Πρόγραμμα εβδομάδας 22-28/2/2016

2016-02-18 14:11

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΣΦΥΡΙΔΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ 

Αυτή τη βδομάδα έχω τη χαρά να φιλοξενώ συνταγές από τέσσερις καταπληκτικές μαγείρισσες!!! Η πρώτη είναι μία ποντιακή συνταγή της κυρίας Μαρίας Αθανασίου !!

1 σφυρίδα περίπου 1 1/2 κιλό

μισό φλ. λάδι

3 σκ. σκόρδο

1 φλ. κρασί λευκό

1 κ.γ. ρίγανη

μισό φλ. χυμό λεμονιού

4 πατατες κομμένες σε φέτες

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω το ψάρι και το πλένω καλά. Το πασπαλίζω με αλάτι , το χωρίζω με το μαχαίρι στα δύο κατά μήκος της ραχοκοκκαλιάς. Αφαιρώ τη ραχοκοκκαλιά και το τοποθετώ σε ένα πυρέξ με τη πέτσα προς τα κάτω.

2.Το πασπαλίζω με αλάτι , πιπέρι και προσθέτω και το σκόρδο ψιλοκομμένο , τη ρίγανη, το κρασί και λίγο νερό. 

3.Χτυπάω το λάδι με το χυμό λεμονιού , περιχύνω το ψάρι και τοποθετώ τις πατάτες γύρω απ αυτό.

4.Το σκεπάζω και το ψήνω στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά . Αφαιρώ το καπάκι και αφήνω να ροδίσουν οι πατάτες.

 

ΤΡΙΤΗ:

ΚΡΕΜΜΥΔΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

Μία φανταστική και πρωτότυπη συνταγή της φίλης απ το facebook Ρίας Λαμπροπούλου , της οποίας είναι και η φωτογραφία!! Θα ενθουσιαστείτε!!!

4 μεγάλα κρεμμύδια

1 φλ. ρύζι

1 φλιτζανάκι λάδι

αλάτι ,πιπέρι

1/4 κ. κιμά

λίγο μαιντανό

έτοιμη σάλτσα ντομάτας

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ζεματάμε σε καυτό νερό. 

2.Κρατάμε τις καρδούλες και τις βάζουμε μαζί με το μαιντανό στο μπλέντερ.

3.Σε μια λεκάνη βάζουμε το πολτό απ το κρεμμύδι και το μαιντανό , τον κιμά , αλατοπίπερο και ανακατεύουμε .

4.Γεμίζουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών (τα μεγάλα τα κόβουμε στη μέση)

5.Τα βάζουμε με τη σειρά στο ταψί. Προσθέτουμε τη σάλτσα και νερό να σκεπαστούν τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε , ρίχνουμε και το λαδάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΣΥΜΠΕΘΕΡΙΟ

Μία αυθεντική συνταγή των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας , της κυρίας Έφης Σιγάλου! Καταλαβαίνεται φαντάζομαι που οφείλεται το όνομά του..

μισό κιλό αμπελοφάσουλα 

250 γρ. μπάμιες

2 μελιτζάνες  αργείτικες ( οι μωβ οι μακρόστενες)

3 μικρά κολοκυθάκια

μισό φλ. λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες

2 πατάτες

1 κλωνάρι δυόσμο ψιλοκομμένο 

μισό ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Πλένω τα λαχανικά και τα στραγγίζω. Κόβω τα αμπελοφάσουλα στη μέση, τα κολοκυθάκια στα τρία , τις μελιτζάνες στα τέσσερα και τις πατάτες σε κύβους.

2.Σοτάρω σε κατσαρόλα το κρεμμύδι στο λάδι. Προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες και το σέλινο και το δυόσμο.

3.Αφήνω να βράσουν προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω λίγα λίγα τα λαχανικά , λίγο νερό και τα σιγοβράζω κουνόντας κατά διαστήματα τη κατσαρόλα , ώσπου να μείνουν με τη σάλτσα τους. 

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Κοιτάξτε τι γίνεται... εγώ πάντα ήθελα να πάω Μύκονο, αλλά οι σουίτες είναι συνεχώς  πιασμένες....:P γι αυτό που και που κάνω αυτό το Μυκονιάτικο πιάτο .. και παρηγοριέμαι!

2 κ.σ. ελαιόλαδο

6 σκ. σκόρδο

250 γρ. λουκάνικα Μυκονιάτικα ψιλοκομμένα ( ή άλλα χωριάτικα λουκάνικα αν δε βρείτε)

1 φλ. φυλλαράκια φρέσκου βασσιλικού

500 γρ, ντομάτες ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ζάχαρη

2 φλ. κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό μικρού σχήματος

1 φλ. πεκορίνο φρεσκοτριμμένο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

1.Ζεσταίνω το λάδι σε φαρδύ τηγάνι. Τηγανίζω το σκόρδο , τα λουκάνικα και το μισό βασσιλικό , ανακατεύοντας συχνά ώσπου να ροδίσουν τα λουκάνικα απ όλες τις μεριές

2.Με σπάτουλα βγάζω το σκόρδο και το πετάω. Ρίχνω μέσα τις ντομάτες μαζί με 1 με 1 1/2 φλ. ζεστό νερό. Προσθέτω τη ζάχαρη, 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Αφήνω να σιγοβράσουν 25-30 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.

3.Στο μεταξύ βράζω τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνω και τα αδειάζω σε πήλινο σκεύος. Ανακατεύω τη σάλτσα με τα λουκάνικα με τα ζυμαρικά. Προσθέτω περίπου το 1/3 του τυριού και τον υπόλοιπο βασσιλικό και ανακατεύω καλά. 

4.Περιχύνω με λίγο νερό και βάζω σε προθερμασμένο φούρο στους 200 βαθμούς. Ψήνω για 15 λεπτά, βγάζω,πασπαλίζω με το υπόλοιπο πεκορίνο και σερβίρω αμέσως

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΤΥΡΑΥΛΟΥΛΟ

Είμαι σίγουρη πως δεν το έχετε ξανακούσει αυτό το φαγητό εκτός κι αν κατάγεστε απ τη Σαντορίνη. Σιγά μη σας πήγαινα μόνο Μύκονο! χα! άμα πάρω φόρα εγώ.....Στο θέμα μας! Το τυραύλουλο είναι λοιπόν μια πηχτή σούπα με μπόλικο κεφαλοτύρι και λαχανικά! Ιδού και η συνταγή

4 κολοκυθάκια

3 πατάτες

1 αυγό

1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

3 κ.σ. λάδι

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες

αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Ρίχνω σε μια κατσαρόλα το λάδι , τις ντομάτες και λίγο νερό. Ανακατεύω για λίγο και μετά προσθέτω νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας.

2.Καθαρίζω τα κολοκυθάκια ,τις πατάτες και τα κόβω σε κύβους . Τα ρίχνω στη κατσαρόλα με λίγο αλάτι και τα αφήνω να σιγοβράσουν , μέχρι να μαλακώσουν 

3.Χτυπάω το αυγό, προσθέτω το τυρί, λίγο ζωμό απ τη κατσαρόλα , το ανακατεύω και το ξαναρίχνω στη κατσαρόλα. Αφήνω 2 λεπτά και αποσύρω απ τη φωτιά

4.Σερβίρω πασπαλίζοντας με πιπέρι

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΥΡΙΑ

Ω ναι!!! Φτάσαμε στο Σάββατο !! Αυτό δεν είναι φαγητό.. έρωτας είναι!!!!! Θα σας δώσω μια συνταγή που από τότε που την δοκίμασα δε ξαναπαρήγγειλα πένες σε Ιταλικό! Έγινα εγώ Ιταλίδα!

400 γρ. πένες

50 γρ. μοτσαρέλα

50 γρ. έμενταλ 

50 γρ. μαλακό πεκορίνο

30 γρ. βούτυρο

1 ποτήρι κρέμα γάλακτος

50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

μισό φλ. καρύδια

αλάτι

Εκτέλεση:

1.Κόβω τα τυριά σε κύβους και ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά. Βάζω στη φωτιά μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και όταν βράσει προσθέτω το αλάτι. Ρίχνω τα ζυμαρικά και τα βράζω αλ τέντε.

2.Στο μεταξύ λιώνω σ ένα τηγάνι το βούτυρο και προσθέτω τη κρέμα γάλακτος. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνω τους κύβους των τυριών , τη τριμμένη παρμεζάνα και τα καρύδια που έχω κόψει σε χοντρά κομμάτια, ανακατεύοντας για να αναμειχθούν τα υλικά. 

3.Υπολογίζω σωστά το χρόνο ώστε η σάλτσα να είναι έτοιμη την ώρα που θα σουρώσω τις πένες. Ρίχνω στη σάλτσα 2 κουταλιές απ το νερό που έβρασα τις πένες . Ρίχνω τις πένες στο τηγάνι και τις ανακατεύω να πάει παντού η πιχτή σάλτσα. Σε περίπτωση που η σάλτσα πήξει μπορώ να την αραιώσω με λίγο γάλα, αλλά για να μη στεγνώσει πρέπει να τη φτιάξω σε πολύ χαμηλή φωτιά. 

4.Σερβίρω αμέσως

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΤΥΛΙΧΤΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ , ΛΕΜΟΝΑΤΟ

Θεικό!!!!! Μόνο που το βλέπεις θέλεις να μπεις στη φωτογραφία να το φας! Η φωτογραφία καθώς και η συνταγή  είναι της φίλης επίσης απ το facebook  Τζέλας Αντωνοπούλου!

10 -15 φετες μοσχαρισιο τρανς κομμενο σε λεπτες φετες (σαν σνιτσελ)και περασμενο μια φορα απο το μηχανημα (θα βγουν περιπου 20 ρολλακια,αν ειναι μεγαλες οι φετες)
1/2 ματσακι μαιντανο 
1 σκελιδα σκορδο πολυ ψιλοκομμενη
3 -4 καροτα
2 κουτακια φρεσκα μανιταρια ασπρα
1 μεγαλο κρεμμυδι
1.2φλ λευκο κρασι 
χυμο απο 1 λεμονι μικρο
1/4 κεφαλογραβιερα 
1/2 φλ λαδι
Εκτελεση
1.Καθαρίζω τα καροτάκια και τα κόβω ροδέλες.Κρατάω ένα για να γεμίσω τα ρολάκια. Καθαρίζω και τα μανιτάρια και τα κόβω κι αυτά φετούλες όχι πολύ λεπτές.Ψιλοκόβω και το κρεμμύδι μου.

2.Βάζω σε ένα τηγάνι να σοτάρω αρχικά τα μανιτάρια αλατίζωντας τα ελαφρώς για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Αφού απορροφηθούν όλα τα υγρά ρίχνω τα καροτάκια και το κρεμμύδι και σοτάρω μέχρι να μαραθεί ελαφρώς το κρεμμυδάκι. Σβήνω και αφήνω στην άκρη.

3.Ψιλοκόβω τον μαιντανό μου και το σκορδάκι και τα ανακατεύω σε ένα μικρό μπολάκι. Κόβω το καρότο που κράτησα σε μπαστουνάκια λεπτά και το ίδιο κάνω και με το τυρί μου(κόβω σε μπαστουνάκια )ούτε πολύ λεπτά ούτε πολύ χοντρά ,μέτρια.

4.Παίρνω μια μια φετούλα και αλατοπιπερώνω ελαφρώς . Επειδή κάποια κομμάτια βγαίνουν μεγάλα, καλό θα είναι να κόψετε στη μέση. Αφού αλατοπιπερώσω πασπαλίζω με λίιιιιγο μαιντανοσκόρδο και βάζω από τη μεγάλη πλευρά ένα μπαστουνάκι καρότο και ένα τυράκι. Ρολλάρω και κλείνω καλά με οδοντογλυφίδες.

5.Βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα μισό φλ. λάδι και σοτάρω τα ρολλάκια μου. Προσθέτω μέσα τα λαχανικά που είχα σοτάρει νωρίτερα και τα φέρνω μια γύρα. Σβήνω με το κρασί και το λεμονάκι. Προσθέτω νεράκι να τα σκεπάσω και προσθέτω λίγο αλατάκι και πιπεράκι.

6.Αφήνω να σιγοβράσει για περίπου 1 1/2 ώρα. Δένω τη σάλτσα μου με λίγο κορν φλάουρ το οποίο διαλύω σε λίγο κρύο νεράκι. Αν μου έχει περισσέψει μαιντανός τον ρίχνω προς στο τέλος στο φαγάκι μας..

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ μπορείτε να το κάνετε και κοκκινιστό γεμίζοντας το με φέτα και πιπεριά φλωρίνης μαιντανοσκορδάκι και φτιάχνετε μια ωραία σαλτσούλα στην οποία θα σιγοβράσουν!!!!!!Η διαδικασία είναι η ίδια !!!ΠΡΟΣΟΧΗ στο τύλιγμα πρέπει να κλειστούν καλά!!!!Το κοκκινιστό το σερβίρω με μακαρόνια!!!! Γίνεται κι αυτό απίθανο!!!!!
Για την κόκκινη σαλτσούλα θα βάλετε ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,μισή πιπεριά φλωρίνης τριμμένη , 1 κιλό ντοματοχυμό και λίγη πάστα, λαδάκι ,αλατάκι, πιπεράκι κλπ. Η διαδικασία γνωστή. Ετοιμάζετε τη σαλτσούλα, ρίχνετε και νεράκι και βάζετε τα σωταρισμένα ρολλάκια να σιγοβράσουν,όταν μαλακώσουν πήζουμε τη σαλτσούλα και σερβίρουμε.  Καλη επιτυχια!!!!

 

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-22-28-2-2016/