Πρόγραμμα εβδομάδας 8-12/2/2016

2016-02-05 17:37

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ

Υπέροχο μεσογιακό φαγητό , ζουμερό  και υγιηνό για την πρώτη μέρα της βδομάδας! Μπορείτε να το κάνετε με ότι μεγάλα ψάρια θέλετε , λαυράκια, κέφαλο, μπακαλιάρο κ. α. 

1 ψάρι μεγάλο 1 1/2 κ. περίπου

5 κ.σ. ελαιόλαδο

5 ντομάτες ψιλοκομμένες

2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα ροδέλες

2 κ.σ. μαιντανό

χυμό 2 λεμονιών

1/2 φλ.. λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι

κίμυνο

 Εκτέλεση:

1. Καθαρίζω και πλένω το ψάρι. Το βάζω σ ένα πυρέξ και το περιχύνω με το χυμό λεμονιού

2.Πλένω τις ντομάτες και τις κόβω. Λιώνω το σκόρδο , αλατοπιπερώνω το ψάρι και το καλύπτω με ντομάτες , κρεμμύδια , το μαιντανό και το περιχύνω με το ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό. Απλώνω το σκόρδο γύρω-γύρω απ το ψάρι. Πασπαλίζω με κίμυνο

3. Προσθέτω λίγο νερό ακόμα, το κρασί και το ψήνω στο φούρντο στους 180 βαθμούς  για 1 ώρα

 

ΤΡΙΤΗ:

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Αυτό το φαγητό θα σας ενθουσιάσει αν σας αρέσουν τα φαγητά που γλυκίζουν !!!

1 κ. χοιρινό από σπάλα

1 κ. πράσα

1/2 φλ. σέλινο ψιλοκομμένο

8 δαμάσκηνα κομμένα στη μέση χωρίς το κουκούτσι

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

3/4 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση:

1.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι για 2-3 λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσει. Ρίχνω το χοιρινό και το αφήνω να ροδίσει απ όλες τις μεριές. Προσθέτω 1 φλ. νερό , λίγο αλάτι και σιγοβράζω για 30 λεπτά περίπου

2.Αποσσύρω το κρέας και το τοποθετώ σε μια πιατέλα. Ρίχνω στη κατσαρόλα τα πράσα κομμένα ροδέλες, 2 φλ. νερό και  ελάχιστο  αλάτι. Ψήνω για 25 λεπτά σε σιγανή φωτιά

3.Ρίχνω ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτω το ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλ νερό, τα δαμάσκηνα και το σέλινο. Ανακατεύω και συνεχίζω το ψήσιμο για 20 λεπτα περίπου, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά και να μείνει  μόνο με το  λάδι του. 

4. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ

Τι καλύτερο για τα παιδάκια μας από ένα πιάτο με γίγαντες, με σπανάκι, με πράσα και ντομάτα;; Αυτό δεν είναι φαγητο.. πολυβιταμίνη είναι!!!!

1 κ. σπανάκι

500 γρ. φασόλια γίγαντες

1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. άνιθο

3 φρέσκα κρεμμυδάκκια ψιλοκομμένο

1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη

1 φλ ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύω τους γίγαντες σε νερό για να φουσκώσουν και την επόμενη τους μισοβράζω και τους στραγγίζω

2.Καθαρίζω και χοντροκόβω το σπανάκι. Το στραγγίζω και το τρίβω με λίγο αλάτι για να βγάλει τα υγρά του

3.Αφού το στίψω με τα χέρια , κόβω μέσα στο σπανάκι το πράσο, τα κρεμμύδια, το άνιθο και τα ανακατεύω όλα μαζί

4.Στρώνω στο ταψί το μισό απ αυτό το μείγμα. Πάνω σε αυτό βάζω τους γίγαντες και σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα. Ρίχνω από πάνω το λάδι, τη ντομάτα και το ψήνω σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ

Ε θα γίνω γραφική το ξέρω αλλά πως να μη πω πως ΚΑΙ αυτό το πιάτο είναι πεντανόστιμο;;; Συνοδεύστε το με πιλαφάκι ή τηγανιτές πατάτες

1 κ. κιμά μοσχαρίσιο 

150 γρ. γραβιέρα ψιλοκομμένη

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 αυγά

2-3 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένη

λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο

ρίγανη

250 γρ. ψίχα ψωμιού μουσκεμένη

αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σοτάρω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. 

2. Προσθέτω στο κιμά το σοταρισμένο κρεμμύδι, τη γραββιέρα, το σκόρδο, τα αυγά , το μαιντανό, τη ρίγανη, το ψωμί, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνω μέχρι να αναμειχτούν όλα τα υλικά.

3.Πλάθω τα μπιφτέκια και τα ψήνω στη σχάρα

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

Έχω τη τιμή να φιλοξενώ τη συνταγή της κυρίας Ιωάννας Ντίνου που μας δίνει την Ηπειρώτικη μακαρονόπιτά της!

μισό πακέτο μακαρόνια νο 5

μισό λίτρο γάλα

μισό κ. φέτα

5 αυγά

αλάτι , πιπέρι 

4 φύλλα για πίτα

2/3 ποτηριού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Ανοίγουμε 4 φύλλα για πίτα. Δύο για πάνω και δύο για κάτω

2.Βράζουμε τα μακαρόναι αλλά όχι πολύ

3.Προσθέτουμε στα μακαρόνια και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. 

4.Στρώνουμε τα δύο φύλλα στο ταψί μας , ρίχνουμε τα μακαρόνια και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα κάνοντας δίπλες στο φύλλο ( όχι τεντωμένο)

5.Λαδώνουμε τη πίτα μας και τη ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω -κάτω ώσπου να πάρει χρώμα

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Ένα φαγητό που δε θα το βρείτε στο ίντερνετ γιατί απλά το έκανα μια μέρα που δεν είχα τίποτε στο ψυγείο να μαγειρέψω.. έτσι τηγάνισα μελιτζάνες και της έψησα μαζί με μπεσαμέλ!! Σπουδαία ανακάλυψη δε το λες , αλλά πιστέψτε με ήταν τέλειο!

4 μελιτζάνες κομμένες φέτες

λάδι για τηγάνισμα

1 φλ. γραβιέρα τριμμένη

1 λίτρο γάλα

1 πλάκα βούτυρο

1 φλ. γεμάτο αλεύρι

αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Πλένω τις μελιτζάνες και τις κόβω φέτες. Τις αλατίζω και τις βάζω σ ένα σουρωτήρι μια ώρα να στραγγίσουν. Μετά από μια ώρα λοιπόν τις ξεπλένω και τις σκουπίζω με χαρτί κουζίνας.

2.Τηγανίζω τις μελιτζάνες και τις βάζω σε απορροφητικό χαρτί. Βουτυρώνω ένα πυρέξ και τις στρώνω πασπαλίζοντας ανάμεσα με γραβιέρα. Αφήνω λίγη γραβιέρα που θα τη ρίξω πάνω στη μπεσαμέλ

3.Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, το αλεύρι , το βούτυρο και αλατοπίπερο. Τα ανακατεύω και τα βάζω στο μάτι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ώσπου να πήξει. Μόλις πήξει τραβάω απ τη φωτιά και ρίχνω το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα. 

4.Ρίχνω τη μπεσαμέλ πάνω στις μελιτζάνες, πασπαλίζω με γραβιέρα και ψήνω σε δυνατό φούρνο μισή ώρα περίπου

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ 

Πείτε μου έναν, έναν άντρα που δε τρώει παιδάκια! Γυναίκες όμως πολλές... άντε βρε κορίτσια .. δοκιμάστε κι αυτή τη συνταγή. ίσως αλλάξετε γνώμη :)

20 παιδάκια

2 λεμόνια ( το χυμό και το ξύσμα τους)

2 σκ. σκόρδο λιωμένο

1/2 φλ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 1/2 κ. πατάτες

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. μάυρη ζάχαρη ( αν δεν έχετε βάλτε λευκή , δε θα χαλάσει κι  ο κόσμος)

αλάτι χοντρό , πιπέρι

ρίγανη

Εκτέλεση:

1.Σε ένα τάπερ βάζω τα παιδάκια , τα αλατοπιπερώνω, βάζω ρίγανη, το ξύσμα των λεμονιών, το σκόρδο και 3 κ.σ. λάδι. Τα ανακατεύω και τα αφήνω μια ώρα στο ψυγείο

2.Στρώνω σ εάν ταψί μια λαδόλολλα και βάζω τα παιδάκια

3.Σ ενα τάπερ βάζω τις πατάτες κομμένες λεπτές  φέτες και τις ανακατεύω  με το χυμό λεμονιού , τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και μισό φλιτζάνι λάδι. Τις ανακατεύω καλά και τις πρσθέτω στο ταψί με τα παιδάκια. Ψήνω στους 180 βαθμούς για μια ώρα

 

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ: dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-8-12-2-2016/