Πρόγραμμα εβδομάδας 29/2-6/3/2016

2016-02-28 10:17

ΔΕΥΤΕΡΑ:

Μακαρόνια με σάλτσα 

Τις Δευτέρες πάντα προσπαθώ να μαγειρέψω κάτι εύκολο , πρώτον γιατί τρώω όλο το πρωινό μου στα ψώνια και δεύτερον γιατί όπως και να το κάνουμε είναι τσαγκαροδευτέρα και ψιλοβαριέμαι.. Ας κάνουμε λοιπόν μια πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη μακαρονάδα!

1 πακέτο μακαρόνια

1 κρεμμύδι

1 μελιτζάνα

λίγο ελαιόλαδο

1 ντοματάκι κονσέρβα

κεφαλοτύρι τριμμένο 

λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1.Βράζω τα μακαρόνια αλ τέντε και τα καίω σε λίγο ελαιόλαδο

2.Σ ένα κατσαρολάκι σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτω τη μελιτζάνα μόνο τη ψύχα της τριμμένη και ανακατεύω

3. Προσθέτω και το ντοματάκι . αλάτι και πιπέρι

4. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει 15 λεπτάκια να δέσει. Σερβίρω με τριμμένο κεφαλοτύρι

 

ΤΡΙΤΗ:

Κεφτεδάκια Φλώρινας με χυλοπίτες

Αυτή τη συνταγή την είχα δει σε μια εκπομπή , την είχε ετοιμάσει μια γιαγιά και απ τη στιγμή που τη δοκίμασα, έχει γίνει απ τα αγαπημένα μας πιάτα!

1/2 κιλό κιμά

3 μεγάλα κρεμμύδια

1 πιπεριά φλωρίνης

σκόνη λαχανικών

2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι

1 ντομάτα

2 φύλλα δάφνη

λίγη ζάχαρη

1 αυγό

μαιντανό

δυόσμο

ρίγανη

τριμμένη φρυγανιά

χυλοπίτες

Εκτέλεση:

1.Σοτάρω σ ενα βαθύ τηγάνι τα δύο κρεμμύδια κομμένα σε φέτες.Προσθέτω τη πιπεριά κυβάκια, 2 κ. γ. σκόνη λαχανικκών, κόκκινο πιπέρι, τη τριμμένη ντομάτα, αλάτι , ζάχαρη, δάφνη και λίγο ζεστό νερό

2. Ζυμώνω τον κιμά με το κρεμύδι, το αυγό, λίγη σκόνη λαχανικών,μαιντανό, δυόσμο, ρίγανη, τριμμένη φρυγανιά, αλάτι , πιπέρι και λάδι

3. Πλάθω τα κεφτεδάκια και τα ρίχνω στο νερό που βράζει. Αφήνω περίπου 20 λεπτά και τέλος ρίχνω τις χυλοπίτες. Σβήνω το μάτι και αφήνω να πιουν το ζουμί

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

Σουφλέ μελιτζάνας

4 μελιτζάνες

1 ντοματάκι

1 σκ.  σκόρδο

1 κρεμμύδι

παρμεζάνα

1/2 λίτρο γάλα

1 κουταλιά βούτυρο

2 κ. σ. αλεύρι γεμάτες

λίγο ελαιόλαδο

λάδι για τηγάνισμα

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

ζάχαρη

ξύδι

Εκτέλεση:

1.Τηγανίζω τις μελιτζάνες φέτες και τις τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί

2. Ετοιμάζω τη σάτσα. Σοτάρω σ ένα κατσαρολάκι το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτω το ντοματάκι , τα μπαχαρικά , τη ζάχαρη και λίγο ξύδι

3.Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ. Σ ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, το βούτυρο και το αλεύρι. Ανακατεύω  μέχρι να πήξει λίγο. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω

4.Σε ένα πυρέξ βάζω μια στρώση μελιτζάνες, λίγη σάλτσα, παρμεζάνα και επαναλλαμβάνω μεχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τέλος βάζω τη μπεσαμέλ την οποία πασπαλίζω με λίγη παρμεζάνα

5. Ψήνω για 15 λεπτά σε δυνατό φούρνο

 

ΠΕΜΠΤΗ:

Γιουβαρλόσουπα  αυγολέμονο

1/2 κιλό κιμά

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κρεμμύδι

μαιντανό

άνιθο

δυόσμο

1/2 φλυτζάνι ρύζι 

αλάτι -πιπέρι

λάδι

2 αυγά 

2 λεμόνια

Εκτέλεση:

1.Ζυμώνω  τον κιμά με τα μυρωδικά , τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το ρύζι, αλατι και πιπέρι

2.Σε μια κατσαρόλα βάζω μπόλικο νερό , λάδι , αλάτι και πιπέρι. Μόλις βράσει πλάθω κεφτεδάκια ( όχι πολύ μικρά γιατί θα διαλυθούνε) και τα ρίχνω μέσα στο νερό

3.Αφήνω 40 λεπτά να βράσει και ετοιμάζω το αυγολέμονο. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάω καλά τα αυγά και προσθέτω σιγά σιγά το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια με μια κουτάλα παίρνω ζουμί απ τη κατσαρόλα και το ρίχνω σιγά σιγά στα αυγά χτυπώντας συνεχώς

4.Ρίχνω το αυγολέμονο στη κατσαρόλα και την ανακινώ να ανακατευτει το αυγολέμονο με το υπόλοιπο ζουμί . 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Φασολάκια λαδερά

1 κιλό φασολάκια

2 πατάτες

2 κολοκυθάκια

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

1 ντοματάκι

μαιντανό

λάδι

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω τα φασολάκια απ τα σκοινιά και τα πλένω καλά. 

2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Προσθέτω τις πατάτες και τα φσολάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά

3.Ρίχνω το ντοματάκι , τον μαιντανό και αλατοπίπερο. Βάζω ένα ποτήρι νερό και αφήνω να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

Καλαμαράκια γεμιστά 

1 κιλό καλαμαράκια

1/2 κούπα ρύζι

2 ώριμες ντομάτες

1 κ.σ. πελτέ

1 ποτηράκι κρασί

μαιντανό

άνιθο

2 κρεμμύδια ξερά

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 σκ. σκόρδο

αλάτι - πιπέρι

λάδι

Εκτέλεση:

1. Καθαρίζω και πλένω καλά τα καλαμαράκια. Δε βγάζω τη μαύρη μεβράνη γιατί αυτή είναι όλη η νοστιμιά! Κόβω μικρά κομματάκια τα ποδαράκια τους

2. Σοτάρω σε λίγο λάδι τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Προσθέτω το ρύζι  και τα ποδαράκια. Σβήνω με το κρασί

3.Προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες και τον πελτέ,τα μπαχαρικά  και τα μυρωδικά.

4.Βάζω το μίγμα μου σ ένα σουρωτήρι και αφήνω στην άκρη το ζουμί

5.Γεμίζω τα καλαμαράκια αλλά όχι πολύ γιατί θα σκιστούν. Τα κλείνω με μια οδοντογλυφίδα και ατα τοποθετώ σε μια κατσαρόλα.

6.Ρίχνω το ζουμί που κράτησα ,  1 1/2 ποτήρι νερό , λάδι, αλάτι και ππέρι και αφήνω σε μέτρια φωτιά 20 λεπτά να βράσουν

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κότσια χοιρινά στη γάστρα

4 κότσια χοιρινά

2 σκ. σκόρδο

1 κρεμμύδι 

1 καρότο

2 φύλλα δάφνης

1 ποτηράκι λευκό κρασί

αλάτι -πιπέρι

ρίγανη

λάδι

λίγη μουστάρδα

πατάτες

Εκτέλεση:

1.Μπορώ αν θέλω να βάλω τα κότσια απ την προηγούμενη νύχτα σε μαρινάδα, γίνονται πιο νόστιμα και πιο μαλακά

2.Σ ένα μπωλ βάζω τα κότσια , το κρασί , το κρεμμύδι , το σκόρδο , το καρότο , μουστάρδα και μπαχαρικά και τα ανακατεύω. Αν τα αφήσουμε στο ψυγείο τη νύχτα την άλλη μέρα τα βάζω όπως είναι στη γάστρα, αλλιώς τα βάζω κατευθείαν όλα μαζί. Τα λαχανικά χοντροκομμένα

3.Προσθέτω το λάδι και κλείνω τη γάστρα..Ψήνω σε δυνατό φούρνο μισή ώρα.Πολύ σημαντικό είναι να μη βάλω καθόλου νερό 

4.Καθαρίζω, κόβω τις πατάτες και τις βάζω σ ένα μπωλ με αλατοπίπερο, ρίγανη, μουστάρδα  και τις ανακατεύω. Τις προσθέτω στη γάστρα και ψήνω μιάμησι ώρα ακόμα

 

Τα ψώνια που θα χρειαστείτε γι αυτό το μενού θα τα βρείτε εδώ:

dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-9-11-2015-15-11-2015/