ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2015-16

2015-12-11 23:33

Κάθε χρόνο σκέφτομαι τι διαφορετικό μπορώ να φτιάξω για το γιορτινό τραπέζι. Και για να είμαι ειλικρινής δε ξέρω αν τη γεμιστή γαλοπούλα τελικά τη κάνουμε τα Χριστούγεννα και το χοιρινό μπούτι τη πρωτοχρονιά ή το αντίθετο.. Σας εύχομαι ειλικρινά αυτές τις γιορτές να σας καλέσουν κάπου που θα έχει ένα πλούσιο σε ποικιλία τραπέζι και να μη χρειαστεί να μπείτε στη διαδικασία.. στην περίπτωση όμως που όλη η οικογένεια θα μαζευτεί σε σας, και λαμβάνοντας υπόψην τη δύσκολη οικονομική κατάσταση σχεδόν κάθε ελληνικού νοικοκυριού πλέον, σας έχω μερικές ιδέες που εύχομαι να σας βοηθήσουν! Κατ αρχάς να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν θα μπορέσουμε να φάμε και πολύ παραπάνω απ ότι τις άλλες μέρες , γι αυτό δε χρειάζεται να μαγειρεύουμε για ένα λόχο..:P

ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ  ΣΑΛΑΤΕΣ:

Μπορείτε  στο τραπέζι σας  να βάλετε  όλα τα κλασικά ορεκτικά που ξέρετε ότι τρώει η οικογένειά σας, όπως  αλοιφές, ντολμαδάκια γιαλατζί, τυριά , ελιές, χωριάτικη σαλάτα ή σαλάτα με ρόκα -μαρούλι και άλλα.  Ας κάνουμε κάτι πιο γιορτινό  τώρα

ΡΏΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΤΖΑΡΙ:

Αυτή τη σαλάτα μου την έμαθε μια κοπέλα απ τη Ρωσία και την κάνω όταν έχω τραπέζι γιατί είναι πραγματικά καταπληκτική!  Σας προτείνω να βάλετε δική σας μαγιονέζα για να  σας βγει πιο οικονομικά το πιάτο! Τη συνταγή για μαγιονέζα θα τη βρείτε εδώ dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/kotompoykies/

2 πατάτες βρασμένες

3-4 πατζάρια βρασμένα

1 μεγάλο κρεμμύδι  κομμένο ροδέλες

1 τόνο σε λάδι

μπόλικη μαγιονέζα

λίγα φυλλαράκια μαιντανό για διακόσμηση

Εκτέλεση:

1.Αφού έχω βράσει τις πατάτες και τα πατζάρια τα καθαρίζω και τα κόβω λεπτές φέτες

2.Σε μια πιατέλα στρώνω με τη σειρά τις πατάτες, τον τόνο που τον έχω στραγγίξει, το κρεμμύδι και τέλος τα πατζάρια. 

3.Από πάνω αλοίφω με μια σπάτουλα μπόλικη μαγιονέζα να σκεπάζω όλη τη σαλάτα

4.Βάζω τη σαλάτα μου στο ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα πριν τη σερβίρω. Θα  βγει το χρώμα απ τα πατζάρια στη μαγιονέζα και θα είναι πολύ όμορφη! ΔΙακοσμώ με μαιντανό

 

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ:

Και μιας και πιάσαμε τον τόνο ας κάνουμε κι αυτή τη νοστιμότατη σαλάτα που την έχετε δοκιμάσει σίγουρα αν έχετε φάει στα Goody 's . 

1 πακέτο βίδα

1 μεγάλη ντομάτα κομμένη κυβάκια

μαγιονέζα

1 τόνο σε λάδι

Εκτέλεση:

1.Βράζω τη βίδα , τη στραγγίζω και τη κρυόνω

2.Βάζω σ ένα μπωλ όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύω απαλά. Βάζω στο ψυγείο πριν σερβίρω να δέσουν τα υλικά

 

ΤΟΥΡΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ:

Αυτή τη σαλάτα τη βλέπω πολύ τελευταία στο ίντερνετ. Είπα να τη δοκιμάσω λοιπόν. Εύκολλη και με λίγη φαντασία γίνεται ένα στολίδι στο τραπέζι! Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή γι αυτό θα σας πω τη βασική ιδέα και τα υπόλοιπα εξαρτόνται απ το τι έχετε στο ψυγείο και τι σας αρέσει γευστικά. Χρειάζεστε σίγουρα ψωμί χωρίς κόρα ή φέτες του τοστ. Έπειτα χρειάζεστε μαγιονέζα ή ρώσικη σαλάτα ή τυρί κρέμα, αλλαντικά φυσικά ή μπορείτε να βάλετε και βρασμένο κοτόπουλο και τέλος μαρουλάκι, αγγουράκι και ντοματούλα. Ένα βρασμένο αυγό ίσως για το στόλισμα από πάνω.  Ξεκινάτε λοιπόν  με το ψωμι που το βάζετε σε μια φόρμα για παντεσπάνι το οποίο αλοίφετε με μια σος. Βάζετε σαλατούλες (αγγούρι ντομάτα μαρούλι) ξανά ψωμάκι, σος αλλαντικά , ψωμάκι , μαγιονέζα. Βάζετε  στο ψυγείο να δέσει και λίγο πριν τη σερβίρετε , βγάζετε το στεφάνι της φόρμας και στολίζετε. 

 

ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ:

Η κλασική ψητή φέτα που τρώμε στα ταβερνάκια

Τυρί φέτα ( 1 ή 2 χοντρές φέτες ανάλογα πόσο χωράει το πήλινό μας)

1 ντομάτα ώριμη κομμένη ροδέλες

1 πράσινη πιπεριά φέτες (προεραιτικά)

λάδι 

πάπρικα, ρίγανη

μπούκοβο  αν τη θέλουμε καυτερή 

Εκτέλεση:

1.Σε ένα πήλινο βάζω τη φέτα  , από πάνω στρώνω τη ντομάτα, τις πιπεριές και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο. Βάζω λίγη πάπρικα, ρίγανη και μπούκοβο.

2.Αφού το έχω εροιμάσει μπορώ να το φυλάξω στο ψυγείο και να το ψήσω στο γκριλ του φούρνου λίγο πριν σερβίρω

 

ΠΙΤΕΣ:

Είμαι σίγουρη πως όλες κάνετε υπέροχες πίτες αυτές τις μέρες, κι αν δεν τις κάνετε εσείς θα τις κάνει η μαμά ε;; Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή από δύο παραδοσιακές πίτες που θα λατρέψετε

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ:

Για το φύλλο: (6-7 φύλλα που καλύπτουν το τετράγωνο ταψί του φούρνου)

1 κιλό αλεύρι

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ, ξύδι

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα χλιαρό νερό

Γέμιση:

1 κιλό κατσίκι μπούτι χωρίς κόκκαλο

250 γρ. γραβιέρα τριμμένη

5 φρέσκα κρεμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι

1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο

1 φλυτζανάκι ρύζι καρολίνα

1/2 κούπα ελαιόλαδο

2 αυγά

1 κούπα γάλα

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Κάνω τη ζύμη για τα φύλλα.Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω καλά να γίνει εύπλαστη η ζύμη. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί (εγώ ζυμώνω , αυτή κουράζεται!) .Χωρίζω 6 ή 7 μπαλίτσες και τις σκεπάζω με μια βρεγμένη πετσέτα να μη ξεραθούν όσο ανοίγω τα φύλλα. 

2.Ετοιμάζω τη γέμιση. Βράζω το κρέας σε χαμηλή φωτιά με το ξερό ξρεμμύδι ολόκληρο για 1 1/2 ώρα

3.Το αφήνω να κρυώσει και ψιλοκόβω το κρέας και το κρεμμύδι.Προσθέτω τα κρεμμυδάκια, το ρύζι , τον άνιθο,  τα αυγά ,αλάτι και πιπέρικαι ανακατεύω

4.Λαδώνω το ταψί και στρώνω 3 φύλλα λαδόνοντάς τα ενδιάμεσα

5.Αδειάζω το μίγμα  και στρώνω και τα υπόλοιπα φύλλλα από πάνω πάλι λαδόνοντάς τα.

6.Χαράζω πρσεχτικά και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά

 

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΠΗΛΙΟΥ:

Φύλλα ζύμη όπως και στην κρεατόπιτα

700γρ σπανάκι

300γρ σέσκουλα

600γρ άγρια χόρτα

2 πράσα

1/2 ματσάκι άνιθο

1/2 ματσάκι μαιντανό

2-3 κλωναράκια μάραθο

200γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια

4 κρεμμύδια ξερά

1/2 κούπα τραχανά ή ρύζι

4 αυγά

1 κούπα λάδι

400γρ φέτα

αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Πλένω τα χόρτα και τα ψιλοκοβω. Τα τρίβω με αλάτι και τα στραγγίζω

2.Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τρίβω τα ξερά κρεμμύδια. .Ανακατεύω όλα τα υλικά μου σε μια λεκανίτσα

3.Λαδώνω το ταψί μου και τα φύλλα ένα ΄ενα όπως έκανα και στην προηγούμενη πίτα. Αδειάζω το μίγμα, σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα , χαραζω και ψήνω στους 180 βαθμούς για μια ώρα

 

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ:

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ:

Μια χαρά το βρίσκω και το κοτοπουλάκι αφού κατά τ άλλα και πιο οικονομικό και πιο μαλακό είναι! Αυτή η καταπληκτική συνταγή είναι από το ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ! www.pandespani.com/

1 κοτόπουλο

1 κούπα κιμάς μοσχαρίσιος

1 πακετάκι κουκουνάρι

7 κάστανα βρασμένα και κομμένα κομμάτια

1 κούπα σταφίδες

1 κούπα ρύζι

1 ξυνόμηλο

2 κ.σ. βούτυρο

τα συκοτάκια της κότας ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 μικρό ποτηράκι κρασί

πατάτες 

1-2 λεμόνια

1 κ.α.  μέλι

χυμό  από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

1.Σε ένα τηγάνι σοτάρω το κρεμμύδι με τον κιμά. Το πατάβ με το πηρούνι να λιώσει. Προσθέτω τα συκωτάκια και όταν ψηθούν σβήνω με το κρασί.

2.Όταν εξατμηστεί το αλκοόλ πρσθέτω το κουκουνάρι . τη σταφίδα, τα κάστανα , το ξυνομηλο μικρά κομματάκια και 1 1/2 ποτήρι νερό και αφήνω 20 λεπτά να βράσει

3.Προσθέτω ακόμα 1 ποτήρι νερό , αλατοπόπερο και το ρύζι. Αφήνω να βράσει το ρύζι και να στεγνώσει η γέμιση μου

4.Με τη γέμιση αυτή γεμίζω το κοτόπουλο και το κλείνω με οδοντογλυφίδες

5.Καθαρίζω, κόβω τις πατάτες και τις ανακατεύω με αλάτι , πιέρι , λάδι και  χυμό λεμονιού και τις βάζω  στο ταψί γύρω γύρω απ  το κοτόπουλο

6.Ανακατεύω το μέλι με το χυμό του πορτοκαλιού και περιχύνω το κοτόπουλο. 

7.Ψήνω στους 180 βαμούς για 1 ώρα  περίπου .Αν θέλετε να κάνετε τη γαλοπούλα με αυτή τη γέμιση θα πρέπει να τη βράσετε πρώτα 45 λεπτά και μετά να τη γεμίσετε

 

ΜΠΟΥΤΙ  ΧΟΙΡΙΝΟ:

Δεν έχει τόσο σημασία τι μπαχαρικά θα βάλετε όσο ο τρόπος που θα το ψήσετε. Το βασικό έιναι να ψήνετε το κρέας σας μισή ώρα σε δυνατό φούρνο για να θορακιστούν τα υγρά του και να μείνει ζουμερό και μετά να χαμηλώσετε το φούρνο και να το ψήσετε τόση ώρα όσο έιναι και βάρος απ το κρέας. Αν για παράδειγμα το μπούτι είναι 3 κιλά θα ψήσετε 3 ώρες σε χαμηλό φούρνο. Αν είναι 2 κιλά, θα ψήσετε 2 ώρες και ούτο καθεξής. 

1 χοιρινό μπούτι περίπου 3 κιλά

1 κούπα χυμό ανανά

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1/2 κούπα χυμό λεμονιού

αλάτι 

πιπέρι

ρίγανη

Εκτέλεση:

1.Η συνταγή είναι της Βέφας αλλά έχω κάνει αλλαγές και την προσάρμοσα στα γούστα μας. Απ το προηγούμενο βράδυ βάζ το μπούτι στο ψυγείο με τους χυμούς και τα μπαχαρικά. Αν καταφέρω να ξυπνήσω κάποια στγμή το φέρνω μια τούμπα να μαριναριστεί και η άλλη πλευρά

2.Την άλλη μέρα το βάζω στη γάστρα και το ψήνω όπως σας εξήγησα πιο πάνω

 

ΓΕΜΙΣΤΟ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ:

Κάποτε που είχα τη τύχη να δουλέψω σε κάποια κουζίνα είχα μάθει να φτιάχνω αυτό το ψαρονέφρι με το οποίο περιττό να σας πω ότι γινόταν πανικός! Επειδή το ψαρονέφρι είναι λίγο ακριβό , με την ίδια γέμηση μπορείτε να κάνετε μπιφτέκια γεμιστά ή στεκάκια , δηλαδή μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο. 

2 ψαρονέφρια (χοιρινό φιλέτο)

1 μικρή ώριμη ντομάτα 

200 γρ. φέτα

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

αλάτι -πιπέρι

ρίγανη

λάδι

Εκτέλεση:

1.Όπως έχω το φιλέτο μπροστά μου με ένα μαχαίρι χαράζω κατά  μήκος από πάνω προς τα κάτω χωρίς να το κόψω μέχρι κάτω. Χτυπάω με ένα σφυράκι κουζίνας η με τη παλάμη μου να ανοίξει όσο γίνεται πιο λεπτό. Πρέπει να γίενι ενα μεγάλο τρίγωνο κομμάτι. Καλύτερα ζητήστε απ τον κρεοπόλη να το κάνει 

2.Ανακατεύτω με τα χέρια μου  τη ψιλοκομμένη ντομάτα , με το κρεμμύδι και τη φέτα 

3.Αλατοπιπερώνω το φιλέτο, το γεμίζω με το μίγμα της ντομάτας και το κλείινω με οδοντογλυφίδες. Αλατοπιπερώνω και απ την έξω μεριά και πασπαλίζω με ρίγανη

4.Σε ένα τηγάνι γκριλ (με ρίγες) ψήνω το φιλέτο πρώτα απ τη μια μεριά και ύστερα απ την άλλη.  Θα σας πάρει περίπου 20 λεπτά

 

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ  ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΑΣΙΟΥ:

Την συνταγη αυτή την έχω κάνει πολλές φορές. Αξίζει να τη δοκιμάσετε

4 μοσχαρίσιες μπριζόλες

1 κούπα ζωμό βοδινού

1 ποτήρι κόκκονο κρασί

4 κ.σ. λάδι

4 φέτες μπέικον

2 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4-5 μανιτάρια φετούλες

αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σε ένα τηγάνι βάζω τις μπροζόλες και τις τηγανίζω ίσα ίσα να ροδίσουν. ΤΙς βγάζω και τις τοποθετώ σε ένα ταψάκι

2.Στο ίδιο τηγάνι βάζω το μπέικον και το κρεμμύδι να σοταριστούν. Προσθέτω και τα μανιτάρια και μόλις μαραθούν σβήνω με το κρασί.

3.Προσθέτω το ζωμό , αλατπίπερο και το μαιντανό και αφήνω πέντε λεπτά να βράσει. 

4.Προθερμαίνω το φούρνο. Περιχύνω τις μπριζόλες μου με τη σάλτσα και τις ψήνω μια ώρα με αλουμινόχαρτο και ένα τέταρτο χωρίς για να ροδίσουν. Αν χρειαστεί προσθέτω και λίγο νεράκι όταν βγάλω το αλουμινόχαρτο

 

ΕΥΧΟΜΑΙ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ   ΚΑΙ   ΟΛΕΣ   ΚΑΛΑ   ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ , ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ  ΤΟ  2016   ΚΑΙ  ΥΓΕΙΑ  ΣΕ  ΟΛΑ  ΤΑ  ΣΠΙΤΙΑ!   ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ   ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΞΑΝΑ  ΤΟ  ΣΑΒΑΤΟ   2   ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.  ΩΣ  ΤΟΤΕ  ΝΑ  ΠΕΡΝΑΤΕ  ΚΑΛΑ!!!