Πρόγραμμα εβδομάδας 11-17/4/2016

2016-04-09 09:27

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ

Καλή βδομάδα φίλες και φίλοι! Και πως να μην είναι καλή όταν ξεκινάς με τέτοιο φαγητό!!! Τα μύδια είναι πολύ νόστιμα αλλά τα φρέσκα μύδια με το κέλυφος είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Με μόνο 4,50 ευρώ το κιλό μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο καλύτερο κι απ της καλύτερης ψαροταβέρνας!! Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τα αχνιστά μύδια ανάλογα τα γούστα. Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή που κάνω στο σπίτι γιατί μας αρέσει να τρώμε μέχρι και το ζουμάκι που μένει!

2 κ. μύδια φρέσκα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

1 ποτηράκι μικρό ούζο

1 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ.. λάδι

αλάτι , πιπέρι

3-4 λεμόνια

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζω τα μύδια ως εξής: Με το χέρι τραβάω τα μουστάκια που κρέμονται προς τα κάτω, δλδ προς το μέρος που είναι κλειστό το μύδι. Κάτω από τρεχούμενο νερό αν είναι πολύ βρώμικο το κέλυφος το τρίβω με το πράσινο σύρμα που πλένω τις κατσαρόλες. Αν έχουν πετρούλες δεν πειράζει να τις αφήσουμε αλλά πολλές φορές τις αφαιρώ μ ένα μαχαιράκι. Αν υπάρχουν μύδια ανοιχτά δεν τα μαγειρέυω. Τα πετάω. Καλά μύδια είναι αυτά που είναι κλειστά. Μετά το μαγείρεμα όμως , όσα δεν ανοίξουν , τα πετάω. Μπορώ να τα βάλω σε μια λεκανίτσα και να τα σκεπάσω με μια βρεγμένη πετσέτα για να τα διατηρήσω μια, δύο μέρες στο ψυγείο.

2.Σε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο , σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτω τα μύδια και το ούζο. 

3.Μόλις το αλκοόλ εξατμηστεί , προσθέτω τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. 

4.Σκεπάζω τη κατσαρόλα και αφήνω λίγα λεπτά να ανοίξουν όλα τα μύδια. Μη ξεχνάατε πως όσα δεν ανοίξουν , δεν είναι καλά, τα πετάμε.

5.Αδειάζω τα μύδια σε μια πιατέλα και σερβίρω με λεμόνια .

 

ΤΡΙΤΗ:

ΓΕΜΙΣΤΑ

Ελλάδα μου , με την νόστιμη κουζίνα σου, σ αγαπώ!

Ανάλογα τα άτομα  υπολογίστε από μια πιπεριά και από μια ντομάτα για τον καθένα.

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες

4 πιπεριές για γέμισμα

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 καρότο

2 κ.σ. πελτέ

2 κούπες ρύζι άσπρο

2 κ.σ. μαιντανό

δυόσμο 

αλάτι , πιπέρι λίγη ρίγανη

ελαιόλαδο

4 πατάτες

Εκτέλεση:

1.Πλένω και αδειάζω τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τη ψύχα απ τις ντομάτες τη περνάω απ το μούλτι. Καθαρίζω και κόβω τις πατάτες μεγάλα κομμάτια. Τις βάζω σε μια λεκανίτσα και τις ανακατεύω με αλατοπίπερο και μία κουταλιά απ το πελτέ.

2.Σ΄ ένα τηγάνι σοτάρω σε λίγο  λάδι το κρεμμύδι. Μόλις πάρει λίγο χρώμα προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω. Στη συνέχεια προσθέτω τη ντομάτα που πέρασα απ το μούλτι, το πελτέ, μπαχαρικά και μυρωδικά. Ένα ποτήρι νερό και κλείνω το μάτι και αφήνω το ρύζι να τραβήξει τα υγρά. 

3.Ανάβω το φούρνο στους 200 βαθμούς . Γεμίζω τις ντομάτες και τις πιπεριές με το ρύζι. Αν περισέψει γέμιση την ανακατεύω με τις πατάτες. Βάζω και τις πατάτες στα κενά ανάμεσα στις πιπεριές και τις ντομάτες και αλατοπιπερώνω ελαφρά. Προσθέτω μισό ποτήρι νερό και μπόλικο λαδάκι από πάνω. 

4.Ψήνω περίπου 2 ώρες, ώσπου να ροδίσουν καλά τα γεμιστά μου  και φυσικά να έχουν  μαλακώσει το ρύζι και οι πατάτες.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΑΔΙ ΤΡΟΥΦΑΣ

Να πως μπορούμε να κάνουμε ένα απλό ρυζότο να απογειωθεί χωρίς να καταξοδευτούμε! Αντί να πουλήσουμε εκέινο το κτηματάκι και να ψάχνουμε να βρούμε τρούφες, απλά πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και αγοράζουμε ένα λάδι τρούφας!!! χαχα!

1 κούπα ρύζι 

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4-5 μανιτάρια κομμένα φετούλες

3 κ.σ. βούτυρο

4-5 σταγόνες λάδι τρούφας

1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό

μαιντανό ψιλοκομμένο

αλάτι , πιπέρι

2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση:

1.Σ ένα  βαθύ τηγάνι βάζω τις 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρω το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω. Σβήνω με το κρασί.

2.Προσθέτω νερό λίγο λίγο τη φορά και ανακατεύω συνέχεια μαγειρέυοντας σε χαμηλή φωτιά. Αφήνω έτσι το άμυλο απ το ρύζι να βγει και να χυλώνει το ρυζότο μου.

3.Όταν το ρύζι κοντεύει να γίνει προσθέτω το λάδι τρούφας, αλατοπίπερο , παρμεζάνα και μια κουταλιά βούτυρο . 

4.Τέλος προσθέτω το μαιντανό και σερβίρω. Θα μοσχοβολήσει το σπίτι!

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

Λατρεμένο φαγάκι !! Μπορείτε να συνοδεύσετε με τηγανιτές πατάτες!

2 μεγάλες μελιτζάνες 

1/2 κ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό

2 κ.σ. πελτέ

2 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο

1/2 λίτρο γάλα

150 γρ. βούτυρο

1/2 κούπα αλεύρι

1 αυγό

λάδι

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Ετοιμάζω το κιμά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω λίγο λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι. Προσθέτω τον κιμά και τον ανακατεύω να ασπρίσει και να πιει όλα τα υγρά. Σβήνω με το κρασί και όταν το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτω το πελτέ , αλατοπίπερο και το μαιντανό. Τέολος βάζω ένα ποτήρι νερό και αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσει ώσπου  να μη μείνει καθόλου ζουμί.

2.Εντομεταξύ έχω ανάψει το φούρνο στο δυνατό κνα ζεσταθεί. Κόβω τις μελιτζάνες στη μέση , αδειάζω μ ένα κουτάλι λίγη απ τη ψύχα τους και τις βάζω σ ένα ταψί με ελάχιστο λάδι από πάνω να ψηθούν. 

3.Τρυπάω μένα πηρούνι τις μελιτζάνες να δω αν μαλάκωσαν καλά και τις βγάζω απ το φούρνο. Τις αλατίζω ελαφρά και τις γεμίζω με το κιμά.

4.Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά μαζί εκτός το αυγό. Βάζω το κατσαρολάκι στο μάτι και με ένα σύρμα ανακατεύω συνέχεια ώσπου να πήξει η μπεσαμέλ μου. Αποσύρω απ τη φωτιά και ρίχνω το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα. 

5.Με ένα κουτάλι βάζω μπεσαμέλ πάνω στο κιμά στις μελιτζάνες μου προσέχοντας να μη πέφτει στα πλάγια. Αν θέλετε η κρέμα να γίνει πιο τραγανή στην επιφάνεια μπορείτε να προσθέσετε λίγη παρμεζάνα τιμμένη ή λίγη φρυγανιά. 

6.Ψήνω μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΦΑΚΕΣ

Νοστιμότατες , ελληνικότατες, ευκολότατες! Ε,.. τι άλλο θέλουμε! 

300γρ φακές

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 σκ. σκόρδο 

2 ντομάτες

1 κ.σ. πελτέ

3/4 κούπας λάδι

2 δαφνόφυλλα

2 κ.σ. ξύδι

λίγη ζάχαρη

λίγη ρίγανη

αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Βράζω τις φακές 5 λεπτά και μετά τις στραγγίζω και πετάω το νερό

2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω σε λάδι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα να ξανθύνουν.  Προσθέτω τις φακές και σοτάρω ακόμα 3 λεπτά

3.Βάζω τις ντομάτες τριμμένες , τον πελτέ, το αλάτι , το πιπέρι, τη ρίγανη και τη ζάχαρη. Προσθέτω και λίγο νεράκι να σκεπάσει τις φακες

4.Σιγοβράζω με σκεπασμένη κατσαρόλα ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσουν οι φακές. Προς το τέλος προσθέτω και το ξύδι

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΑΛΑ ΠΑΝΑ

Τα αγαπημένα των παιδιών! Τα τορτελίνια θέλουν λίγη προσοχή μόνο στο βράσιμο ώστε να μη μαλακώσουν πολύ και διαλύονται. Επίσης επειδή η σάλτσα είναι αρκετά λιπαρή δεν μπορείτε να βάλετε λάδι αφού τα βράσετε και ίσως κολλήσουν . Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να τα διατηρήσετε σωστά μέχρι να τα σερβίρετε είναι να τα ρίξετε σε νερό που βράζει και να τα αφήσετε να βράσουν ακριβώς 4 λεπτά. Μετά αποσύρετε τη κατσαρόλα απ τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη με τα τορτελίνια μέσα. Θα φουσκώσουν όσο πρέπει .Θα τα στραγγίσετε μόνο όταν θέλετε να σερβίρετε. 

2 σακουλάκια τορτελίνια με τυρί

500 γρ. γάλα

250 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κούπα γκούντα τριμμένο

αλάτι , πιπέρι

4 φέτες ζαμπόν κομμένες λωρίδες

παρμεζάνα (προεραιτικά)

Εκτέλεση:

1.Βράζετε τα τορτελίνια με το τρόπο που σας περιέγραψα παραπάνω.

2.Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα , τη κρέμα γάλακτος , το ζαμπόν και αλατοπίπερο και τα βάζω στη φωτιά ανακατεύοντας με σύρμα . Η σάλτσα θα πήξει όσο ζεσταίνεται. 

3.Όταν θέλω να σερβίρω θα στραγγίσω τα τορτελίνια μου και θα τα ανακατέψω με τη σάλτσα μου. Όχι νωρίτερα γιατί αν η σάλτσα είναι ζεστή τα τορτελίνια θα λασπώσου. Αν θέλετε πιο δυνατή γέυση πασπαλίστε με παρμεζάνα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΨΗΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δυο βδομάδες έμειναν ως το Πάσχα και όσοι δε νηστεύετε ακόμα σίγουρα τη Μεγάλη Εβδομάδα θα το κάνετε. Ανάψτε λοιπόν τα κάρβουνα και απολάυστε ένα  ψητό στήθος κοτόπουλου!!

1 στήθος κοτόπουλου φιλεταρισμένο

αλάτι 

πιπέρι

πάπρικα γλυκιά

1 κ.σ. μουστάρδα

χυμό από 1 λεμόνι

1 φλυτζανάκι λάδι

ρίγανη

Εκτέλεση:

1.Απ το προηγούμενο βράδυ χτυπάω όλα τα υλικά μαζί σ ένα μπολάκι και κάνω μασάζ στο φιλέτο μου με το μείγμα. Το βάζω στο ψυγείο ως την επόμενη μέρα που θα το ψήσω.

2.Ανάβω τα κάρβουνα και σ ένα μπολάκι βάζω ακόμα λίγο λάδι με λεμόνι και με το πηρούνι μου καρφώνω τη μισή λομονόκουπα και μ΄αυτή καθαρίζω τη σχάρα μου. 

3.Ψήνω το κοτόπουλο χωρίς να το γυρνάω συνέχεια (για να κάνει ρίγες απ τη σχάρα) αλοίβοντας που και που με το λαδολέμονο. Χρειάζεται περίπου 45-50 λεπτά να ψηθεί.

4.Σερβίρετε με ψητά λαχανικά, πατάτες τηγανητές  ή σαλάτα.

 

Τη λίστα με τα ψώνια που χρειάζεστε για αυτό το μενού θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-11-17-4-2016/