Πρόγραμμα εβδομάδας 4-10/4/2016

2016-04-02 10:45

ΔΕΥΤΕΡΑ:

(η φωτογραφία είναι απ τη σελίδα του Τσελεμεντέ)

ΨΑΡΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Καλή βδομάδα φίλες και φίλοι μου! Ειναι η δεύτερη βδομάδα στη σειρά που σας δίνω συνταγή με σπανάκι αλλά προχτές που είδα τη φίλη μου Άννα Μηχαήλ μου την είπε και ενθουσιάστηκα! Μου είπε μάλιστα πως είναι οικογενειακή συνταγή και είναι τόσο νόστιμη και εύκολη που μου ρθε να πάω αμέσως στο ψαρά να πάρω μια τσιπούρα και να το φτιάξω!!! Όπως φτιάχνουμε το σπανακόρυζο , χωρίς το ρύζι όμως και μετά απλώνουμε το σπανάκι στο ταψί και από πάνω ένα αλατοπιπερωμένο ψάρι! Τόσο απλά!!

1 μεγάλο ψάρι ( τσιπούρα, κολιό ή ότι άλλο σας αρέσει)

1 κ. σπανάκι

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

λάδι 

αλάτι , πιπέρι

λίγο άνιθο

Εκτέλεση:

 

1.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω σε λάδι  τα κρεμμύδια και μόλις πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα , ρίχνω και το σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο.

2.Όταν το σπανάκι μαραθεί προσθέτω τον άνιθο και αλατοπιπερώνω.

3.Απλώνω το σπανάκι σ΄ ένα ταψί και από πάνω βάζω το ψάρι μου αλατοπιπερωμένο και με λίγο λάδι.

4.Ψήνω μέχρι το ψάρι να είναι έτοιμο.

 

ΤΡΙΤΗ:

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Μια κις λορέν με στήθος κοτόπουλου και κολοκυθάκια που θα σας ξετρελάνει!!!!

Για τη ζύμη:

300 γρ. αλεύρι

150 γρ. στραγγιστό 

1 σακουλάκι μέικιν μπάουντερ

6 κ.σ. ηλιέλαιο

6 κ.σ. γάλα

λίγο βούτυρο για τη φόρμα

Για τη γέμιση:

3 μικρά κολοκυθάκια κομμένα λεπτά φετάκια

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένο μικρούς κύβους

3 αυγά

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 

220 ml κρέμα γάλακτος

150 γρ. έμενταλ τριμμένο

αλατοπίπερο

λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

1.Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς

2.Βάζω τα υλικά της ζύμης σε μια λεκανίτσα και τα ζυμώνω έως ότου να μη κολλάει στα χέρια. Την αφήνω να ξεκουραστεί μισή ώρα στο ψυγείο.

3.Βουτυρώνω μια φόρμα για τάρτα και ανοίγω ένα φύλλο με τη ζύμη ανάμεσα από δυο λαδόκολλες , τόσο μεγάλο ώστε να πιάσει και τα πλαινά της φόρμας.

4.Σ ένα τηγάνάκι σοτάρω σε λίγο λάδι το κοτόπουλο , το σκόρδο και τα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώνω και  τα βάζω πάνω στο φύλλο .

5.Χτυπάω τα αυγά με τη κρέμα γάλακτος και το τυρί και περιχύνω μ αυτό το μείγμα το κοτόπουλο . Κουνάω τη φόρμα να πάει παντού  και βάζω τη τάρτα μου στο φούρνο για 30-40 λεπτά .

6.Μόλις βγάλω πασπαλίζω με τον μαιντανό.

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ:

ΡΥΖΙ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

Επειδή τα απλά είναι και τα πιο νόστιμα ,για σήμερα σας έχω ρυζάκι  με αρακά ή αλλιώς Risi  Bisi όπως το λένε οι Ιταλοί ! Άλλο ένα πιάτο που κάνω στο σπίτι για να φάνε τα παιδιά αρακά γιατί αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση..

1 κρεμμύδι κομμένο κυβάκια

λίγο λάδι

100 γρ. ρύζι

250 γρ. ζωμό λαχανικών 

100 γρ. αρακά

παρμεζάνα

μαιντανό ψιλοκομμένο

 αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι. Ρίχνω και το ρύζι μέσα και το ανακατεύω για λίγο .  (αυτή η διαδικασία βοηθάει το ρύζι να μένει σπυρωτό).

2.Σβήνω το ρύζι με το ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνω και αφήνω σε χαμηλή φωτιά να βράσει το ρύζι.

3.Πέντε λεπτά πριν σβήσω το φαγητό μου προσθέτω τον αρακά. 

4.Μόλις είναι έτοιμο , τραβάω απα τη φωτιά, ρίχνω μέσα τη παρμεζάνα και τον μαιντανό και ανακατεύω.

 

ΠΕΜΠΤΗ:

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ

Ένα πράγμα που μου έλειψε απ τη Γερμανία που ζούσα κάμποσα χρόνια , είναι τα κινέζικα εστιατόρια!! Λατρεύω τη κινέζικη κουζίνα και πιστεύω πως αυτό το πιάτο θα το λατρέψετε κι εσείς!!! Αν δεν έχετε γουόκ στο σπίτι χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε βαθύ τηγάνι. 

125 γρ. μπασμάτι ρύζι

12 γρ, αποξηραμένα μανιτάρια

1 πιπεριά

1 πράσο

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

50 γρ. αρακά κατεψυγμένο

150 γρ. ρίζες φασολιών (είναι μικρές άσπρες ρίζες σε βάζο)

150 γρ. μοσχάρι χωρίς λίπος

2 κ.σ. φυστικοβούτυρο

10 γρ. πιπερόριζα (τζίντζερ)

4 κ.σ. σόγια σος

150 γρ. νερό

1 κ.σ. καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση:

1.Ξεπλένω καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα αφήνω μισή ώρα σε ζεστό νερό να μουλιάσουν.

2.Εν το μεταξύ βράζω και στραγγίζω το μπασμάτι . Το κρυώνω και το αφήνω στην άκρη για αργότερα. Δεν μας πειράζει αν κολλήσει γιατί έτσι θα μπορείτε αν θέλετε να το φάτε με τσοπστικς!

3.Κόβω το πράσο , τη πιπεριά,το κρεμμύδι και το σκόρδο λεπτές φέτες. Ξεπλένω και στραγγίζω τις ρίζες φασολιών. 

4.Στο γουοκ ζεσταίνω το φυστικοβούτυρο και τηγανίζω σε δυνατή φωτιά πρώτα το κρέας και στη συνέχεια  τα λαχανικά .Στραγγίζω και κόβω τα μανιτάρια μικρά κομμάτια και τα ρίχνω στο γουόκ με τα υπόλοιπα υλικα.

5.Κόβω και τη πιπερόριζα μικρούς κύβους και τη προσθέτω στο γουόκ. Ύστερα προσθέτω τη σόγια σος και το νερό . Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω το καλαμποκάλευρο με ελάχιστο κρύο νερό και το ρίχνω στη σάλτσα μου για να δέσει . 

6.Σερβίρω με μια πλούσια μερίδα μπασμάτι.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

ΜΠΡΟΚΟΛΟ AU GRATIN

Άλλη μια συνταγή που την έμαθα στη Γερμανία. Το μπρόκολο ήταν σαν ορεκτικό στη κάρτα αλλά πολλοί πελάτες το έτρωγαν για κυρίως γεύμα. Όταν δοκίμασα , κατάλαβα γιατί!

1 μπρόκολο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά ψιλοκομμένη

1 κ.σ. πελτέ

1 φλιτζανάκι κονιάκ

αλάτι , πιπέρι

1 κρέμα γάλακτος μικρή

γκούντα τριμμένο 

Εκτέλεση:

1.Βράζω το μπρόκολο τόσο ώστε να μείνει αρκετά τραγανό.

2.Σε μια κατσαρόλα σοτάρω σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και τη πιπεριά.

3.Σβήνω με το κονιάκ. Μόλις εξατμηστεί το αλκοόλ αραιώνω σε ένα ποτήρι νερό το πελτέ και το βάζω στο φαγητό .

4.Αλατοπιπερώνω και αφήνω δέκα λεπτά να δέσει η σάλτσα. Τέλος προσθέτω τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύω. Σβήνω τη φωτιά.

5.Βάζω το μπρόκολο σ ένα πυρέξ και το περιχύνω με τη σάλτσα.. Από πάνω πασαπαλίζω με το γκούντα και ψήνω σε δυνατό φούρνο ώσπου να πάρει ρόδινο χρώμα. 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ:

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Δε ξέρω για σας , εγώ θεωρώ το βασιλικό απ τα ωραιότερα μυρωδικά και το χρησιμοποιώ  πολύ στη κουζίνα μου! Όταν λοιπόν θέλω να κάνω κάτι γρήγορο και νόστιμο , μια μακαρονάδα  με σαλτσούλα ξέρω πως θα με βγάλει ασπροπρόσωπη!

500 γρ. πένες

1 ντοματάκι κονσέρβα

1 μικρο κρεμμύδι  τριμμένο

λίγο λάδι

αλάτι , πιπέρι

βασιλικό

Εκτέλεση:

1.Βράζω τα ζυμαρικά μου σύμφωνα με τις οδηγίες στη σακούλα. Τα στραγγίζω, τα κρυώνω και τα καίω με λίγο ελαιόλαδο στη κατσαρόλα.

2.Σε ένα κατσαρολάκι καίω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι. Προσθέτω το ντοματάκι και αλατοπιπερώνω. Βάζω ένα ποτήρι νερό και αφήνω να σιγοβράσει η σάλτσα μου. Λίγο πριν το τέλος προσθέτω βασιλικό κατά βούληση. Πασπαλίζω με παρμεζάνα και σερβίρω.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ:

ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

Δε ξέρω αν καταφέρνω να κάνω τα κεφτεδάκια όπως οι Σουηδοί αλλά όταν τα κάνω.. γίνεται πανικός!!!! Γευστικότατα!!! Η διαφορά είναι πως τα γνήσια κεφτεδάκια γίνονται με χοιρινό κιμά , ενώ εγώ τα κάνω με μισό χοιρινό , μισό μοσχαρίσιο.

500 γρ. χοιρινό κιμά 

1 φέτα ψωμί μουλιασμένο

1 κρεμμύδι τριμμένο

λίγο βούτυρο

1 κ.σ. αλέυρι

300 γρ. ζωμός κότας

1 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ. worcester σος 

1 κ.σ. μέλι

300 γρ. κρέμα γάλακτος

αλάτι , πιπέρι 

μαιντανό

Εκτέλεση:

1.Ζυμώνω το κιμά με το κρεμμύδι , το μουλιασμένο ψωμί και αλατοπίπερο. Πλάθω μικρά κεφτεδάκια. 

2.Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώνω το βούτυρο . Πρέπει να καλύπτει το πάτο του τηγανιού όταν λιώσει. 

3.Τηγανίζω σ αυτό τα κεφτεδάκια τα οποία κουνάω συχνά με το τηγάνι για να γυρνάνε και να τηγανιστούν ομοιόμορφα . Μόλις ροδίσουν τα βάζω σ ένα ταψάκι και τα διατηρώ ζεστά στο φούρνο στους 100 βαθμούς.

4.Πρέπει να έχει μείνει στο τηγάνι λίγο λίπος με βούτυρο . Γέρνω το τηγάνι ώστε να μαζευτεί όλο το βούτυρο σε μια μεριά . Ρίχνω το αλεύρι μέσα και το ανακατεύω να γίνει μια πάστα. Ρίχνω το ζωμό της κότας και ανακατεύω καλά. 

5.Μόλις αρχίζει η σάλτσα να πήζει προσθέτω τη μουστάρδα, το μέλι και στη worcester σος. Ανακατεύω και προσθέτω και τη κρέμα γάλακος. 

6.Μόλις πήξει η σάλτσα ρίχνω μέσα και τα κεφτεδάκια μου.. Δοκιμάζω να δω αν λείπει κάτι και πασπαλίζω με μαιντανό.

 

 

Τη λίστα με τα ψώνια για το μενού αυτής της βδομάδας θα τη βρείτε εδώ:dokimasmenes-syntages.webnode.gr/news/ta-psonia-gia-to-menoy-tis-vdomadas-4-10-4-2016/