Πρόγραμμα εβδομάδας 18-24/4/2016

2016-04-14 17:18

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Καλή βδομάδα σε όλους! Αυτό το πιάτο το έμαθα σ΄ ένα εστιατόριο στη γερμανία και ήταν απ τα πρώτα σε κατανάλωση! Απ τα αγαπημένα μου! Σας το συνηστώ ανεπιφύλακτα!

Για μια μερίδα

100 γρ. σολομό κομμένο κύβους

μία μερίδα βρασμένα μακαρόνια αλ τέντε

λίγο αλεύρι ( για αλεύρωμα του σολομού)

αλάτι , πιπέρι

2 κ.σ. λάδι

100 γρ. κρέμα γάλακτος

λίγο μαιντανό ψιλοκομμενο (προεραιτικά)

Εκτέλεση:

1.Κόβω το σολομό κύβους και αλατοπιπερώνω. Στη συνέχεια τον αλευρώνω.

2.Σ ένα τηγάνι κάιω το λάδι και τηγανίζω το σολομό να ροδίσει ελαφρά απ όλες τις πλευρές.

3.Ρίχνω τη κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση προσθέτω τα μακαρόνια. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω να πάρει μια βράση . 

4.Αδειάζω σ ένα πιάτο και αν θέλω πασπαλίζω με μαιντανό ψιλοκομμένο

 

ΤΡΙΤΗ:

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Την επόμενη βδομάδα που είναι και Μεγάλη Εβδομάδα , δεν θα έχω κρέας στο μενού φυσικά, γι αυτό όσοι δεν νηστεύετε ακόμα απολαύστε το!!! Το συγκεκριμένο κοτόπουλο είναι απλό τηγανιτό κοτόπουλο στο τηγάνι με τις ρήγες με μια ιδιαίτερη πικάντικη σάλτσα από αβοκάντο!

4 στήθη κοτόπουλου

2 αβοκάντο λιωμένα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

3 καυτερές πιπερίτσες (ή 3 ψητές κόκκινες πιπεριές αν δε θέλετε καυτερά)

2 κ.γ. κόλιανδρος

χυμός από 1 λεμόνι

2 κ.σ. λάδι

1 κ.γ. μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα, κάρυ)

4 πίτες 

Εκτέλεση:

1.Βάζω τα στήθη κοτόπουλου σ ένα μπολ  μαζί με το λάδι , αλάτι και τα τρία μπαχαρικά και τα κάνω ένα μασάζ να μαριναριστούν. Τα αφήνω πέντε λεπτά ώσπου να ετοιμάσω τη σάλτσα. 

2.Ανακατεύω το αβοκάντο, το κρεμμυδάκι , τις πιπεριές, λεμόνι, κόλιανδρο και αλατοπίπερο και βάζω τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρω.

3.Ζεσταίνω αντικολλητικό τηγάνι με ρήγες και τηγανίζω τα στήθη καλά να ψηθούν ως το κέντρο. 

4.Μοιράζω το μείγμα του αβοκάντο σε τέσσερα πιάτα , κόβω φέτες τα στήθη κοτόπουλου , τα τακτοπιοώ στα πιάτα και σερβίρω με κομμένες πιτούλες.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ

Αυτή τη συνταγή την πήρα από ένα περιοδικό με παραδοσιακές πίτες της Λοξάνδρας και μ άρεσε πολύ !  Τη μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας!

2 1/2 κ. πατάτες

450 γρ. λάδι

1 πράσο

1 φλ. τσαγιού αλεύρι

αλάτι, πιπέρι

4 φύλλα χοντρά έτοιμα

Εκτέλεση:

1.Από τα 4 φύλλα στρώνω τα 2 στε κανονικό ταψί. Ρίχνω στο καθένα από 75 γρ, λάδι.

2.Σε μια λεκάνη κόβω τις πατάτες σε ψιλές φέτες . Προσθέτω το πράσο ψιλοκομένο , το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι και 150 γρ. λάδι. Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα ρίνω στο ταψί με τα φύλλα. Τα στρώνω καλά να έχει παντού το ίδιο πάχος..

3.Απλώνω από πάνω τα άλλα δυο φύλλα και ραντίζω το καθένα με 75 γρ. λάδι.

4.Ψήνω στους 180 βαθμούς ώσπου να ψηθεί καλά η πίτα μου.

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΚΡΕΜΜΥΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Σιγά μη περάσει βδομάδα και δε σας έχω κεφτέδες!! χα! Η συνταγή προέρχεται απ τη Μυτιλήνη και είναι της κυρίας Κλαίρης  Χατζηγιάννη!

2 φλ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 φλ. αλεύρι

2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

3 αυγά

1 κ.σ. λάδι

1 1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

1 κλωνάρι δυόσμο ψιλοκομμένο

λάδι για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βάζω σε μια λεκανίτσα τα κρεμμυδάκια, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα αυγά χτυπημένα, το λάδι , το τυρί, το δυόσμο , αλάτι , πιπέρι και ανακατεύω ώσπου να γίνει χυλός. Αν είναι σφιχτός βάζω λίγο νεράκι. 

2.Ρίχνω αρκετό λάδι σ ένα τηγάνι και αφήνω να κάψει. Παίρνω με ένα κουτάλι λίγο μέιγμα και το βάζω στο τηγάνι. Αφού ροδίσει απ τη μια πλευρά το γυρίζω απ την άλλη. Συνεχίζω και με το υπόλοιπο μείγμα. 

3.Βγάζω τους κεφτέδες μου με τρυπιτή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί πριν σερβίρω για να σταγγίσουν τα λάδια.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Πανεύκολο και νοστιμότατο πιάτο ,  η ομελέτα είναι αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Η συνταγή προέρχεται απ τη Χίο και είναι της κυριας Μαρίνας Πλάτη!

1/2 κ. μικρά κολοκυθάκια

4 αυγά

2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι

3 κ.σ. λάδι

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Ξύνω τα κολοκυθάκια και τα πλένω. Ρίχνω σε κατσαρόλα νερό , λίγο αλάτι και τα κολολυθάκια και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν.Τα στραγγίζω και τα αφήνω να κρυώσουν. 

2.Κόβω τα κολοκυθάκια μικρά κομματάκια , τα βάζω σε μια λεκανίτσα και προσθέτω τρεις κουταλιές τυρί και ανακατεύω. 

3.Χτυπάω τα αυγά με αλάτι και πιπέρι.Βάζω το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίζνω το μισό μίγμα απ τα αυγά. Χαμηλώνω τη φωτιά ,ρίχνω το μισό τυρί , τα κολοκυθάκια και το υπόλοιπο αυγό.

4.Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί , σκεπάζω το τηγάνι και αφήνω να ψηθεί λίγο η ομελέτα.Τη γυρίζω απ την άλλη πελυρά και αφήνω να σιγοψηθεί. Την κόβω σε κομμάτια και τη σερβίρω σε πιατέλα.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

Χρησιμοποιήστε δύο έτοιμες βάσεις για πίτσα για να εξοικονομήσετε χρόνο και να έχετε το φαγάκι σας έτοιμο σε 15 λεπτά!! Διαφορετικά  μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη μόνοι σας . Η συνταγή εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/pitsa/

2 έτοιμες βάσεις για πίτσα

150 γρ. μοτσαρέλα ή κασέρι σε λεπτές φέτες

250 γρ. σάλτσα ντομάτας 

λίγο βασιλικό 

1 ώριμη ντομάτα σε ροδέλες

Εκτέλεση:

1.Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς.

2.Ακουμπάω τις βάσεις σε μεγάλο μεταλλικό ταψί και τις αλείφω με δύο κουταλιές απ τη σάλτσα ντομάτας. Αν δεν έχετε δική σας σάλτσα , βάλτε απλή ντομάτα με αλάτι , πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη  και ανακατέψτε την πριν την απλώσετε στη πίτσα. Πασπαλίζω με βασλικό. Μοιράζω τις φέτες του τυριού και σκεπάζω με τις φέτες ντομάτας.

3.Βάζω στο φούρνο και ψήνω 10 λεπτά ή ώσπου να λιώσει το τυρί καν να τραγανίσουν οι βάσεις. .Σερβίρω αμέσως.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΜΟΣΧΑΡΙ ΡΑΓΟΥ

Επειδή οι περισσότερες νοικοκυρές είναι πραγματικά πολυάσχολες προσπαθώ οι συνταγές που σας δίνω να είναι εύκολες , γρήγορες αλλά πάνω απ όλα χωρίς συμβιβασμούς στη ποιότητα και τη γέυση. Έτσι κι αυτό το πιάτο είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία και φυσικά έχει δοκιμαστεί πολλές φορές ώστε να έιναι σίγουρη η επιτυχία του! Αν νηστεύετε κρατήστε τη συνταγή για να τη δοκιμάσετε κάποια άλλη στιγμή. 

 

1 κ. μοσχάρι από σπάλα

αλεύρι

λάδι

2 σκ. σκόρδο λιωμένο

4 φέτες πανσέτα καπνιστή κομμένη κομματάκια

1 1/2 φλ. κόκκινο κρασί

1/2 φλ. ζωμό βοδινού

1 1/2 κ.σ. πελτέ

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.σ. αποξηραμένο 

4 καρότα κομμένα χοντρές ροδέλες

400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση:

1.Κόβω το κρέας σε κύβους και το αλευρώνω. Το τηγανίζω σε ελάχιστο λάδι απ όλες τις πλευρές. Το κρατάω στην άκρη.

2.Στο ίδιο τηγάνι σοτάρω το σκόρδο και τη πανσέτα ώσπου να ξεροψηθεί η πανσέτα. Ξαναβάζω στο τηγάνι το κρέας, τα καρότα, το κρασί , το πελτέ, τη μουστάρδα και το θυμάρι και αφήνω να πάρουν μια βράση.

3.Τα γυρνάω σε γάστρα και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο σκεπασμένα περίπου 2 ώρες.

4.Προσθέτω τα κρεμμύδια και ψήνω άλλη μισή ώρα να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

 

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-18-24-4-2016/