Πρόγραμμα εβδομάδας 7-13/12/2015

2015-11-27 22:25

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΟΜΕΛΕΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

Η  αυνταγή αυτή είναι δική μου. Δεν ξέρω πως φτιάχνεται στην πραγματικότητα η ομελέτα φούρνου, απλά μια μέρα έβαλα σ ένα ταψάκι ότι λαχανικά είχα , έριξα και αυγά και βγήκε αυτό το υπέροχο πιάτο που το λατρέψαμε όλοι! Ελπίζω να το λατρέψετε κι εσείς.

2 μέτριες πατάτες

4-5 φρέσκα μανιτάρια

1 κολοκυθάκι

100 γρ ζαμπόν σε κύβους

100 γρ τυρί φέτα

1 ντομάτα σε ροδέλες

λίγο γάλα

6 αυγά

αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Τηγανίζω τις πατάτες κομμένες ροδέλες και  τα κολοκυθάκια 

2.Βάζω σε ένα ταψάκι τα λαχανικά μου μαζί με τα μανιτάρια κομμένα φετούλες, το ζαμπόν και αλατοπιπερώνω. Από πάνω βάζω τις ροδέλες της ντομάτας

3.Χτυπάω τα αυγά με αλάτι , προσθέτω και το τυρί τριμμένο και λίγο γάλα.

4.Χύνω τα αυγά στο ταψάκι πάνω στα λαχανικά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς περίπου μισή ώρα

 

ΤΡΙΤΗ:

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ

1 πακέτο κανελόνια

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

2 κρεμμύδια

1 σκ. σκορδο

1 ντοματάκι

1 κούπα γάλα

100γρ. γκούντα

λίγη γραβιέρα

αλάτι -πιπέρι

λίγη ζάχαρη

λάδι

Εκτέλεση:

1.Σ ένα κατσαρολάκι σοτάρω σε λίγο λάδι το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον κιμά. Μόλις σωθούν όλα του τα υγρά προσθέτω αλάτι και πιπέρι. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι σοτάρω σε λίγο λάδι το άλλο κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Προσθέτω το ντοματάκι , αλάτι , πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Παίρνω μια κουτάλα απ αυτή τη σάλτσα και τη βάζω στο κιμά και ανακατεύω. Αφήνω τον κιμά να κρυώσει τελείως πριν γεμίσω τα κανελόνια μου  γιατί αλλιώς θα ανοίξουν

2.Αφού λοιπόν κρυώσει ο κιμάς με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζω τα κανελόνια και τα τοποθετώ σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Όταν τα γεμίσω όλα ρίχνω από πάνω τη σάλτσα και λίγο νεράκι αν χρειαστεί να σκεπαστούν ίσα -ίσα  τα κανελόνια.

3.Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα να ζεσταθεί και μόλις πάρει βράση ρίχνω το γκούντα και το ανακατεύω να λιώσει. Προσθέτω και λίγο αλατοπίπερο. Ρίχνω τη σάλτσα τυριού πάνω στα κανελόνια

4.Σκεπάζω το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνω  μισή ωρίτσα. Ύστερα αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και αφήνω λίγο να ροδίσει το φαγητό

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΦΑΚΕΣ

300γρ φακές

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 σκ. σκόρδο 

2 ντομάτες

1 κ.σ. πελτέ

3/4 κούπας λάδι

2 δαφνόφυλλα

2 κ.σ. ξύδι

λίγη ζάχαρη

λίγη ρίγανη

αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βράζω τις φακές 5 λεπτά και μετά τις στραγγίζω και πετάω το νερό

2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω σε λάδι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα να ξανθύνουν.  Προσθέτω τις φακές και σοτάρω ακόμα 3 λεπτά

3.Βάζω τις ντομάτες τριμμένες , τον πελτέ, το αλάτι , το πιπέρι, τη ρίγανη και τη ζάχαρη. Προσθέτω και λίγο νεράκι να σκεπάσει τις φακες

4.Σιγοβράζω με σκεπασμένη κατσαρόλα ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσουν οι φακές. Προς το τέλος προσθέτω και το ξύδι

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες

1 κούπα τραχανά ξυνό

1 1/2 λίτρο νερό

1 κούπα ελαιόλαδο

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βάζω το κοτόπουλο με το λάδι σε μια κατσαρόλα να σοταριστεί καλά. Μόλις πάρει απ όλες τις μεριές χρώμα προσθέτω το νερό και αφήνω 1 1/2 ώρα να βράσει

2.Όταν το κοτόπουλο μαλακώσει προσθέτω αλάτι , πιπέρι και τον τραχανά και βράζω άλλα 15 λεπτά

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ

6 μακρόστενες μελιτζάνες

3 κρεμμύδια κομμένα φετούλες

3 σκ. σκόρδο κομμένες φετούλες

1/2 ματσάκι μαιντανό

4 ντομάτες ώριμες τριμμένες

αλάτι , πιπέρι, ζάχαρη 

ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1.Πλένω τις μελιτζάνες . αφαιρώ το κοτσάνι και κόβω κατά μήκος λωρίδες απ τη φλούδα ώστε να έχουμε εναλλάξ φλούδα και ψύχα

2.Τις βάζω σε ένα ταψάκι με λίγο λάδι και τις αφήνω να ψηθούν σε δυνατό φούρνο να μαλακώσουν 

3.Βάζω σε μια λεκανίτσα τις ντομάτες τριμμένες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα φετούλες, το μαιντανό ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο, ρίγανη και λίγη ζάχαρη

4.Βγάζω τις μελιτζάνες απ το φούρνο χαράζω στα σημεια που φαινεται η σάρκα τους, αλατίζω και γεμίζω με τη γέμιση που ετοίμασα

5.Τις ξανατοποθετώ στο ταψάκι και αν έχει περισέψει γέμιση τη βάζω γύρω απ τις μελιτζάνες στο ταψί. Ραντίζω με λάδι και ψήνω στους 170 βαθμούς  1 1/2 ώρα

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

 

1 καλαμάρι περίπου μισό κιλό

100 γρ. γκούντα σε κύβους

100 γρ. κεφαλοτύρι σε κύβους

1 πιπεριά φλωρίνης σε κύβους

1 ντομάτα ψιλοκομμένη

λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο

αλάτι , πιπέρι 

λίγη ρίγανη

λίγο λάδι

1 ξυλακι από σουβλάκι

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω και πλένω καλά το καλαμάρι

2,Βάζω όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύω καλά. 

3.Γεμίζω το καλαμάρι και το κλείνω με το ξυλάκι

4.Με  ένα πινέλο αλοίφω το καλαμάρι με λάδι και το ψήνω στο γκριλ για 20 λεπτά

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ( Με μανιτάρια και σάλτσα μήλου)

1 μπούτι κατσικίσιο

500 γρ. μικρά μανιτάρια

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα κρασί

4 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. μπαλσάμικο

5 κ.σ. σάτσα μήλου

αλάτι , ποπέρι

Για τη σάλτσα μήλου:

4 μήλα

4 κρεμμύδια ξερά

2 φύλλα δάφνης

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1  ξύλο κανέλας

4 γαρύφαλλα

1 ποτηράκι λάδι

1 κούπα κρασί

4 κ.σ. ξύδι

1 κ.σ. ζάχαρη

αλάτι , πιπέρι

μπαχάρι

Εκτέλεση:

για τη σάτσα:

1.Βάζω όλα τα μυρωδικά σε ένα τούλι και το κάνω πουγκάκι

2.Κόβω σε κυβάκια τα μήλα και τα κρεμμύδια. Τα βάζω με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνω να βράσουν ώσπου να γίνουν πολτός

3.Βγάζω το πουγκάκι και αδειάζω τη σάτσα σε αποστηρωμένα βαζάκια όσο είναι ακόμα ζεστή. Η σάλτσα θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα. Ως τότε διατηρείται στο ψυγείο

για το κατσικάκι:

1.Βάζω το μπούτι στη γάστρα. Το χαράζω και το γεμίζω με το σκόρδο. αλατοπιπερώνω

2.Αλοίφω όλο το κρέας με τη σάλτσα μήλου. 

3.Βάζω στη γάστρα τα μανητάρια αλατισμένα γύρω απ το κρέας.

4.Ρίχνω  το λάδι , το κρασί και το μπαλσάμικο και βάζω τη γάστρα σκεπασμένη για μια νύχτα στο ψυγείο

5.Την επόμενη  ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο 3 ώρες

 

Τη λίστα με τα  ψώνια για το μενού αυτής της εβδομάδας θα τη βρείτε εδώ: dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-7-13-12-2015/