Πρόγραμμα εβδομάδας 16/11/2015-22/11/2015

2015-11-07 08:37

ΔΕΥΤΕΡΑ: 

Πένες αλά ναπολιτάνα

1 πακέτο πένες

2 μελιτζάνες

2 ώριμες ντομάτες

100 γρ.μοτσαρέλα

3 φιλέτα ατζούγιας σε άλμη

4 κ. σ. λάδι

1 κρεμμύδι

λίγο βασιλικό

αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματίζω τις ντομάτες, τις στραγγίζω, τις ξεφλουδίζω, βγάζω τους σπόρους και τις ψιλοκόβω

2.Πλένω τις μελιτζάνες και τις κόβω κυβάκια. Τις βάζω σ ένα σουρωτήρι , τις αλατίζω και τις αφήνω 20 λεπτά να ξεπικρίσουν

3.Πλένω τις αντζούγιες να φύγει το αλάτι τους. Βγάζω τη ραχοκοκκαλιά και τις κόβω κομματάκια. Κόβω τη μοτσαρέλα σε κυβάκια

4.Ρίχνω σ ένα τηγάνι το λάδι , το κρεμμύδι , λίγο βασιλικό και σοτάρω.Προσθέτω τη μελιτζάνα και σοτάρω ακόμα λίγο σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτω τη ντομάτα , αλατοπίπερο και συνεχίζω το μαγείρεμα για 20  λεπτά σε μέτρια φωτιά.

5.Πρωτού βγάλω τη σάλτσα απ τη φωτιά ρίχνω τις αντζούγιες και τον υπόλοιπο βασιλικό.

6.Εν το μεταξύ έχω βράσει τις πένες αλ τέντε και τις προσθέτω στη σάτσα. Προσθέτω και τη μοτσαρέλα και ανακατεύω

 

ΤΡΙΤΗ: 

Τηγανιά

1 κιλό τηγανιά

1 κρεμμύδι

2 λεμόνια

1 ποτηράκι λευκό κρασί

αλάτι -πιπέρι

ρίγανη

λάδι

Εκτέλεση:

1.Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζω το λάδι να καεί και προσθέτω το κρέας. Το τηγανίζω καλά να ροδίσει παντού

2.Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το προσθέτω στο τηγάνι να πάρει κι αυτό λίγο χρώμα και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να εξατμηστεί το αλκοόλ και ρίχνω το χυμό λεμονιού, αλάτι , πιπέρι και ρίγανη,

3.Ταιριάζει τέλεια με τηγανιτές πατάτες φυσικά!

 

ΤΕΤΑΡΤΗ: 

Ρεβίθια με άσπρη σάλτσα

1 πακέτο ρεβίθια

2 κρεμμύδια τριμμένα

1 λεμόνι

αλάτι-πιπέρι

λάδι

λίγο αλεύρι

Εκτέλεση:

1.Έχω βάλει τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν απ το προηγούμενο βράδυ

2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω στο λάδι τα κρεμμύδια. Προσθέτω τα ρεβίθια και ανακατεύω

3.Ρίχνω αλάτι , πιπέρι, το χυμό λεμονιού και νερό να σκεπαστούν τα ρεβίθια. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά

4.Μόλις τα ρεβίθια μας είναι έτοιμα διαλύω σε λίγο κρύο νεράκι 2-3 κουταλιές αλεύρι και το ρίχνω στη κατσαρόλα  

5.Μόλις πήξει λίγο το ζουμάκι είναι έτοιμα!

 

ΠΕΜΠΤΗ: 

Κοτόπουλο με κριθαράκι

1 κοτόπουλο

1 κρεμμύδι

1 ντοματάκι

1 πακέτο κριθαράκι

λάδι

αλάτι 

πιπέρι

τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:

1.Κόβω το κοτόπουλο μερίδες και το σοτάρω σ ένα τηγάνι

2.Μόλις πάρει χρώμα απ όλες τις μεριές προσθέτω και το κρεμμύδι. Ρίχνω το ντοματάκι και αλατοπιπερώνω

3.Γυρνάω το φαγητό μου σ ΄ ένα ταψί και προσθέτω μπόλικο νεράκι. Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο μια ώρα

4.Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο ρίχνω το κριθαράκι στο ταψί. Πρέπει να έχει νεράκι μέσα για να μπορέσει να βράσει

5.Κλείνω το φούρνο πριν γίνει το κριθαράκι για να μη μας λασπώσει

6.Σερβίρω με τριμμένο κεφαλοτύρι

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 

Σπανάκι με αυγά

1 κιλό σπανάκι

4 αυγά

αλάτι -πιπέρι

λάδι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω και κόβω το σπανάκι. Το σοτάρω μαζί με το κρεμμυδάκι σ΄ ένα τηγάνι. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι και νερό και αφήνω να βράσει

2.Μόλις μαλακώσει κάνω τέσσερις λακουβίτσες και σπάω τα αυγά μάτια. Κλείνω το καπάκι και αφήνω τα αυγά να ψηθούν

3.Πασπαλίζω ακόμα λίγο αλατοπίπερο πάνω στ αυγά

 

ΣΑΒΒΑΤΟ: 

Μπακαλιαράκια με μπρόκολο και κουνουπίδι

8 μπακαλιαράκια

αλεύρι

λεμόνια

αλάτι

1 μικρό μπρόκολο

1 μικρό κουνουπίδι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1.Πλένω , αλατίζω και αλευρώνω τα μπακαλιαράκια. Τα τηγανίζω σε μπόλικο λαδάκι και τα βάζω σε απορροφητικό χαρτί 

2. Βράζω το μπρόκολο και το κουνουπίδι . Τοποθετώ τις σαλάτες σε μια πιατέλα , αλατίζω, στίβω φρέσκο λεμονάκι και βάζω και ελαιόλαδο.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ: 

Ρολάκια μελιτζάνας με μοσχαράκι

1 κιλό μοσχάρι

1 κιλό μελιτζάνες

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

μαιντανό

3 ώριμες ντομάτες

αλάτι- πιιπέρι

λάδι

Εκτέλεση:

1.Πλένω τις μελιτζάνες και τις κόβω φέτες. Τις βάζω σ ένα σουρωτήρι και τις αλατίζω. ΤΙς αφήνω  να στραγγίσουν μισή ώρα και να ξεπικρίσουν

2.Εν το μεταξύ ετοιμάζω το κρέας. Σοτάρω σε μια κατσαρόλα με λάδι το κρέας μικρά κομμάτια και προσθέτω το κρεμμύδι να σοταριστεί κι αυτό

3.Ρίχνω τις ντομάτες τριμμένες  αλατοπίπερο και μαιντανό. Προσθέτω επίσης λίγο ζεστό νερό να σκεπάσω το κρέας και αφήνω σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει

4.Τηγανίζω τις μελιτζάνες και τις τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί

5.Όταν το κρέας είναι έτοιμο βάζω σε μια φέτα μελιτζάνας λίγο κρέας και την τυλίγω. Την τοποθετώ σε ένα πυρέξ και όταν τελειώσουν όλες τις περιχύνω με τη σάλτσα απ το κρέας.

6.Ψήνω 20 λεπτά σε δυνατό φούρνο

7.Ταιριάζει πολύ με πατάτες τηγανιτές, πιλάφι ή κοφτό μακαρονάκι

 

Τα ψώνια που χρειάζεστε για το μενού της βδομάδας θα τα βρείτε εδώ:

dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-evdomadas-15-11-2015-22-11-2015/