Πρόγραμμα εβδομάδας 30/11-6/12/2015

2015-11-20 22:23

ΔΕΥΤΕΡΑ:

Σπετσοφάι 

2 πέταλα χωριάτικα λουκάνικα

2 τριμμένες ντομάτες

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

2 πράσινες πιπεριές

2 κόκκινες πιπεριές

μαιντανό

αλάτι

πιπέρι

ζάχαρη

πάπρικα γλυκιά

1 μικρό ποτηράκι κρασί

Εκτέλεση:

1.Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρω τις πιπεριές κομμένες στα τέσσερα. Τις βγάζω στην άκρη

2.Στο ίδιο τηγάνι βάζω και τηγανίζω τα λουκάνικα κομμένα ροδελίτσες αλλά όχι πολύ. Προσθέτω το κρεμμύδι φετούλες και το σκόρδο. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα σβήνω με το κρασάκι

3.Προσθέτω τις ντομάτες τριμμένες, αλάτι , πιπέρι, πάπρικα, μαιντανό και λίγη ζάχαρη

4.Βάζω λίγο νεράκι και αφήνω να δέσει η σάλτσα. Πριν σβήσω προσθέτω και τις πιπεριές

 

ΤΡΙΤΗ:

Παστίτσιο

1 κιλό κιμά

1 πακέτο χοντρά μακαρόνια

1 κρεμμύδι

1 τριμμένη ντομάτα

λίγο λευκό κρασί

αλάτι 

πιπέρι

ζάχαρη

1/2 κιλό τυρί φέτα

2 αυγά

1 πλάκα βούτυρο

1 λίτρο γάλα

1 κούπα αλεύρι

λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:

1.Βράζω τα μακαρόνια αλλά όχι πολύ. Τα στραγγίζω και τα ξαναρίζνω στη κατσαρόλα όπως έιναι ζεστά. Ρίχνω μέσα 1 αυγό , δυό κουταλιές βούτυρο, λίγο γάλα, αλάτι , πιπέρι και τα 2/3 της φέτας. Τα ανακατεύω και τα αφήνω στην άκρη

2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω τον κιμά καλά και προσθέτω το κρεμμύδι να πάρει χρώμα. Σβήνω με το κρασί . Προσθέτω τη ντομάτα , το μαιντανό και αλατοπίπερο. Αφήνω να βράσει μέχρι να πιει τα ζουμιά του

3.Βουτυρώνω ένα ταψί μεγάλο .Βάζω τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια από πάνω.

4.Ανοίγω το φούρνο να ζεσταίνεται μέχρι να ετοιμάσω τη μπεσαμέλ

5.Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 λίτρο γάλα, τη πλάκα το βούτυρο, το υπόλοιπο τυρί, αλάτι και πιπέρι και το αλεύρι. Τα ανακατεύω λίγο και τα βάζω στο μάτι. Ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Μόλις γίνει τη τραβάω απ τη φωτιά και ρίχνω το αυγό ενώ ανακατεύω γρήγορα. 

6.Ρίχνω τη μπεσαμέλ  πάνω στα μακαρόνια  και με ένα κουτάλι τη βοηθαω να καλυψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πασπαλίζω με το τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνω

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

Σπανακόριζο

1 1/2 κιλό σπανάκι

λίγο άνιθο

δυο κουταλιές πελτέ

1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι

αλάτι

πιπέρι

1 κούπα ρύζι

λάδι

Εκτέλεση:

1.Σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι.Προσθέτω το σπανάκι και το αφήνω λίγο να βγάλει τα ζουμιά του.

2.Προσθέτω το πελτέ, τον άνιθο, αλάτι , πιπέρι και το ρύζι

3.Προσθέτω δυόμησι ποτήρια ζεστό νερό και αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσουν

 

ΠΕΜΠΤΗ:

Μπριζόλες με καραμελωμένα κρεμμύδια

4 χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο

3 μεγάλα κρεμμύδια ροδέλες

1 1/2 κούπα ζωμό βοδινού

6 κ.σ. σόγια σος

2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

1 κ.γ. ξύδι

1κ.γ. θυμάρι

λίγο λάδι 

αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σ ένα μπωλ ανακατεύω το ζωμό με 3 κ.σ. σόγια σος, το ξύδι και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί

2.Αλατοπιπερώνω τις μπριζόλες και τις πασπαλίζω με θυμάρι

3.Τηγανίζω τις μπριζόλες σε λάδι περίπου 7 λεπτά απ την κάθε πλευρά. Τις βγάζω σε μια πιατέλα

4. Βάζω στο τηγάνι το μείγμα της ζάχαρης και τα κρεμμύδια και τα αφήνω με κλειστό καπάκι να μαγειρευτούν πέντε λεπτά

5.Βγάζω με μια τρυπιτή τα κρεμμύδια και τα τοποθετώ πάνω στις μπριζόλες. Ρίχνω στο τηγάνι και τιην υπόλοιπη σόγια και αφήνω λίγο να χυλώσει η σάλτσα

6.Μ ένα κουτάλι ρίχνω σάλτσα πάνω στις μπριζόλες

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Πατάτες ογκρατέν

1 1/2 κιλό πατάτες

6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

6 φέτες γαλοπούλα ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο

250 γρ. γκούντα

50 γρ. κεφαλογραβιέρα

200 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. φρέσκο γάλα

2 αυγά

1 κ.σ. φυτίνη 

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Πλένω καλά τις πατάτες και τις βράζω μισή ώρα με τη φλούδα τους

2.Τις καθαρίζω και μόλις κρυώσουν λίγο τις κόβω λεπτές φέτες

3.Σ ένα τηγάνι βάζω τη φυτίνη και σοτάρω το κρεμμύδι , το σκόρδο και το μπέικον

4.Βουτυρώνω ένα πυρέξ και βάζω μια στρώση πατάτες. ΤΙς αλατοπιπερώνω και βάζω λίγο απ το μείγμα απ το τηγάνι. Πασπαλίζω με τη ψιλοκομμένη γαλοπούλα και τα τυριά. Στρώνω και τις υπόλοιπες πατάτες με τον ίδο τρόπο

5. Χτυπάω τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα και τα χύνω πάνω στις πατάτες

6.Ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου

7.Μπορούμε για περισσότερη νοστιμιά να βράσουμε τις πατάτες σε γάλα και όχι σε νερό

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

Ψαρόσουπα

Για να κάνουμε ψαρόσουπα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψάρια όπως ροφό , σφυρίδα, δράκαινες, συναγρίδα, σκορπίνες , μπακαλιαράκια ή κοκκινόψαρα. 

1 κιλό περίπου ψάρι

5 πατάτες

4 καρότα

1 ματσάκι σέλινο

1 τριμμένη ντομάτα

λάδι

αλάτι ,πιπέρι

2 αυγά

2 λεμόνια

Εκτέλεση:

1.Αφού έχω καθαρίσει καλά τα ψάρια μου τα βάζω σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για δέκα λεπτά

2.Βγάζω τα ψάρια σε μια πιατέλα και τα αλατοπιπερώνω

3.Σε καθαρή κατσαρόλα σουρώνω καλά το ζουμι απ το ψάρι για να μη μείνουν κόκκαλα

4.Προσθέτω τα λαχανικά χοντροκομμένα, αλάτι , πιπέρι και λάδι και αφήνω να βράσουν

5.Παίρνω δυο κουτάλες απ το φαγητό μου και το αλέθω στο μπλεντερ.  Το ρίχνω ξανά στη κατσαρόλα

6.Χτυπάω σ ένα βαθύ πιάτο τα αυγά καλά , προσθέτω σιγά σιγά το χυμό λεμόνι και ζουμί απ τη σούπα. Το ρίχνω όλο στην κατσαρόλα και την ανακατευω ελαφρά

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κοτόπουλο γεμιστό

1 κοτόπουλο

1/2 κιλό σικωτάκια κοτόπουλου

3 κούπες ζωμό απ το κοτόπουλο

1/2 κούπα κουκουνάρι

12 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

2 κούπες ρύζι

1/2 κούπα λευκό κρασί

1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 κούπα λάδι 

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βράζω το κοτόπουλο πέντε λεπτά και κρατάω 3 κούπες ζωμό

2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω τα  κρεμμύδια και προσθέτω τα συκωτάκια μικρά κομματάκια συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Σβήνω με κρασί

Προσθέτω το κουκουνάρι , το ρύζι και το ζωμό. Ρίχνω ρίγανη , αλάτι και πιπέρι και αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσει ώσπου να πιεί όλο το ζουμί

3.Προσθέτω και τα κάστανα κομμένα στη μέση και γεμίζω το κοτόπουλο

4.Ράβω το κοτόπουλο και το τοποθετώ σε γάστρα. Ρίχνω αλάτι , πιπέρι , ρίγανη , λάδι και ότι περίσεψε απ τη γέμιση

5.Ψήνω αρχικά σε δυνατό φούρνο για 40 λεπτά και μετά χαμηλώνω και ψήνω ακόμα μια ώρα

 

Τη λίστα με τα ψώνια αυτής της εβδομάδας θα τη βρείτε εδώ: dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-ti-vdomada-30-11-6-12-2015/