκους

1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:

1. Σ ένα βαθύ τηγάνι καίω το λάδι και σοτάρω το κοτόπουλο καλά. Το βγάζω σ ένα πιάτο.

2.Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές κομμένες φετάκια και τις σοτάρω τρία τέσσερα λεπτά. Ξαναρίχνω το κοτόπουλο μέσα στο τηγάνι , και προσθέτω τη σόγια σος, τα μπαχαρικά και ένα ποτηράκι νερό . Αφήνω σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

3.Προσθέτω τη κέτσαπ και αφήνω ακόμα πέντε λεπτά.

4.Εν το μεταξύ βράζω το κουσκους σε ένα λιτρο νερό με λίγο αλάτι και το βούτυρο. Αφήνω 4 λεπτά να βράζει και μετά σβήνω το μάτι και αφήνω το κουσκους να φουσκώσει στο νερό μόνο του.

5.Όταν είναι έτοιμο το ανακατεύω με το κοτόπουλο και σερβίρω.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Πολύ αγαπημένο πιάτο που τρώγεται και σα μεζές και σα κύριο πιάτο! Αν μπορείτε να βρείτε φρέσκα αμπελόφυλλα το φαγητό σας θα γίνει πολύ πιο  νόστιμο!

300 γρ. αμπελόφυλλα

1 κούπα ρύζι καρολίνα

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνιθο

λίγο δυόσμο

2 φλ. τσαγιού λάδι ( ένα για τη γέμιση, ένα για από πάνω )

αλάτι , πιπέρι

χυμό από 2-3 λεμόνια

Εκτέλεση:

1.Ζεματίζω τα αμπελόφυλλα σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά και ύστερα τα βγάζω σ΄ ένα ταψάκι.

2.Σ ένα μπολ ανακατεύω το ρύζι με τα κρεμμύδια , τον άνιθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα, το μισό λάδι , αλάτι ,πιπέρι και χυμό από ένα λεμόνι.

3.Κάθομαι αναπαυτικά και πάιρνω μπροστά μου το ταψάκι με τα φύλλα , το μπολ με το μείγμα , τη κατσαρόλα που θα τα μαγειρέψω και ένα πιάτο . Στο πάτο της κατσαρόλας στρώνω μια στρώση φύλλα και πάνω σ αυτά θα βάλω τα ντολμαδάκια μου . Παίρνω ένα ένα φύλλο , το ανοίγω στο πιάτο μου με τη γιαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Βάζω μια μικρή κουταλιά απ το μείγμα και διπλώνω τα πλαινά απ το φύλλο μου και ύστερα το τυλίγω σα τσιγάρο. Το τοποθετώ στην κατσαρόλα. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και τα υπόλοιπα και τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο να μην μπορούν να κουνηθούν κατά το μαγείρεμα.

4.Σκεπάζω τα ντολμαδάκια μου με νερό , προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. 

5.Τέλος βάζω από πάνω ένα πιάτο να πατήσει τα ντολμαδάκια και σκεπάζω τη κατσαρόλα. Αφήνω να βράσουν σε χαμηλή φωτιά περίπου 1 ώρα. 

6.Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τα ντολμαδάκια σε ταψί τα οποία θα τα καλύψετε από πάνω με μια βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Χρειάζονται περίπου μια ώρα και ένα τέταρτο στο φούρνο.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

Το γεγονός ότι μπορώ να το μαγειρεύω κάθε μα κάθε μέρα και κανείς να μη διαμαρτυρηθεί σας λέει κάτι;;; Βασική προυπόθεση επιτυχίας είναι τα ατομικά πύλινα σκέυη. 

Για 5 άτομα

1 πακέτο μακαρόνια της αρεσεκείας σας

1 κονσέρβα μανιτάρια φετούλες

10 φέτες μπέικον κομμένο μικρά κομμάτια

10 φέτες ζαμπόν κομμένο μικρά κομμάτια

γκούντα τριμμένο περίπου 200 γρ.

1 κρεμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

αλάτι , πιπέρι

λίγο λάδι

Εκτέλεση:

1.Βράζω τα ζυμαρικά αλλά τα αφήνω λίγο άβραστα επειδή θα βράσουν και στο φούρνο . Τα στραγγίζω και τα κρυώνω

2.Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι και μόλις ξανθύνει προσθέτω το μπέικον , το ζαμπόν και τα μανιτάρια. Προσθέτω τη σάλτσα,  μπαχαρικά και λίγο νεράκι. Αφήνω δέκα λεπτά να δέσει η σάλτσα. 

3.Ανακατεύω τη σάλτσα με τα μακαρόνια . Πρέπει να είναι ζουμερά και όχι στεγνά γι αυτό αν δείτε πως είναι στεγνά προσθέστε λίγο ζεστό νερό και ανακατέψτε τα.

4.Μοιράζω τη μακαρονάδα μου σε 5 πύλινα και πασπαλίζω από πάνω με μπόλικο γκούντα

5.Ψήνω στο φούρνο μέχρι να λιώσει και να ροδίσει ελαφρά το κασέρι

6.Βάλτε στα πιάτα χαρτοπετσέτες και τοποθετήσε πάνω τα πύλινα  για να μη γλυστράνε.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΧΟΙΡΙΝΟ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΕΤΑΣ

Μια πραγματική γευστική έκπληξη, κι όμως τόσο εύκολο να το φτιάξετε!!! Συνοδεύστε αυτό το πιάτο με ψητά λαχανικά ή τηγανιτές πατάτες!

χοιρινό ψαρονέφρι 2 τεμάχια

200 γρ. τυρί φέτα

κρέμα γάλακτος 400 γρ

αλάτι , πιπέρι

λίγο λάδι

Εκτέλεση:

1.Το ψαρονέφρι είναι μακρόστενο . Το κόβω φέτες δυο δάχττυλα χοντρές και μετά με τη παλάμη μου τις πατάω να λεπτύνουν.  Τις τηγανίζω καλά και τις αλατοπιπερώνω. Τις τοποθετώ στα πιάτα.

2.Φτιάχνω τη σάλτσα. Στο τηγάνι που τηγάνισα τα φιλετάκια μου , αφού το σκουπίσω με ένα χαρτί , βάζω τώρα τη κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνω τη φέτα θριμματισμένη και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτω λίγο πιπέρι και τη ρίχνω πάνω στα φιλετάκια.

 

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας (εκτός της Καθαράς Δευτέρας) θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-14-20-3-2016/