Πρόγραμμα εβδομάδας 25-31/1/2016

2016-01-23 08:18

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΨΑΡΙ ΜΑΡΙΝΑΤΟ

Καλή βδομάδα !! Την τελευταία βδομάδα του μήνα λέω να την ξεκινήσω με μια υπέροχη συνταγή απ τη γειτονική μας Κύπρο! Μπορείτε να την κάνετε με ότι ψάρι θέλετε για τηγάνι! 

Για 4 άτομα:

1 κιλό ψάρια για τηγάνι ολόκληρα ή φιλέτα

αλεύρι για το αλέυρωμα και 2 κ.σ. επιπλέον

ηλιέλαιο για τηγάνισμα

3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

1/4 φλ. κόκκινο κρασί

1/4 φλ. λευκό κρασί

1 κ.γ. δεντρολίβανο 

1 φύλλο δάφνης

2 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο

1/4 φλ. ντοματοπελτέ

1 φλ. νερό

1/2 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι -πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Αφού έχω καθαρίσει και πλύνει καλά τα ψάρια , τα στεγνώνω με χαρτί κουζίνας, τα αλατοπιπερώνω και τα αφήνω περίπου 20 λεπτά στο ψυγείο .

2. Αλευρώνω τα ψάρια και τα τηγανίζω να ροδίσουν καλά κι απ τις δύο πλευρές.

3.Αδειάζω το λάδι απ το τηγάνι αλλά κρατάω 2 κ.σ. και προσθέτω το σκόρδο και το αλεύρι και τηγανίζω να πάρει ελσφρύ κανθό χρώμα. Προσθέτω τα κρασιά, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, το μαιντανό, το πελτέ και το νερό και αφήνω να βράσει 5 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Προσθέτω τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνω

4.Περιχύνω με τη σάλτσα τα ψάρια και σερβίρω ζεστά

 

ΤΡΙΤΗ:

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:

Αυτή τη συνταγή την πρωτοδοκίμασα στο σπίτι μιας φίλης απ τη Σικελία και μου άρεσε πάρα πολύ! Σας την δίνω λοιπόν!

Για 4-5 άτομα:

1 κοτόπουλο κομμένο μερίδες

4 πατάτες κομμένες μεγάλους κύβους

4 καρότα φετάκια

1 μελιτζάνα κομμένη μεγάλους κύβους

1 κολοκυθάκι κομμένο μεγάλους κύβους

4 ντομάτες ώριμες κομμένες μεγάλα κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο φέτες

1 σκ. σκόρδο λιωμένη

αλάτι- πιπέρι

λίγο βασιλικό

λάδι

Εκτέλεση:

1.Σε ένα τηγάνι σοτάρω το κοτόπουλο να ροδίσει καλά απ όλες τις πλευρές. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις πάρουν χρώμα αφαιρώ το κοτόπουλο το οποίο τοποθετώ σε ένα ταψάκι

2.Μέσα στο ίδιο τηγάνι προσθέτω τα κομμένα λαχανικά και αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνω να σοταριστούν 3-4 λεπτά και προσθέτω πιπέρι , βασιλικό και λίγο νεράκι. 

3.Ρίχνω τη σάλτσα με τα λαχανικά στο ταψί με το κοτόπουλο και ψήνω 1 ώρα με αλουμινόχαρτο και 15 λεπτά χωρίς. 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ:

Ένα φαγητό που λατρεύω και μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια αφού η μαμά μου το έφτιαχνε τουλάχιστον δυο φορές το μήνα. Δυστυχώς στη Δράμα όπου ζω δεν τις τρώνε πολύ και δεν τις βρίσκω ούτε στη λαική . Όταν βρω όμως παίρνω αμέσως και κάνω! 

Για 4 άτομα περίπου:

12 αγκινάρες

2 καρότα κομμένα ροδέλες

10 πατάτες κομμένες μεγάλους κύβους

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

6 φρέσκα κρεμμύδάκια ροδέλες

1/2 ματσάκι άνιθο

αλάτι- πιπέρι

1 αυγό

χυμό από 3 λεμόνια

Εκτέλεση:

1. Καθαρίζω τις αγκινάρες ως εξής: Κόβω το κοτσάνι αφήνοντας ένα δάχτυλο περίπου . Βγάζω τα εξωτερικά φύλλα και όταν φτάσω στα αφράτα φύλλα στο κέντρο , αφαιρώ με το μαχαιράκι το χνόυδι. Τις βάζω κατευθείαν σε μια λεκάνη με νερό και το χυμό απ τα δύο λεμόνια για να μη μαυρίσουν μέχρι να τις μαγειρέψω.

2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω στο λαδι τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτω τις πατάτες και συνεχίζω το σοτάρισμα για δυο λεπτά ακόμα.

3.Προσθέτω τα καρότα, τις αγκινάρες και τον άνιθο. Αλατοπιπερώνω και βάζω νεράκι να σκεπάσει το φαγητό. 

4.Βράζω περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.

5.Τέλος χτυπάω το αυγό σ΄ ένα βαθύ πιάτο , προσθέτω το χυμό απ το λεμόνι και λίγο απ το ζουμί του φαγητού. Ρίχνω το αυγολέμονο στη κατσαρόλα και την ανακινώ να παέι παντού

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟΥ:

Αυτό το νόστιμο πιάτο, (ξέρω,.. όλα νόστιμα τα βρίσκω!) το είδα πριν αρκετό καιρό στο ίντερνετ και την δοκίμασα ! Σας το συνηστώ ανεπιφύλακτα, αρκέι να το κάνετε λίγο πριν κάτσετε στο τραπέζι γιατί τρώγεται ζεστό.

Για 4 άτομα:

1 κ. χοιρινό φιλέτο

2 κ.σ. βούτυρο

μισό πακέτο άσπρα μανιτάρια κομμένα φετούλες

2 μεγάλες πιπεριές φλωρίνης κομμένες  λωριδες

250 γρ, ζωμο βοδινού

150 γρ. στραγκιστό γιαούρτι

3 κρόκοι αυγών

1 κ.σ. μουστάρδα

4 κ.σ. κονιάκ

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

1.Σε ένα τηγάνι σοτάρω το κρέας κομμένο κομματάκια , μέχρι να ροδίσει καλά . Προσθέτω τα μανιτάρια και ανακατεύω να μαραθούν. Τέλος ρίχνω και τις πιπεριές και συνεχίζω το σοτάρισμα 2 λεπτά.

2.Σβήνω με το κονιάκ. Μόλις εξατμηστεί το αλκοόλ προσθέτω το ζωμό. Αφήνω να βράσουν ώσπου να μαλακώσει το κρεας. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα νεράκι

3.Σ ένα βαθύ πιάτο ανακατεύω το γιαούρτι με τη μουστάρδα και τους κρόκους. Παίρνω ζουμί απ τη κατσαρόλα και το ρίχνω στο γιαούρτι ανακατεύοντας όπως κάνω στο αυγολέμονο. Ρίχνω αυτή τη σάλτσα στο φαγητό και σερβίρω

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ

Ακόμα ένα υπέροχο χειμωνιάτικο φαγάκι που θα λατρέψετε για τη βελούδινη υφή και τη τέλεια ισορροπία στη γεύση!

Για 4-5 άτομα:

1 κ. πατάτες

50 γρ. βούτυρο

2 σκ. σκόρδο

5 φέτες μπέικον

3 πράσα

1 κύβο λαχανικών σε 1 λίτρο νερό

1/2 λίτρο γάλα

2 καρότα

αλάτι - πιπέρι

θυμάρι

Εκτέλεση:

1.Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρω στο βούτυρο τα πράσα . Μόλις μαραθούν προσθέτω  το σκόρδο λιωμένο αλλά να μην προλάβει να πάρει χρώμα. Προσθέτω το μπέικον και μόλις ροδίσει ρίχνω τις πατάτες και τα καρότα. Τα σοτάρω κι αυτά 2 λεπτά.

2.Ρίχνω το νερό με τον κύβο λαχανικών, το γάλα, αλάτι , πιπέρι και θυμάρι. Χαμηλώνω πολύ το μάτι και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες περίπου 45 λεπτά

3.Μόλις είναι έτοιμο , περνάω μερίδα- μερίδα απ το μπλέντερ και πολτοποιώ τη σούπα μου και τη σερβίρω.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΑ

Δε χρειάζεται συστάσεις αυτή η μακαρονάδα ! Βάλτε ποδιές και πάμε Νάπολη!!!!

Για 4-5 άτομα:

1 μέτριο κρεμμύδι

1 καρότο

1 κλαρί σέλινο

2 κ.σ. λάδι

500 γρ. πολύ ώριμες ντομάτες

2 κ.σ. μαιντανό

2 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι -πιπέρι

1 πακέτο σπαγγέτι

Εκτέλεση:

1.Ψιλοκόβω το κρεμμύδι , το σέλινο και το καρότο και τα σοτάρω σ ένα βαθύ τηγάνι στο λάδι. Χαμηλώνω τη φωτιά, κλείνω με το καπάκι και αφήνω να βράσουν 10 λεπτά  ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

2.Κόβω τις ντομάτες και τις προσθέτω στα λαχανικά. Δυναμώνω τη φωτιά και ρίχνω μισή κούπα νερό , τη ζάχαρη και το μαιντανό. Μόλις πάρει βράση ξαναχαμηλώνω και αφήνω 45 λεπτά να βράσει η σάλτσα ανακατεύοντας συχνά. Αν γίνει πολύ πιχτή η σάλτσα προσθέτω λίγο νεράκι ακόμα

3.Βράζω τα μακαρόνια , τα στραγγίζω και τα ρίχνω στο τηγάνι με τη σάλτσα . Ανακατεύω και σερβίρω

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ

Προσωπικά δε τρελαίνομαι για αρνί γι αυτό κάνω τη συνταγή με χοιρινό. Γίνεται το ίδιο νόστιμο!
Για 4-5 άτομα:

1 κ. αρνάκι κομμένο μερίδες

1 κ. αντίδια

10 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

αλάτι - πιπέρι

2 αυγά

χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

1/2 κούπα λάδι

Εκτέλεση:

1.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω στο λάδι το κρέας απ όλες τις πλευρές να ροδίσει καλά. Βγάζω το κρέας σ ένα πιάτο και σοτάρω το κρεμμύδι τριμμένο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα φετάκια. Μόλις ξανθύνουν ξαναβάζω το κρέας στη κατσαρόλα. Προσθέτω 1 ποτήρι νερό και αφήνω να βράσουν 45 λεπτά

2.Πλένω και κόβω τα αντίδια και τα προσθέτω στο φαγητό . Προσθέτω επίσης αλάτι και πιπέρι και αφήνω να βράσουν 30 ώρα ακόμα

3.Χτυπάω καλά τα αυγά σ ένα μπολ και προσθέτω σιγά σιγά το χυμό λεμονιού. Παίρνω και ζουμί απ τη κατσαρόλα και το προσθέτω σιγά σιγά στο αυγολέμονο. Ρίχνω τη σάλτσα στο φαγητό και ανακινώ τη κατσαρόλα να πάει παντού

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα το βρείτε εδώ: dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-25-31-1-2016/