ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ

2016-02-13 01:12

ΤΡΙΤΗ:

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ

Παραδοσιακή συνταγή που έχει τις ρίζες της στην Τούρκικη -Ελληνική κουζίνα . Αρχικά γινόταν με μικρά λουκάνικα αλλά μετά έμεινε μόνο ο κιμάς ο οποίος συνοδεύτηκε με μια παχιά σάλτσα , τη σμυρνέικη! Έτσι  έχουμε αυτό το πεντανόστιμο φαγάκι!!

1 κ. κιμά ανάμεικτο

4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα

2 σκ. σκόρδο

1 ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη

3 αυγά

2 κ.σ. μαιντανό

1/2 κ.σ. βούτυρο

2 κρεμμύδια τριμμένα

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. κύμινο

1 φλ. αλέυρι

αλάτι , πιπέρι

Για τη σάλτσα:

1 κ. ντομάτες

3 κ.σ. αλεύρι

1 ποτήρι μαυροδάφνη

 1 δάφνη

2 κ.γ. κανέλα

λίγο λαδι

αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βάζω το κιμά σε μια λεκάνη και μουλιάζω το ψωμί στη μαυροδάφνη.

2.Στίβω το ψωμί και το βάζω στο κιμά. Προσθέτω και το μαιντανό

3.Σε ένα τηγάνι βάζω το βούτυρο και μια κουταλιά λάδι για να μη καεί και βάζω το κύμινο. Το αφήνω λίγο να βγάλει τα αρώματά του και στο γουδί λιώνω το σκόρδο με λίγο αλάτι και το ρίχνω στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι. Μόλις το κρεμμύδι πάρει γυαλάδα ρίχνω μια πρέζα ζάχαρη και δυο κουταλιές απ τη μαυροδάφνη που μούλιασα το ψωμί. Αφήνω 3 λεπτά να εξατμηστεί το αλκοόλ

4.Ριχνω το μέιγμα του κρεμμυδιού στο κιμά , Προσθέτω τα αυγά, το ξύδι , αλάτι (λίγο) και πιπέρι

5.Ζυμώνω καλά δέκα λεπτά . Πρέπει ο κιμάς να βγάλει σκοινιά. Τον κλείνω με μεβράνη και τον βάζω 40 λεπτά στο ψυγείο

6.Εν το μεταξύ ετοιμάζω τη σάλτσα.Τρίβω τις ντομάτες στο τρίφτη και τις κρατάω στην άκρη

7.Καθαρίζω το τηγάνι που έκανα το κρεμμύδι με ένα χαρτί και βάζω μέσα το αλεύρι να το σοτάρω λίγο να καβουρδιστεί. Προσθέτω τη μαυροδάφνη και το ανακατεύω. Προσθέτω και τη ντομάτα, αλάτι ,πιπέρι και λίγο νερό . Αφήνω 10 λεπτά να σιγοβράσει

8.Σε ένα ταψί που αργότερα θα βάλω τα σουτζουκάκια μου , ρίχνω τη σάλτσα, κανέλα , αλατοπίπερο και λάδι. Βάζω το ταψί στο φούρνο στους 150 βαθμούς να σιγοδέσει η σάλτσα

9.Εν το μεταξύ πλάθω τα σουτζουκάκια μου μακρόστενα βουτόντας τα χέρια μου στο κρασί που μούλιασα το ψωμί .Τα αλευρώνω και τα τηγανίζω σε λάδι με λίγο βούρυτο ελαφρά. Τα βάζω σ΄ενα πιάτο και καθαρίζω με τη τρυπητή το βούτυρο που έμεινε στο τηγάνι.

10. Βγάζω το ταψί με τη σάλτσα και τη περιχύνω με λίγο απ το  βούτυρο. Ανακτεύω και προσθέτω τα σουτζουκάκια τα οποία τα ελέγχω συχνά και τα περιχύνω με τη σάλτσα τους για να γίνουν πιο αφράτα και ζουμερά και τα ψήνω 30 λεπτά