Πρόγραμμα εβδομάδας 25/4-1/5/2016

2016-04-22 12:49

Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας υπόψην ότι όλοι σχεδόν οι έλληνες νηστεύουμε , θα είναι λογικά λίγο δύσκολη βδομάδα ειδικά την Μ. Τετάρτη και την Μ. Παρασκευή που δεν τρώμε ούτε λάδι. Η Κυριακή του Πάσχα όμως θα μας αποζημειώσει για το κόπο μας. Το πρόγραμμα λοιπόν αυτής της βδομάδας ομολογώ με δυσκόλεψε λίγο , γι αυτό όσοι δε νηστεύετε ίσως το βρείτε   φτωχό . Ξεκινάω λοιπόν με γαρίδες! 

Ένα απλό αλλά εγγυημένα νόστιμο πιάτο, και πως να μην είναι άλλωστε αφού τη συνταγή μας την έδωσε η αγαπημένη Ρία Λαμπροπούλου!

 500 gr Γαρίδες καθαρισμένες. 

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα. 

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 αλεύρι,

 αλάτι, πιπέρι.

 Λάδι για τηγάνισμα.

 Εκτέλεση:

1.Πλένουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε σε μια λεκάνη, ψιλοκόβουμε μέσα τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό, βάζουμε το ανάλογο αλάτι και πιπέρι.

2. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας παράλληλα ώστε να πετύχουμε έναν πηχτό χυλό,(αν χρειαστεί βάζουμε και λίγο νερό ). 

3.Με το κουτάλι παίρνουμε κουταλιές και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι... Καλή μας όρεξη...!!!

 

Μ.ΤΡΙΤΗ:

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Μια μέρα λοιπόν που δεν ήξερα τι να μαγειρέω, άνοιξα το ψυγείο , άνοιξα τα ντουλάπια και ύστερα από μακρά σκέψη κατέληξα σ αυτό το πραγματικά πανεύκολο πιάτο !! Από γεύση ;;; Απλά τέλειο!!

2 κ. πατάτες κομμένες μεγάλους κύβους

8-10 μανητάρια μεγάλα κομμένα στα τέσσερα

1 καρότο μεγάλο ροδέλες χοντρές

1 πιπεριά ροδέλες ( εγώ έβαλα μια πορτοκαλί που είχα στο ψυγείο)

1 κρεμμύδι μεγάλο χοντροκομμένο

χυμό από 2 λεμόνια

2 κ.σ. μουστάρδα

100 γρ. λάδι

αλάτι , πιπέρι 

2 κ.σ. ρίγανη

Εκτέλεση:

1.Αφού κόψω τα λαχανικά τα βάζω όλα μαζί στη γάστρα. Ρίχνω το χυμό λεμονιού , τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά και ανακατεύω καλά. Τέλος ρίχνω το λάδι και ένα ποτηράκι νερό.

2.Κλείνω το καπάκι και ψήνω σε δυνατό φούρνο για 2 ώρες περίπου. 5 λεπτά πριν το τέλος βγάζω το καπάκι και γυρνάω το φούρνο στο γκριλ . Έτσι οι πατατούλες θα γίνουν απ έξω τραγανές και από μέσα θα λιώνουν. 

 

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Ουσιαστικά δεν υπάρχει συνταγή για σήμερα. Αν δεν τρώτε λάδι απλά σας δίνω μια ιδέα για το τι μπορείτε να φάτε. Πάρτε λοιπόν μια ωραία μπακέτα, αφαιρέστε τη γωνία , κόψτε την κατά μήκος και γεμίστε την με ότι λαχανικό σας αρέσει, ωμό ή ψημένο . Μπορείτε για παράδειγμα να βράσετε πατάτες , να ψήσετε στη τοστιέρα κολοκυθάκια , μελιτζάνες , ροδέλες κρεμμυδιού , πιπεριές , ντομάτα και να συμπληρώσετε με μαρουλάκι και αλατοπίπερο!

 

Μ.ΠΕΜΠΤΗ:

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΡΥΖΙ

Μία συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη!

300 γρ. ρύζι γαι πιλάφι

1 χταπόδι βάρους 350 γρ.

3 νεροπότηρα ζωμό ψαριού 

200 γρ. ψίχα ντομάτας

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1 ματσάκι μαιντανός

1 φλ.. λάδι

40 γρ. βούτυρο

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω το χταπόδι, το πλένω , το βαζω σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να σκεπαστεί και το σιγοβράζω 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζω απ τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει στο ζουμί του. Ύστερα το στραγγίζω , αφαιρώ το δέρμα του και το ψιλοκόβω. 

2.Σ ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρω το μισό κρεμμύδι με το σκόρδο λιωμένο και προσθέτω λίγο  μαιντανό και το χταπόδι συνεχίζοντας για δυο τρία λεπτά ακόμα το σοτάρισμα. Προσθέτω τη ντομάτα, αλατοπίπερο και σιγομαγειρέυω για 25 λεπτά . Στο τέλος πασπαλίζω με τον υπόλοιπο μαιντανό

3.Σε μια κατσαρόλα βάζω το ζωμό να πάρει βράση. Σε ένα τηγάνι βαθύ (που να μπαίνει στο φούρνο) σοτάρω το υπόλοιπο κρεμμύδι στο μισό βούτυρο. Προσθέτω το ρύζι και σοτάρω δυο λλεπτά ακόμα. Ύστερα ρίχνω όλο το ζωμό , αλατοπίπερο και σκεπάζω το τηγάνι και το βάζω στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 18 λεπτά περίπου . Μόλις το βγάλω απ τον φούρνο , ρίχνω και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύω. 

4.Σερβίρω το ρύζι σε μια πιατέλα και από πάνω το χταπόδι. Μπορείτε να κάνετε το ρύζι στο τηγάνι ρίχνοντας το ζωμό σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνέχεια.

 

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
 

ΑΛΑΔΗ ΣΑΛΑΤΑ

Η πιο στενάχωρη μέρα της Μεγάλη Βδομάδας για όλους . Μια άλαδη σαλάτα για σήμερα είναι νομίζω το καταλληλότερο γεύμα. Μπορείτε να βάλετε ότι λαχανικό σας αρέσει , μαρουλάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, καλαμπόκι, καρότα, πιπεριές, αγγούρι, ντομάτα, ακόμα και αρακά ή βρασμένες πατάτες και κολοκυθάκια και να τα σερβίρετε με μπόλικο λεμονάκι και αλάτι. Συνοδεύστε με φρέσκο ψωμί!

 

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ:

2015-11-22 09:15

ΤΕΜΠΟΥΡΑ (ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ)

Τη συνταγή αυτή μπορείτε να τη βρείτε και στη λίστα με τα νηστίσιμα.

2 κούπες αλεύρι

1 μικρό κουτί μπύρα

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μικρό καρότο τριμμένο

4 κ.σ. μπιζέλια

αλάτι - πιπέρι

3-4 κ.σ. λάδι

σπορέλαιο για τηγάνισμα

1.Βάζω το λάδι να κάψει και ρίχνω το κρεμμύδάκι , το καρότο και τα μπιζέλια να ξανθύνουν. 

2.Βάζω το αλέυρι σ ένα μπωλ , κάνω στη μέση μια λακουβίτσα και ρίχνω τη μπύρα ανακατεύοντας  μέχρι να γίνει χυλός

3.Προσθέτω στο χυλό το μείγμα που ετοίμασα με τα λαχανικά και αλατοπίπερο. Αν ο χυλός είναι πολύ πυχτός βάζω ελάχιστο νερό

4.Παίρνω κουταλιές απ το χυλό και τις ρίχνω σε καυτό λάδι.

5.Όταν ροδίσουν κι απ τις δύο πλευρές τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:

ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ

Χρόνια πολλά και καλό Πάσχα σε όλους σας !! Σας εύχομαι σήμερα να περάσετε τέλεια! να μη κουραστείτε πολύ γιατί το πιο σημαντικό δεν είναι να τρώμε όλες τις γιορτές στη κουζίνα αλλά να γιορτάζουμε κι εμείς! Κανονικα σήμερα έπρεπε να βάλω τον άντρα μου να γράψει τη συνταγή για το αρνάκι στη σούβλα αφού αυτός είναι ο μάστορας για τέτοια πράγματα ,αλλά είμαι σίγουρη πως σε κάθε σπίτι υπάρχει κι ένας μάστορας γι αυτή τη δουλειά!! Θα σας δώσω λοιπόν τη συνταγή για τζιγεροσαρμαδάκια της Βέφας Αλεξιάδου που είναι εγγυημένη!

1 συκωταριά

1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 κ.σ. βούτυρο 

αλάτι , πιπέρι 

1 σκέπη

Εκτέλεση:

1.Βράζω τη συκωταριά και τη ξαφρίζω κατά τη διάρκεια αν χρειαστεί. Την αφήνω να κρυώσει και την κόβω μικρά κομματάκια. 

2.Σε μια κατσαρόλα βάζω το βούτυρο και τα κρεμμυδάκια. Χαμηλώνω τη φωτιά , κλείνω το καπάκι και αφήνω λίγο να σιγοβράσει. Μετά προσθέτω μέσα στη κατσαρόλα τη συκωταριά και τα αφήνω πάλι να σιγοβράσουν χωρίς να βάλω καθόλου νερό, μόνο με το δικό τους νερό. Μόλις σοθούν τελείως τα υγρά, κατεβάζω απ τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και προσθέτω τον άνιθο και το μαιντανό και ανακατεύω. 

3.Πλένω τη σκέπη και την τεντώνω. Την κόβω σε κομμάτια και τα γεμίζω με το μείγμα των συκωτιών. 

4.Βάζω τις σκέπες σ΄ενα ταψί με το τυλιγμένο μέρος από κάτω. Αν θέλετε μπορειτε να τις ετοιμάσετε μέρες νωρίτερα και να τις βάλετε στη κατάψυξη. Τις βγάζετε 2 ώρες νωρίτερα όμως πριν τις ψήσετε για να προλάβουν να ξεπαγώσουν.

5.Ψήνω 20 λεπτά  στους 200 βαθμούς , λωσπου να ροδίσουν καλά τα τζιγεροσαρμαδάκια μου. Τα γάζω με τρυπητή απ το ταψί για να στραγγίσουν απ το λίπος.

 

ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!


 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-25-4-1-5-2016/