Πρόγραμμα εβδομάδας 7-13/3/2016

2016-03-04 14:10

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ

Καλή βδομάδα φίλες και φίλοι μου! Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα όμορφα σχόλια που μου στέλνετε καθώς και για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε όσοι μοιράζεστε μαζί μου τις δικές σας συνταγές!! Θα ξεκινήσω όπως συνήθως με θαλασσινό για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο πνέυμα της Σαρακοστής. Πρέπει να σας πω πως θα συνεχίσω να σας δίνω πλήρες πρόγραμμα όλη τη βδομάδα και για σας που νηστεύετε θα μπορείτε να αντικαθιστάτε το κρέας με ένα φαγητό απ τη στήλη 'νηστίσιμα'. 

1 κ. φρέσκες σουπιές ( όσο πιο μικρές γίνεται ή αν είναι μεγάλες κομμένες στα τρία)

3 φλ. τσαγιού φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγιού άνιθο

1 νεροπότηρο λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Τσιγαρίζω στο λάδι το κρεμμύδι και αμέσως μετά προσθέτω τις σουπιές.

2. Τις σβήνω με το κρασί και αφήνω να πάρουν μια βράση

3. Τις μαγειρεύω περίπου μισή ώρα με ανοιχτή κατσαρόλα και προσθέτω τον άνιθο και αλατοπίπερο. Συνεχίζω το μαγείρεμα για ακόμα μισή ώρα σε μέτρια φωτιά

4. Μόλις μακαλώσουν τις βγάζω απ τη φωτιά και τις σερβίρω με άσπρο ρύζι. Προσοχή να μην αφαιρέσετε το μελάνι γιατί μεγάλο μέρος της νοστιμιάς τους βρίσκεται ακριβώς εκεί!

 

ΤΡΙΤΗ:

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ  ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΜΕ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

Άλλο ένα πιάτο της φίλης Ρίας Λαμπροπούλου που όπως θα διαπιστώσατε είναι και εξαιρετική μαγείρισσα!!! Είναι η δεύτερη φορά που η κυρία Λαμπροπούλου μας δίνει δική της συνταγή αλλά αυτή τη φορά δυστυχώς δεν είχε  φωτογραφία με το φαγητό ψημένο. Αυτή λοιπόν θα είναι και η πρόκληση της βδομάδας! Θέλουμε όσοι δοκιμάσετε της συνταγή της να μας στείλετε τη δική σας φωτογραφία αφού το φαγητό βγει απ το φούρνο! Περιμένουμε λοιπόν!!!

 

10 πιπεριές Φλωρίνης μέτριες προς μεγάλες

. 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο. 

1/4 τυρί γκούντα τριμμένο.

 1 μεγάλο κρεμμύδι. 

3 σκελίδες σκόρδο.

 Λίγο μαϊντανό,

 αλάτι ,πιπέρι.

 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη. 

1 φιντάνι του καφέ (μικρό) λάδι

Εκτέλεση:

1.Πλένουμε τις πιπεριές κόβουμε το καπάκι και καθαρίζουμε τα σπόρια τους. 

2.Καθαρίζουμε το κρεμμύδι τα σκόρδα πλένουμε τον μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν.

3. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον πολτό, τον κιμά, την φρυγανιά, το αλάτι, το πιπέρι και ρίχνουμε το μισό λάδι ανακατεύουμε πολύ καλά, και τέλος ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε να ενωθεί καλά το μίγμα μας. 

4.Αρχίζουμε να γεμίζουμε τις πιπεριές με το μίγμα αυτό και τις βάζουμε στο ταψί,(αν περισσέψει λίγο μίγμα κάνουμε μπιφτέκια και τα βάζουμε ανάμεσα από τις πιπεριές).

5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι από πάνω και αλατοπιπερόνουμε ελαφρά. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 200 βαθμούς ώσπου να πάρουν ένα όμορφο χρώμα.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΣΠΑΝΑΚΙ AU GRATIN

Το σπανάκι au gratin  είναι πεντανόστιμο και αν μάλιστα μαζί μ αυτό 'τσακίσετε' και καμιά μπριζολίτσα που του πάει... ( το λέω γιατί σε λίγο τέλος οι μπριζολίτσες μέχρι το Πάσχα) θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο!

1 1/2 κ. φρέσκο σπανάκι

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 φλ. καφέ λάδι

200 γρ. κασέρι τριμμένο

100 γρ. φέτα

1 νεροπότηρο κρέμα γάλακτος

αλάτι, πιπέρι

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

1. Καθαρίζω καλά το σπανάκι και το πλένω 2 -3 φορές να μην έχει καθόλου χώμα

2. Βάζω το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρω τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν ρίχνω μέσα το σπανάκι χοντροκομμένο να μαγειρευτεί. 

3.Μόλις μαζευτεί κι αυτό πολύ μέσα στη κατσαρόλα , και χωρίς να ψηθεί πολύ , ρίχνω το πελτέ και τον άνιθο. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω μοσχοκάρυδο, ανακατεύω και σβήνω το μάτι. 

4.Μόλις κρυώσει το σπανάκι ρίχνω μέσα τα τυριά , ανακατεύω και ρίχνω το μείγμα σ ένα ταψί

5. Από πάνω περιχύνω τη κρέμα γάλακτος και ψήνω στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΡΥΖΙ ΜΕ ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΑΣ

Προσωπικά προτιμώ τις κοιλίτσες της κότας που είναι πιο σκληρές και λαστιχοτές και μοιάζουν με οχτάρια. Για πιο μαλακό κρέας όμως πάρτε συκωτακια

1 νεροπότηρο ρύζι νυχάκι

3 νεροπότηρα νερό

2-3 κ.σ. βούτυρο

1/2 κ. συκωτάκια πουλιών

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. καφέ ελαιόλαδο

1 φύλλο δάφνης

1 πρέζα κανέλα

1 φλ. τσαγιού χυμός ντομάτας

1 νεροπότηρο γλυκό κρασί

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Ετοιμάζω το πιλάφι: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και ρίχνω το ρύζι. Το σοτάρω καλά για 2-3 λεπτά και προσθέτω 2 1/2 ποτήρια νερό και λίγο αλάτι και το μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά.

2.Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι, σοτάρω το κρεμμύδι και ύστερα από λίγο ρίχνω τα συκωτάκια. Μαγειρεύω ανακατεύοντας

3. Μόλις ροδίσουν , τα σβήνω με το γλυκό κρασί. Ρίχνω τη κανέλα , τη δάφνη και το πιπέρι. Τα αφήνω να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά 2-3 λεπτά . 

4. Αλατίζω και ρίχνω το χυμό ντομάτας. Σιγομαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν τα συκωτάκια και να δέσει η σάλτσα.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΡΕΒΥΘΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

Το πρώτο που χρειάζεστε είναι ένα πήλινο σκεύος με καπάκι που να μπαίνει στο φούρνο , όπως αυτά που έχουν στη Σίφνο. Αν δεν έχετε , τότε πάρτε ένα ταψί βαθύ και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο όσο καλύτερα γίνεται.

1 κ. ρεβύθια

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

1 νεροπότηρο ελαιόλαδο

2 κ.σ. φυλλαράκια δεντρολίβανο

χυμός από 2 λεμόνια

αλάτι

Εκτέλεση:

1.Βάζετε από βραδίς τα ρεβύθια σε νερό να φουσκώσουν.  Το πρωί τα ξεβγάζω , τα τρίβω λίγο με τα χέρια και τα ξαναβάζω στο νερό , αυτή τη φορά με λίγη σόδα. Τα αφήνω καμιά ώρα και τα τρίβω πάλι να φύγουν τα φλούδια. Αν εργάζεστε και δεν προλαβαίνετε να κάνετε αυτή τη διαδικασία , υπάρχουν και ρεβύθια χωρίς φλούδα που χρειάζονται μόνο μούσκεμα.

2.Βάζω τα ρεβύθια στο ταψί, τα ανακατεύω με το κρεμμύδι , το δεντρολίβανο και τα περιχύνω με το λάδι. Συμπληρώνω νεράκι μέχρι να σκεπαστούν. 

3.Τα ψήνω στους 170 βαθμούς για 3 ώρες . Τα βγάζω και τα περιχύνω με χυμό λεμονιού.  Συνοδεύονται με ελίτσες και διάφορα τουρσιά

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΣΠΑΓΓΕΤΟ ΑΡΑΜΠΙΑΤΑ 

Η θυμωμένη μακαρονάδα!!!  Λέγεται έτσι γιατί είναι κατακόκκινη απ την ντομάτα και καυτερή απ τις καυτερές πιπεριές!! 

1/2 κ . σπαγγέτι 

1 κ. ώριμες κατακόκκινες ντομάτες

2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη

1 κ.γ. αλάτι

ρίγανη

3 ξερές καυτερές πιπεριές

1 φλ. καφέ λάδι

50. γρ. μπέικον ψιλοκομμένο 

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζω το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Το  αφήνω να κρυώσει

2.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίινω το ελαιόλαδο και ρίχνω μέσα το κρεμμύδι και τη ντομάτα. Αλατίζω, ρίχνω τη ρίγαη και τη καυτερή πιπεριά τριμμένη . 

3.Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω τα υλικά να πάρουν βράση. ¨Οταν μαζέψει η σάλτσα και μείνει η μισή ρίχνω μέσα το καβουρδισμένο μπέικον. 

4.Βράζω τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7-8 λεπτά , τα σουρώνω και τα ανακατεύω καλά με τη σάλτσα. 

5. Τα σερβίρω ζεστά πασπαλισμένα με μπόλικο τυρί!

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΜΟΣΧΑΡΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Υπέροχο , πεντανόστιμο για σας που λατρεύετε τα λεμονάτα!! Συνοδεύστε με πουρέ!

Για το κρέας:

1 κ. μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μπουκίτσες

1 κρεμμύδι λιωμένο σε μίξερ

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

150 γρ. φέτα θριμματισμένη

χυμός από δύο λεμόνια

1 φλ. καφέ ελαιόλαδο

1 κ.γ. ρίγανη

αλάτι , πιπέρι

Για τον πουρέ:

1 κ. πατάτες

100 γρ. φρέσκο βούτυρο

γάλα όσο τραβήξει

λίγο μοσχοκάρυδο

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Πρώτα βάζω στη κατσαρόλα το λάδι μαζί με το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει ρίχνω το κρέας και το τηγανίζω.  Ρίχνω το κρασί και ένα ποτήρι νερό και το αφήνω να σιγοβράσει, αλατοπιπερώνω.

2.Μαγειρεύω μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας. Περιχύνω με το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη. Ρίχνω μέσα και τη φέτα , ανακατευω και το βγάζω απ τη φωτιά.

3.Βράζω τις πατάτες για 45 λεπτά καθαρισμένες. Αδειάζω το νερό και προσθέτω το βούτυρο , αλάτι , πιπέρι , μοσχοκάρυδο και λίγο γάλα. Χτυπάω με το μίξερ χειρός μέσα στη κατσαρόλα και αν χρειαστεί προσθέτω κι άλλο γάλα. 

4.Σερβίρω το πουρέ και από πάνω το κρεατάκι μου.

 

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas7-13-3-2016/